Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (23 april – 29 april)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week: nieuwe muziek van Tool, Kanye is beste vriendjes met Trump en ABBA keert terug.

Kanye en Trump zijn BFFs

https://twitter.com/kanyewest/status/989222392630202368?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fnewsmonkey.be%2Farticle%2F88319&tfw_creator=urlikeable&tfw_site=NewsMonkey_BE

Sinds Kanye zich twee weken terug op Twitterterrein bevond, heeft hij het op het platform enorm naar zijn zin. Deze week tweette hij vol lof over de Amerikaanse president Donald Trump. Na een aantal lovende woorden, temperde hij zijn mening, op vraag van vrouwlief Kim Kardashian: ‘Ik ben het niet eens met alles wat Trump doet. Ik ben alleen met mezelf 100% akkoord.” Een selfie met een gesigneerde ‘Make America Great Again’ deed het vuur nog wat extra aanwakkeren en gisteren dropte de rapper een nieuw nummer “Ye Vs The People” om zijn liefde nog wat extra kracht bij te zetten. Trump zelf vindt het allemaal prima: ’Thank you Kanye, very cool!’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/989225812166696960

BRB ABBA komt terug

Wie Zweden zegt, zegt ABBA. De legendarische popgroep kende wereldwijd succes met hits als “Waterloo” en “Dancing Queen”. ABBA kondigde nieuw materiaal aan via Instagram deze week. Het viertal kroop opnieuw in de studio en daaruit kwamen twee nieuwe songs. “I Still Have Faith In You” zal verschijnen in december samen met een TV special van de BBC. Het was al van 1983 geleden dat de band nog muziek uitbracht. Toen ging ABBA uit elkaar wegens ruzie. Een reünie-tour komt er niet, de groep zal in virtual reality wel nog optredens doen.

RIP Avicii, meer details bekend

Het plotse overlijden van Zweedse DJ Avicii is bij vele nog steeds niet volledig verteerd. De weinige info die voorhanden was, deden de geruchtenmolen al snel draaien. Deze week werd duidelijk dat de DJ hoogstwaarschijnlijk zelfmoord pleegde. Het autopsierapport wijst niet op kwaad opzet maar een precieze doodsoorzaak wordt niet gegeven. Uit een brief die de familie van Avicii de wereld instuurde, leiden zowat alle media af dat de DJ zelf een einde maakte aan zijn leven. Zijn vrienden en collega’s die hem de laatste weken nauw bijstonden merkten nochtans extra veel levensvreugde. Rita Ora met wie hij zijn laatste hit scoorde, vroeg tijdens haar optreden op Koningsdag een minuut stilte en droeg “Lonely Together” op aan Avicii. Kygo, die andere Scandinavische DJ, sloot zijn set op Coachella dan weer af met een eerbetoon. Ook Martin Garrix, Imagine Dragons, Mike Posner, One Republic, Don Diablo, David Guetta, Nick Jonas brachten een eerbetoon..

Belgische concertgangers doorgelicht, BTW een vijfde is zestigplusser

Onderzoeksbureau GfK voerde in samenwerking met de Ancienne Belgique een enquête bij zo’n 4.500 Belgen over hun concertgedrag en daaruit zijn enkele verrassende resultaten gekomen. Zo blijkt dat een vijfde van de concertgangers in België zestigplusser is, 15% is tussen de 43 en 60 jaar oud en 12% is de groep die we het vaakst voor ogen hebben wanneer we aan concerten denken: thuiswonende jongvolwassenen tussen 19 en 30 jaar. Bijna de helft van alle Belgen bezocht in de afgelopen twee jaar minstens één keer een concertzaal, 52% van die concertgangers was vrouwelijk. De Antwerpenaren zijn de grootste groep concertgangers (17%), de populairste concertzaal is dan ook het Sportpaleis (38%). De Belg geeft gemiddeld 134 euro uit aan concerttickets per jaar. De Ancienne Belgique peilde bovendien ook naar een verbod op filmen met smartphones: 30% van de AB-gangers vond dit een goed idee, 19% helemaal niet. Het volledige rapport vind je hier.

Rudi Vranckx FTW! Hij brengt muzikanten uit Mosul naar écht podium in België

Iedereen kent het verhaal van de muziekschool in Mosul. De leraar Nabil Atrakchi verstopte zijn twee gitaren omwille van de aanvallen van IS. Muziek is voor de jihadisten des duivels en het schooltje werd vernield. Rudi Vranckx riep in juni op om muziekinstrumenten te schenken en hij is die zelf gaan afgeven in september. Maar de Imagine Mosul-campagne is nog niet afgelopen. De muzikanten willen de gulle gevers bedanken voor hun muziekinstrumenten en treden daarom op in België. Het bandje van Nabil Atrakchi, Saif Al-Taie, Mohammed Aladwani, Khalid Alrawi en Hakam Al-Zararee zal op 2 en 3 mei te zien zijn op Difference Day VUB, op 9 mei in Flagey en op 13 mei op het LIERische Kunstenfestival. Alles is ook te volgen via de Facebookpagina van Rudi Vranckx en later dit jaar in een televisiedocumentaire.

