LiveRecensies

Festivalverslag: Suikerrock dag 3

De zondag van Suikerrock is traditioneel een familiedag. Zowel jong als oud werden verwend op hun eigen niveau. Met optredens van de Ketnetband, Soufiane Eddyani en Gers Pardoel kregen de kleinste fans een leuke namiddag voorgeschoteld. Stan Van Samang zorgde dan weer voor een hoogtepunt bij de mama’s in het publiek. Tussendoor zorgde een regenbui voor wat verkoeling, maar dat kreeg het legendarische OMD niet klein. Kool and the Gang sloot een geweldige editie van Suikerrock 2018 af met heel wat animo op het podium.

De Antwerpenaar Soufiane Eddyani mocht na de Ketnetband het hoofdpodium betreden. In tegenstelling tot gisteren bij Sons, was er minder publiek en was de gemiddelde leeftijd nu 12 jaar. Maar dat Soufiane populair is bij de jeugd, daar kunnen we niet omheen. De jongeren in het publiek halen allemaal hun gsm boven en zingen mee met zijn nummers die op YouTube meer dan 10 miljoen views behaalden. “Zina” en “Tranquille” werden op deze zomerse dag dan ook door iedereen meegezongen. De zanger werd begeleid door een dj en zong een vijftal nummers waarna de dj het van hem overnam, makkelijk verdient.

Een verdwaalde Hollander, zo voelde Gers Pardoel zich op het volksfestival in Tienen. De vriendelijke Gerwin, zo is zijn echte naam, kreeg vanaf minuut één heel veel sympathie van het jonge publiek. Hij gooit meteen “Louise” in de strijd om het publiek voor zich te winnen. Na zijn passage bij het Tv-programma Liefde Voor Muziek, kan Gers Pardoel heel wat covers voorschotelen aan zijn fans. Hij speelt dan ook heel goed in op het Belgische publiek door “Anne” van Clouseau te spelen, geheel op zijn eigen manier natuurijk. Tijdens “Bagagedrager” komt het optreden tot een meezinghoogtepunt. Met “Zijn” geeft hij zijn jonge fans op het einde van zijn optreden nog een belangrijke boodschap mee.

Heel wat fans kwamen vandaag speciaal voor Stan Van Samang naar Tienen afgezakt. In tegenstelling tot zaterdag was er beduidend minder volk op de Grote Markt te bespeuren. Twee jaar heeft Stan Suikerrock moeten missen, maar dit jaar pakte hij het publiek helemaal in met zijn grootste hits “Candy” en “Een Ster”. Dat Stan heel wat trouwe fans heeft, hoeft niet gezegd te worden. Dat hij ook heel wat terug geeft aan zijn fans, bleek uit zijn lange loopactie tot helemaal achter aan de Grote Markt van Tienen. Ook daar ging hij zijn fans persoonlijk groeten. Na deze actie kruipt hij met heel veel moeite weer het podium op en gaat hij verder met waar hij goed in is: het publiek entertainen. Met zijn schorre stem roept hij het publiek op om mee te zingen met “Scars” dat begeleid werd met djembees. We waanden ons even in het Sportpaleis want hij bracht “Een Ster” nog eens in de toegift, het publiek verwennen heet dat.

De kinderen liggen al in bed terwijl de tieners kunnen verder feesten op de Veemarkt. Precies op tijd voor het optreden van het legendarische Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD), moeten de verschillende ouders gedacht hebben. ‘We are just going to play some hits’. Meer was er niet nodig om het publiek aan het dansen te krijgen. De eerste tonen van “Enola Gay” klinken door de boxen en OMD is vertrokken voor een heerlijk lange set met hun grootste hits. Na enkele nummers besluit frontman Andy McCluskey zijn ‘slechte’ basgitaarwerk te laten voor wat het is, en zijn slechte dansmoves uit de kast te halen. Dat was niet gelogen. De logge Andy walst een beetje over het podium als een onhandige reus. De armbewegingen doen ons een beetje denken aan de vroegere danshype tecktonik. Voor “(Forever) Live and Die” mocht pianist Paul Humphreys even het roer overnemen. Even leek het concert nog letterlijk in het water te vallen door de regen. Maar enkele regendruppels konden de sfeer niet drukken in Tienen. De aanstekelijke synths lieten iedereen bewegen alsof het niets was, en dat bleef ook zo.

Vijfentwintig minuten te laat kwamen de muzikanten van Kool And The Gang het podium opgestormd. Gevolgd door de blazers en later ook de zangers. Een uitgesteld hoogtepunt voor de vele fans in Tienen. Robert ‘Kool’ Bell himself is ondertussen al 67 jaar oud. Op het podium is daar weinig van te merken. Met heel wat danspasjes en simpele, maar geniale choreografieën konden ze het publiek naar hun hand zetten. Er was vanuit de band veel aandacht voor het vrouwelijke publiek alsook voor de eigen saxofonist die met veel glitter en glamour graag de show stal. Gedurende het hele concert werden de hits “Celebration”, “Get Down On It”, “Fresh” en veel meer aan elkaar geknoopt. Ook hier was dansen het centrale punt, zoals de hele dag eigenlijk al. Suikerrock is duidelijk een festival dat inzet op sfeer, en dat was bij deze afsluiter dan ook niet anders. Misschien wel het sfeerhoogtepunt van het weekend, ‘let’s celebrate’ klonk nog nooit zo toepasselijk.

Related posts
LiveRecensies

OMD @ Ancienne Belgique (AB): Band zonder vervaldatum

Orchestral Manoeuvres in The Dark, of kortweg OMD, is terug van ‘nooit’ weggeweest. De Britten hebben, afgezien van een tienjarige stop, veertig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.