Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe singles Okkupeerder – “360°” en “Niet alles dat blinkt”

“Een haat-liefde verhouding”, zo stelt Okkupeerder over hun relatie met jazz in de mini documentaire op hun YouTube kanaal. De band rond drummer Jan Heirman noemt zichzelf een hiphop collectief, de groovy ritmes en het opzwepende sax-geluid zorgen echter voor een smakelijk laagje experimentele jazz over hun sound. Het hippe blackwave. bewijst dat hiphop en jazz eerder in elkaars verlengde liggen dan tegenpolen zijn. Okkupeerder doet het, met behulp van MC en woordentovenaar Wietse ‘Shockproof’ Vandaele, in het Nederlands en klinkt organischer en experimenteler dan het populaire “BIG DREAMS” en “Elusive” van blackwave. Het collectief trok de aandacht met tracks als “Kaap de Goede Hoop” en “4 seizoenen”. Na het beluisteren van “Strombeek Hoofdstad Van De Wereld” moet u zich bedwingen om een spontaan bod uit te brengen op de eerste beste bouwgrond in het Brusselse randgehucht.

Met “Niet alles dat blinkt” en “360°” waagt Okkupeerder zich nu ook deels in het Frans, mede met dank aan Franse rapper Le Tagarel. “Niet alles dat blinkt” wordt ondersteund door een aanwezige synthlijn en een strakke basgroove. Het is vooral “360°”, een tweede single, dat onze aandacht trekt. Het nummer valt in met een experimentele, maar dansbare drumpartij vergezeld door een atypische pianolijn. De melodie van de saxlijn -die het refrein voor zich neemt- blijft aangenaam nazinderen tussen de oren. “360°” is een experimentele wervelwind voelbaar tot in de meest roestige botten van uw lichaam. Met lyrics als ‘Google, Instagram, Facebook die onze geheimen als konijnen uit de hoed doen verschijnen’, ‘Scholen zijn zo old school’ en ‘We moeten kunnen, willen worden, nieuwe orde’ lijkt Okkupeerder vijftig jaar na mei ’68 een subtiele middenvinger uit te steken naar onze ingebakken maatschappij. Okkupeerder blinkt oogverblindend en heeft wel degelijk goud in handen. Want naast de successymbiose van jazz en hiphop bewijst boyband fenomeen Bazart ook dat de moedertaal bijzonder in trek is bij het jonge volk. “Is er plaats voor mij?”. Voor Okkupeerder in ieder geval wel. Hou u vast, want ze komen er aan en doet doen ze recht in uw gezicht.

Facebook / vibeWebsite


Related posts
AlbumsRecensies

Okkupeerder - Ergens Onderweg (★★★★): Eclectische triomftocht

Het Gentse collectief Okkupeerder neemt hiphop als basis, en gooit er vervolgens verschillende invloeden tegenaan. Die mengeling van genres resulteert in stuk…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Nieuwe single Okkupeerder - "In de Mix"

Hiphop verweven met jazz, afwisselend Nederlandstalige en Franstalige verzen die harmonieus samensmelten, kritiek en poëzie. Wij stellen u voor: Okkupeerder, de band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.