OMG nieuwe muziek van Tool

Na tal van geruchten, is er eindelijk nieuw materiaal van Tool losgelaten op de wereld. De band heeft de afgelopen maanden in de studio doorgebracht en een nieuwe album lijkt nu dus dichter en dichter te komen. Er is nog geen officiële datum of titel, maar in de promovideo voor hun ‘music clinic tour’ is een instrumentale song van drieëenhalve minuten te horen. Het was al van 2006 geleden dat de band nog een album uitbracht. Sidenote: het nummer werd wel al eens live gespeeld, voor het eerst zelfs in 2015. Deze versie van “Descending” is ook nog maar een voorproefje.

Guy Garvey (Elbow) is vanaf nu professor, LOL

De universiteit van Manchester krijgt er binnenkort een nieuwe professor bij en niet zomaar één. Elbow-frontman Guy Garvey zal er songschrijven doceren en zo al hetgeen hij leerde van Sir Elton John en Robert Plant doorgeven aan de jeugd. Garvey kijkt er alvast naar uit om samen te werken met namen die iedereen in de toekomst zal kennen. Het opleidingshoofd Adam O’Riordan kijkt er alvast naar uit: ‘Als de meest vooraanstaande lyricist van zijn generatie, zal hij heel wat ervaring, passie en wijsheid kunnen bijbrengen.’

FYI Janelle Monae is panseksueel

De Amerikaanse soulzangeres ontweek vaak de vraag over haar seksualiteit. Rolling Stone kreeg haar dan toch zo ver om in te gaan op de vraag. Nadat ze zichzelf eerst als biseksueel had geïdentificeerd, stelde ze die conclusie bij toen ze begon te lezen over panseksualiteit. ‘Oh ik identificeer ook met deze dingen, dacht ik. Ik sta open om meer te leren over wie ik ben.’ Panseksualiteit is een vorm van biseksualiteit, je voelt jezelf aangetrokken tot personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Ze vertelde in het interview ook meteen een voorbeeld te willen zijn voor iedereen die met zijn seksualiteit in de knoop zit. ‘Dit album is voor jullie. Be proud.’

Britse Green Day-fans wil Trump niet op bezoek en starten campagne, FWIW

Het staat vast, Donald Trump zal Engeland een bezoekje brengen. Op die vrijdag de 13e willen de fans van Green Day de Amerikaanse president op gepaste wijze ontvangen. ‘Get American Idiot to No.1 for Trump’s State Visit’, zo heet de Facebook-pagina met ondertussen 12 duizend likes. De boodschap is simpel: stream en download het album tussen 6 en 12 juli zodat het op nummer 1 staat de dag dat de president voet aan wal zet in de UK. De band zelf heeft nog niet gereageerd, maar het is geen geheim dat Green Day niet de grootste fans zijn van Trump.

LMFAO Parquet Courts op wereldberoemde Ellen show

Parquet Courts zijn het summum van indierock. Ze breken niet door in de mainstream wereld maar veroveren met hun songs wel de harten van muzikale fijnproevers. Dat de underground band deze week op de Ellen show in Amerika te zien was, zorgde voor heel wat hilariteit op online muziekblogs. Het publiek van de dagshow kregen ze vlotjes mee met “Wide Awake” en het nummer werd door Ellen’s promotieteam omschreven als ‘Ellen’s laatste favoriete nummer’. Misschien is het wel einde verhaal voor het ‘onbekende’ Parquet Courts en breken ze meteen door naar hitlijsten en stadia?

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Descendents - "That's The Breaks"

Eind oktober verrasten de punkveteranen van Descendents ons met een 7″ Suffrage  met daarop twee uitstekende nummers. De punkers zijn niet de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Todd Rundgren – “Down With the Ship” (feat. Rivers Cuomo)

Oh nee, dit wordt een geschiedenisles, want Todd Rundgren is een ouwe rot. Hij scoorde zijn grootste hits “Can We Still Be…
Muzieknieuwtjes

Nieuwtjes van de week (11-17 februari)

Elke week verzamelen we de beste nieuwtjes, zo blijf je op de hoogte van wat er beweegt in muziekland. Deze week namen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.