LiveRecensies

Godspeed You! Black Emperor @OLT Rivierenhof: Meer dan meesterlijke postrock

De opkomst van Donald Trump, de opvang van vluchtelingen in het Westen, de klimaatcrisis. Op een warme zomeravond doet de Canadese post-rockband Godspeed You! Black Emperor Antwerpen stilstaan bij de effecten van het menselijk ingrijpen. Dit is meer dan een hoogstaand concert, eerder een onbenoembaar gebeuren waar maatschappijkritiek en muzikale berekendheid zegevieren.

De band sleept OLT Deurne mee de nacht in, zelfs letterlijk. Vanaf het tweede nummer “Mladic” slaat de donkerte in en wordt de sfeer steeds intiemer. Nochtans loopt deze intimiteit niet parallel met het in slaap wiegen van het publiek. Hypnotiserend houdt de band het publiek in zijn greep en blaast na elke climax het theater met zijn muzikale kracht opnieuw omver. De visuals, voornamelijk gescreende 8mm films, zijn de cruciale en meest concrete vormen van het maatschappijkritische aspect van de live performances van de band. De muziek en beelden zorgen voor een wederzijdse bijdrage, en dit wordt telkens opvallender naarmate de avond vordert.

Het risico dat het octet loopt om ongeorganiseerd en chaotisch over te komen, wordt volledig omgedraaid en gebruikt men net als sterkte. De bandleden zijn perfect afgestemd op elkaar, en toch vermijden ze het om de nummers proper en zonder enige originele toevoeging achter elkaar te spelen. De nummers worden ingekort en uitgerekt, melodieën van het ene gespeelde nummer worden een half uur later herhaald bij het volgende nummer, en zo gaan ze maar verder.

Welke positie de band aanneemt tegenover zijn publiek, wordt heel de avond lang benadrukt. Aan interactie doet men niet, en om dat statement nogmaals te benadrukken gaat saxofoniste Mette Rasmussen bij haar opkomst vooraan op het podium staan met haar rug naar het publiek gekeerd. Dit mag niet gezien worden als een uiting van arrogantie, maar eerder als de verklaring dat niet de bandleden als individuen tronen en zij diegenen zijn die geadoreerd moeten worden. Het gebeuren waarin het publiek zich bevindt, de muziek en de boodschap moeten gekoesterd worden. De cult rond de artiest die in de muziekwereld te vaak voorkomt, tracht de band te doorbreken.

De komst van Godspeed You! Black Emperor was een hoogdag. Dat was het niet enkel voor de liefhebbers van postrock, maar ook voor de personen die achter het idee staan de grenzen van muzikale referentiekaders af te tasten. De Canadese band doet dit niet enkel aan de hand van het toevoegen van film als onmisbare kunstvorm bij hun live performances, maar ook bij het opnemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wat nazindert is ontroering, ontwaking en hoop.

 

Setlist:

Hope Drone
Mladic
Bosses Hang
Fam/Famine
Undoing A Luciferian Towers
Sleep
The Sad Mafioso

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Mogwai - As the Love Continues (★★★★★): Beproefde recepten, nieuwe smaken

Exact 25 jaar geleden losten ze hun eerste muzikale schot, en sindsdien klinkt de naam van de Schotse postrockband Mogwai als een…
AlbumsRecensies

Cult of Luna – The Raging River (★★★½): Sleutel-ep met grote gastbijdrage

Na ruim twintig jaar en acht albums staan de Zweedse heersers van Cult of Luna aan de absolute top van de sludge…
InstagramLiveRecensies

High Hi + Wolker @ Ancienne Belgique (AB): Adrenalineshot in het hart

Dat High Hi in België amper nog een introductie nodig heeft, spreekt voor zich. Sinds ze in 2014 net naast de gouden…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.