Albums, Recensies

Tord Gustavsen Trio – The Other Side (★★★★): Verfijnde jazzintimiteit

De Noorse pianist Tord Gustavsen (47) duikt weer op. Na veel te lang te zijn weggeweest, verschijnt op de vooravond van een uitgebreidere tournee The Other Side, een album waarop de pianist een nieuwe bassist aan boord hijst. Nieuweling Sigurd Hole bewijst zijn goudwaarde en valt naadloos op zijn plooi binnen het nieuwe trio rond Gustavsen.

Wat vrijwel meteen opvalt, is hoe diep het trio hier gaat. De pianist presenteert op The Other Side een reeks nieuwe opnames waarmee hij aangeeft dat hij er nog steeds voor gaat. Het nieuwe album is in zekere zin een nieuw hoofdstuk. Toch wil dat niet zeggen dat hij de voorgeschiedenis zomaar overboord gooit. Integendeel. Als vanouds krijg je net als op voorgangers What You Said composities die zich tergend traag, maar trefzeker ontwikkelen.

In zekere is The Other Side ook een ode aan voormalige bassist Harald Johnsen die in 2011 op goed eenenveertigjarige leeftijd het leven liet. Een album dat sprankelende composities laat horen, rijk in levenslust. Zo hoor je hoe het trio helemaal opgaat in de innerlijke dynamiek waarbij de instrumenten een knap spanningsveld trachten te beheersen. Al van bij opener “The Tunnel” voel je erg veel aandacht voor een heerlijk vloeien aan spontaan en melodieus spel. Die brengt je gelijk aan de overzijde, de andere kant die maar zelden echt belicht wordt. Tenzij hier dus, op dit uitstekende album.

Wezenlijk is het jazzy intimiteit dat deze muziek uitstraalt. Natuurlijk is er veel ruimte voor melancholie (het overlijden laat zijn sporen na), maar toch gaat het vooral om de ontdekking van nieuw terrein. Met deels nieuwe muzikanten aan zijn zijde zoekt Gustavsen naar manieren om groovy bochten te nemen en daarbij verschillende zijwegen en onverwachte paden in te slaan (“Curves”). De inspiratiebronnen (o.a. de koralen van Bach, de intieme, fragiele poëzie van Bill Evans of Keith Jarrett, Noorse mythologie,..) blijven als vanouds, al tracht hij wel degelijk er iets nieuw mee te bouwen. Dat merk je onder meer aan de soms wat plechtstatige titels (onder meer het door folk geïnspireerde “Kirken, den er et gammelt hus”), maar meer nog in de manier waarop zijn composities lange, vaak complexe parels blijken te zijn.

Opmerkelijk is ook de inbreng van spaarzame electronica die het warme, oprechte geluid van het Tord Gustavsen Trio verrijkt. Heel open en uiterst toegankelijk. Zoals een warm en comfortabel dekentje dat je omhult bij een lichte bries. Prachtige melodieën, afkomstig van topmusici in een productie van ECM chef Manfred Eicher. Dat alles maakt van The Other Side een hemels genot. Een razend knap en ontroerend mooi album dat zonder twijfel hoog in de eindejaarslijstjes eindigt.

Live te zien in De Roma op 14 september.

13 september 2018

About Author

Philippe De Cleen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter