AlbumsRecensies

Skegss – My Own Mess (★★★★): Korte nummers vol energie

AlbumsRecensies

Skegss – My Own Mess (★★★★): Korte nummers vol energie

Sinds hun doorbraak in 2013 heeft de band Skegss uit het Australische Byron al een lange weg afgelegd. Een handvol singles en ep’s hebben uiteindelijk geleid naar hun eerste echte album, met wel vijftien nummers in totaal. Met een gemiddelde lengte van drie minuten zijn de nummers aan de korte kant, maar dat zijn we van hen gewoon. De energie die ervan af spat, is er daarom niet minder om. Het zijn één voor één nummers die we al sinds de eerste dag van het trio gewoon zijn, met herkenbare thema’s en een tikkeltje frivoliteit.

Skegss is een Australische surf en garage rock band die sinds 2013 actief is. Het drietal bracht al in totaal zo’n zeven singles en vier ep’s uit, maar nu is het dus tijd voor het echte werk. Eerder werden al “Up in the Clouds” en “Smogged Out” op ons losgelaten als singles, maar na het horen van de dertien andere nummers op het debuutalbum, zijn we vrij zeker dat Skegss heel wat in hun mars heeft.

Wie al wat bekend is met Skegss, weet dat ze erin uitblinken om dagelijkse aspecten van het leven om te zetten in poëtische teksten. Het eerste nummer van de plaat, “Up in the Clouds”, dat gaat over de onzekerheden van het leven leren te accepteren, begint rustig tot ergens halverwege de drums helemaal losbarsten. Het zet meteen de toon voor de rest van het album; subtiele teksten op een bedje van formidabele en relaxte tonen. De tweede single “Smogged Out” gaat dan weer over het ontwaken in de grote stad na een zware nacht, maar eigenlijk is het maar een metafoor voor de haat tegenover die grote stad. De meezingbaarheid van het refrein zorgt er dan ook voor dat dit een van onze favorieten van het album is.

Ook het titelnummer “My Own Mess”, dat nog geen drie minuten duurt, is een echte oorworm. Voor je het weet is het nummer al gedaan, maar door de geniale gitaarakkoorden blijft hij zo veel langer in je hoofd hangen. Trouwens ook een echte hoogvlieger op dit album. Gelukkig is er tussen al die luide gitaren en leuke refreintjes ook plaats voor enkele rustigere nummers. “Midnight Eyes” en “Need To Do” zorgen voor de perfecte adempauze ergens in de helft, zonder dat er kwaliteitsverlies plaatsvindt. Het mag dus wel lijken alsof Skegss enkel aan hoge snelheden door het album wil razen, maar als het moet, kan er hier en daar voor een vleugje intimiteit gezorgd worden.

Maar “Smogged out” en “My Own Mess” zijn lang niet de enige nummers met een catchy refrein. Het laatste nummer, “My Mind”, dat begint met een zingend koor, heeft zo’n opzwepend refrein dat je alleen maar meer wil, waardoor je het album enkel nog maar meer een meer gaat beluisteren. Een slimme zet van Skegss dus. In dit nummer herkennen we het ouder werk van Skeggs het meest. De gitaar draait overuren en het tempo ligt iets hoger dan gemiddeld, maar de piano op het einde zorgt dan weer voor een unieke afsluiter.

Toffe gitaardeuntjes, lekkere baslijnen en met momenten gekke drums, maar ook een hoop relativering. Het debuutalbum van Skeggs ligt met andere woorden perfect in de lijn van verwachtingen. Aan dit drietal hopen we nog veel plezier te beleven in de toekomst! En we echt niet kan wachten, op 2 december zijn ze live aan het werk te zien in de Charlatan in Gent!

Site / Facebook / Instagram

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wine Lips - "Derailer"

De Canadese band Wine Lips is een rasechte garagerockband die tussen 2017 en 2021 reeds drie lp’s uitbracht. Er zit een zeker…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Palaye Royale - "umakemenotwannadie"

Het lijkt wel nooit te stoppen voor de Amerikaanse rockband Palaye Royale. In december van vorig jaar brachten de drie broers nog…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lilith Ai - "Burner Phone"

Lilith Ai laat sinds 2016 haar creaties op de wereld los. Ze bewees ons ondertussen dat ze in veel stijlen thuis is….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.