LiveRecensies

Tsar B @ Ancienne Belgique (AB): “God is een vrouw en maakt muziek”

Ken je dat gevoel wanneer ja na een concert intens gelukkig bent, je hart op volle toeren draait en je de muziek continu herhaalt in je hoofd? Nou, dat ervoeren we gisteren na het optreden van Justine Bourgeus, beter bekend als Tsar B, in de Ancienne Belgique. De jonge artieste heeft de uitvinding van een uniek muziekgenre op haar naam staan: dark-blue oriental R&B. Knack noemde haar in 2016 ook al ‘Indiequeen’. Na eerdere optredens in kleine Vlaamse zalen afgelopen winter zoals Het Depot, was het tijd voor een groter podium waarin haar muziek beter tot haar recht zou komen. In tegenstelling tot deze reeks EP-voorstellingen van haar debuut Tsar B, toonde ze nu heel wat nieuwe nummers uit haar opkomend album. Ook recentste single “Rattlesnake” bracht ze begin dit jaar uit. Net zoals bij haar vorig werk wordt hierop bewogen door erotische dansers over de hele wereld. Een eerste reactie na afloop was die van sprakeloosheid, wat nu net niet zo handig is als je een recensie wilt schrijven. Nadat de adrenaline wat gezakt is, was het tijd om onze ervaringen neer te pennen.

De Vlaamse band Rumours vulde het voorprogramma in. Gewaad in duistere zwarte capes en onder minimale verlichtingen overrompelden ze ons met hun unieke, rauwe elektronische muziek. De groep vuurde nummers uit hun eerste album Megamix af op de zaal, met groot succes. De sterk alternatieve electro kwam nog meer tot uiting live en bezat een even grote mate aan mystiek. Het publiek onthaalde deze alternatieve, ietwat gothgetinte muziek met open armen. De AB was duidelijk opgewarmd voor de komst van hare majesteit, Tsar B.

De bandleden verschenen op het podium waardoor aansluitend alle remmen werden losgelaten. Wild gekrijs ontstond nadat de verschijning van Tsar B werd ingeleid door een soort van blinblingachtige Disneysound met een aardig Supermangehalte. De Belgische koningin van de alternatieve R&B stond zelfbewust in een leren zwarte broek, witte Buffalo’s en een sportieve croptop voor de neus van haar fans. Openen deed ze vervolgens meteen met een splinternieuw nummer dat wel eens “Silver Lion” kan heten. Ondanks dat niemand de kans had gekregen om dit al eens eerder te beluisteren, werd dit indrukwekkend goed onthaald. Eveneens nummertje twee kon rekenen op enthousiasme. Tsar B zou het ‘dirty’ spelen vanavond, dat stond vast. Een enorme ontlading volgde bovendien doordat we werden verzekerd dat haar beminde zwoele, exotische woestijninvloeden ook haar nieuw album zouden typeren.

We werden gewoonweg behekst door de muziek en verkeerden op die manier in een sensuele trance. Op een haast zweverige manier bootsten we de kronkelende bewegingen na van de zangeres: handen vonden al snel de weg naar boven en onze heupen schudden vluchtig heen en weer. Megahit “Rattlesnake” werd als derde nummer gekozen: bam, het publiek zou Tsar B nu helemaal niet meer loslaten. We kregen zelfs een meer geüpgradede versie cadeau. Dit harde, meer stuwende lied ligt in lijn met de andere nummers van het komende album. Terwijl ouder werk gekenmerkt wordt door eerder slepende beats, zijn deze nieuwste parels meer vlammend van aard. Twee ninja’s vervoegden het gezelschap en ontketenden een echte showvibe. Sensatie ten top.

Ook een rustiger, opnieuw zeer erotisch getint nummer volgde. Queen B vulde dus de helft van haar optreden in met haar nieuwe album. Hierna volgden twee zeer catchy nummers die ongetwijfeld tot de grotere hits van haar curriculum zullen behoren. In de één zingend over alibi’s en misdaden, in de ander vergezeld door een paaldanser. Ooh ja, dit kon gegarandeerd niet missen. Deze danser veruitwendigde de zwoele muziek ook visueel op het podium op de maat van straffe electro. Ook Tsar B herself sprong energiek heen en weer op haar eigen gecreëerde beats.

Ongeveer in de helft kondigde Justine een bijzondere gast aan: Sylvie Kreusch. Twee weken geleden bracht ze haar eerste single “Seedy Tricks” uit dat zich in een gelijkaardig, doch meer frivool genre bevindt. De stemmen van deze twee vrouwen klonken synchroon samen in een geheel van bliksemende oriëntaalse sounds. Bekende nummers “Myth” en “Swim” bevonden zich meer naar het einde toe. Vooral dit laatste werd op een vernieuwende manier gebracht met een nog grotere focus op de elektronische muziek: zeer verrassend. Het publiek werd wilder met de minuut en oversteeg gemakkelijk in haar applaus meermaals de maximum decibelnormen van onze Belgische concertzalen.

Afsluiten deed Tsar B natuurlijk met haar eerste single “Escalate” wat overigens haar meest gestreamde nummer is en bijgevolg ook internationale wegen opende. Met om en nabij vijf miljoen luisterbeurten was dit dus ongetwijfeld een ideale afsluiter van de avond. De klassiek geschoolde violiste in Justine Bourgeus stond haar eigen nummer bij. In de naderende bis zong ze samen met haar celliste een breekbare versie van de eerste strofen van “Lips” van The xx. Dat de artieste ook een emotioneel en zacht kantje heeft, wisten we nog niet. “Golddigger” was het échte allerlaatste nummer. Wow, wat was dat.  Daar stond Tsar B dan: sterker en meer zelfzeker dan ooit te voren. Gekrijs, geroep en geklap vormden het eindpunt van de avond. Het uur waarin ze ons plezierde met haar overweldigende muziek was helaas voorbij.

Wie Tsar B live aan het werk wilt zien moet zich in juli begeven op Dour Festival. En oohja, na een kort gesprekje nadien in de Foyer – waar ze haar geliefde fans bovendien trakteerde op enkele foto’s woop woop – wist ze ons te melden dat haar eerste langverwachte album in september dit jaar zal verschijnen.

Facebook / Instagram

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

STIKSTOF @ Ancienne Belgique (AB): (B)XXL familiefeest

STIKSTOF hield gisteren de eerste van hun twee grote familiebijeenkomsten in Brussel. De Brusselse concerttempel Ancienne Belgique was voor die eerste show…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sylvie Kreusch - "Haunting Melody"

Nog een aantal nachtjes slapen en dan laat Sylvie Kreusch eindelijk haar langverwachte debuutplaat op de wereld los. Dat Montbray een uitstekend album zal…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Strand of Oaks: 'Mijn begrafenis moet een vuurwerkshow met ravemuziek zijn'

Strand of Oaks bracht op 1 oktober zijn achtste ontwapenende en eerlijke studioalbum In Heaven uit. Wij spraken met immer knuffelbare en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.