LiveRecensies

Equal Idiots @ Ancienne Belgique (AB): Het onofficiële BK stagediven

© Tuur Penninckx

Ze zijn de Koen en Kris Wauters van de Belgische garage rock: Equal Idiots. Ze zijn misschien genetisch gezien geen broers, maar wat het duo de afgelopen jaren meemaakte, verbindt de twee mannen voor het leven. De two-man-band uit Hoogstraten City, all the way from the far Kempen, won in 2016 De Nieuwe Lichting en kende sindsdien een ongeziene groei aan populariteit. De rosse vonk Thibault Christiaensens is bij de meisjes minstens even populair als Pluk (die van de petteflet, je weet wel!) en ook Pieter Bruurs heeft heel wat vereersters. Na een heleboel optredens als support, op lokale podia en festivals, palmden ze nu eindelijk de AB in. Het concert had een enorm hoog tempo en alles zat goed. Wat we op voorhand niet wisten: het concert bleek een onofficieel Belgisch Kampioenschap stagediven.

© Tuur Penninckx

Het AB solodebuut moest een avond vol verrassingen worden en dat werd het gelukkig ook. Hun intro was zoals gewoonlijk het aanstekelijke “Escape (The Piña Colada Song)”, maar het nummer werd voor deze speciale avond in een nieuw jasje gestoken. Het doek ging open en een tiental muzikanten speelden het nummer op hun blaasinstrument. Thibault en Pieter kwamen ondertussen het podium op en maakten zich gereed om “Cover The Corpse” in te zetten. Het concert rustig starten? Daar dacht het duo niet aan en zo ramden ze de eerste song onze strot in. Strakke opening die Equal Idiots perfect samenvat: rock’n’roll met een knipoog. Je debuutalbum brengen in een uitverkochte AB (de Box opstelling weliswaar) is een speciale ervaring als band. ‘Dees is echt zot!’ verklaarde Thibault daarom al na enkele nummers en dat klopte ook.

© Tuur Penninckx

De AB had er veel zin en dat lieten ze ook tijdens o.a. “Styx” of “Money Man Midas” blijken. De ene fan na de andere kwam door te crowdsurfen het podium op en sprong nadien de mensenzee weer in. Op het eerste grote meezingfeest was het verder ook niet lang wachten. “Hippie Man”, dat mede dankzij De Afrekening van Studio Brussel aan populariteit won, werd door nagenoeg iedereen meegekeeld. Tijdens het refrein wisselden de lichten in de Jamaicaanse kleuren op het snelle ritme van de muziek. Een zot spektakel! “What You Gonna Say” hield het tempo hoog en wist ons ook enorm goed te entertainen. Ook de bekende singles “Salmon Pink” en het melancholischere “Toothpaste Jacky” misten hun opzet niet en kregen het publiek moeiteloos mee.

© Tuur Penninckx

Naast de blaasmuzikanten kregen we nog een opvallende special guest over de vloer. De Belgische rapper en BFF van Coely DVTCH NORRIS maakte verrassend zijn opwachting en deed hetgeen waar hij goed in is. Strak rappen en het publiek opzwepen (ook al was dit amper nodig) tot een kookpunt. DVTCH gooide, naast zijn rap-parts, er nog enkele straffe uitspraken bij zoals ‘Fuck the politicians!’ alsook ‘Fuck the N-VA!’. Bij deze dus een welgemeende ‘Fuck You!’. Tempo terugnemen? Daar hadden de mannen geen zin in en zo vroegen ze of het publiek goed Frans kan. Hier en daar was een ‘oui’ te horen en zo werd hun bekende cover van “Ça Plane Pour Moi” tot een verder hoogtepunt gekroond. De cover blijft werken en is nog altijd een zeer plezant moment in de set.

© Tuur Penninckx

Special Guests kwamen niet te kort in de set en zo kregen we ook Dieter Beerten, de drummer van High Hi, over de vloer. Hij voegde zich tijdens “Butter (Up Down)” tot het tweetal en trommelde erop los. Ook het knotsgekke voorprogramma (dat we helaas moesten missen) Robbing Banks kwam nog eens op en nam Christiaensens’ gitaar over terwijl die heen en weer crowdsurfte. De set zat er op, maar op een bisronde moesten we niet al te lang wachten. “Eagle Castle BBQ” was het enigste rustmoment van de avond en gaf het publiek de tijd om te bekomen voor “Put My Head In The Ground” het dak er af blies. Iedereen gaf voor een laatste keer ‘vol gaaaas!’ en bracht de AB tot een kookpunt waarna iedereen ‘al dente’ de zaal uitstapte. Wat. Een. Concert.

© Tuur Penninckx

Equal Idiots zijn allesbehalve idioten. Althans dat laten ze ons vermoeden na dit knotsgekke optreden. Het tempo van de set was hoog en dat was de pretfactor bij de meeste mensen in de zaal ook. Wie er met een medaille is gaan lopen op het BK stagediven? Dat we het niet weten. Wat we wel weten is dat Equal Idiots een uur lang wist te boeien en overeind bleef tijdens hun eerste AB soloshow. Op zich is dat al een gouden medaille waard! Wie dus komende zomer op Rock Werchter tussen Nick Cave en Arctic Monkeys even wilt gaan moshen, moet in The Slope zijn waar het knotsgekke duo zich helemaal zal smijten!

Alle foto’s vind je hier.

Setlist:

Seduction of Judas
Styx
Cover The Corpse
Hippie Man
What You Gonna Say
I Know
Toothpaste Jacky
Salmon Pink
Money Man Midas (met DVTCH NORRIS)
Ça Plane Pour Moi (cover)
Butter (Up Down) (met Dieter Beerten van High Hi en Robbing Banks)

Eagle Castle BBQ (akoestisch)
Put My Head In the Ground
 

1221 posts

About author
Certified pop-slet
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
LiveRecensies

SCHNTZL @ Ancienne Belgique (AB): Wondermooie reis die boordevol emoties zit

Eerder dit jaar bracht SCHNTZL een tweede langspeler uit en die wist ons meer te smaken dan het gepaneerde lapje vlees dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.