AlbumsRecensies

Miles Kane – Coup De Grace (★★★): Gewoonlijke onweerstaanbaarheid van de opperbrit!

Miles Kane niet in verband brengen met vriendje Turner valt niet mee. Ook op zijn nieuwe plaat bewandelt Kane de weg die de frontman van Arctic Monkeys eerder heeft platgewalst. Met rechttoe rechtaan kostuumrock die van alles wat heeft – The Beatles, The Monkeys, The Jam – lijkt het alsof Kane, ondanks de mindere mate van modism, nog steeds de goede oude gebleven is. Meer nog, het lijkt alsof Kane het experimenteren overlaat aan zijn eerder genoemde vriend en zelf enkel met de goed bevonden zaken voortgaat. Wat op zich ook niet slecht hoeft te zijn. Vakmanschap staat gewoon hoger op Kane’s lijst dan experiment.

Openen doet “Coup De Grace” met het geweldig opzwepende ‘Too Little Too Late’, de perfecte track voor meerwaardezoekers in hun twintiger jaren die aan een rotvaart de ‘Autoroute Des Anglais’ afscheuren op weg naar drie weken Zuid-Frankrijk. Uiterst aangenaam, we geven het grif toe. Toch kan deze euforie niet doorgetrokken worden op ‘Cry On My Guitar’, een doorslagje van een van de laatste albumtracks van Noel Gallagher himself, die zelf al eens was gaan luistervinken bij Plastic Bertrand. ‘Loaded’ maakt dat dan weer ruimschoots goed. Hoewel de strofe ons nog wat op onze honger laat zitten, slaat het refrein wel aan.

Terug de beuk erin, denkt Miles? Terug de beuk erin! ‘Cold Light Of Day’ zweept terug heerlijk op. Die Redbulldouche wordt slim opgevolgd door een track waarvan vriend en vijand moet toegeven dat hij (intens) geïnspireerd is door Alex Turner. ‘Killing The Joke’ kan zo meedraaien in diens 70’s-optreden met Arctic Monkeys op de BBC.

Titeltrack ‘Coup De Grace’ heeft de gitaren van funky Clash-platen en de sleep van Underworld. Wat ons betreft een leuke track die in het midden van deze plaat niet misstaat als een soort volta. Zowel ‘Silverscreen’ als ‘Wrong Side Of Life’ zijn ideale filmsoundtracks, dachten we bij de eerste luisterbeurt. Na de vijfde is dat nog steeds zo. ‘Shavambacu’ lijkt ons het nummer dat zijn positie in het album het meest opeist: het doet de luisteraar verlangen naar meer, en liefst zo snel mogelijk.

Miles Kane verrast met een plaat die niet uitblinkt in specifieke songs, maar eerder een algemene vibe brengt. En laat dat net verfrissend zijn: een artiest die denkt in termen van een volledige plaat en niet van singles. Luister het album dus in haar geheel!

Miles Kane stelt zijn nieuwe plaat “Coup De Grace” live voor op 2 oktober in de Botanique in Brussel!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Gaz Coombes @ De Roma: Onbemind vakmanschap

Was het omdat Venus en Jupiter op een lijn kwamen te staan en iedereen omstreeks 20 uur die unieke gebeurtenis wou aanschouwen,…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Gaz Coombes - Turn The Car Around (★★★★): Helemaal de goede kant uit

Zo’n dertig jaar geleden stonden Supergrass en haar frontman Gaz Coombes mee op de voorgrond als vaandeldragers van de britpop, al wisten…
AlbumsRecensies

Stereophonics - Oochya! (★★½): Pijnlijk langdradig

In 1997 stond de britpop op z’n hoogtepunt; Oasis kroonde zich met het megalomane Be Here Now tot de koning van de…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.