AlbumsRecensies

DMA’s – For Now (★★★★): Voor betere britpop moet je tegenwoordig in Australië zijn!

DMA’s is een Australische band uit Sydney die, jawel, britpop maakt. Hun debuutplaat Hills End ging twee jaar geleden verrassend vlotjes over de toonbank met bijgevolg heel wat uitverkochte zalen over de hele wereld. Vorig jaar kroop het drietal bestaande uit Tommy O’Dell, Matt Mason en Johnny Took terug de studio in om aan de opvolger te werken. Het resultaat For Now is een sterke britpopplaat geworden met twaalf solide nummers met ‘evergreen’ potentieel.

Het nummer “For Now” kenden we al en opent de plaat op een meer dan degelijke manier. Dat de band soms geassocieerd wordt met Oasis, kunnen we bij het beluisteren van de titeltrack helemaal begrijpen. Wat voor velen onder ons als compliment gezien wordt, was toch één van de kritiekpunten van hun debuutplaat Hills End waarop ze volgens de muziekpers te krampachtig hun idolen achterna wilden gaan. Ze lijken de kritiek serieus genomen te hebben, want ze geven hun sound een meer eigen stijl waardoor “For Now” meteen in de smaak valt. Een tweede hoogtepunt volgt er al snel met de single “Dawning”, een nummer dat meteen blijft hangen na de eerste luisterbeurt omwille van het sterke refrein.

Britpop-liefhebbers mogen al maar beginnen met het oefenen van de songtekst van de anthem “In The Air”. Het nummer klinkt lekker dromerig en zelfs ingetogen waardoor de stem van Tommy heel goed tot zijn recht komt. Een echte parel met andere woorden! Nadat de iets meer stripped back nummers “Time Money” en “In The Air” achter de rug zijn, duwen de heren uit Sydney weer het gaspediaal in met het MGMT-achtige “The End”. De elektrische gitaar is hier zo sterk in verwerkt dat het een genot is om naar te luisteren.

De vibe die DMA’s creëert gaat sterk in de richting van de rockmuziek uit Engeland van de jaren 90′ en dat gaat het trio heel goed af. De sterkten op For Now liggen vooral in de intelligente melodieën (zoals op “Do I Need You Now”) en de laidback vocals van de frontman Tommy O’Dell (bijv. in “Warsaw” en “Lazy Love”) die een ontspannen sfeer scheppen die heel aangenaam in het oor ligt.

Van de twaalf nummers op de plaat zal er wel eentje minder zijn zou je denken, maar niet zo op de nieuwe plaat van DMA’s. “Break Me” ontpopt zich tot één van de verassingen van de plaat met een wel heel catchy melodie die je bijna niet meer uit je hoofd krijgt! Op vlak van songteksten is er één nummer dat er bovenuit schiet en dat is “Health”. Het relatief korte nummer geraakt zonder problemen aan het niveau van de twee Gallagher’s en van The Verve en behoort daarmee zonder twijfel tot één van de beste nummers van de plaat.

Met For Now weet het drietal uit Down Under te verrassen op een positieve manier. Hun sound en het lyrische gedeelte van de nummers zijn steengoed en tonen dat de buzz die rond de band hing helemaal terecht is. For Now behoort zonder enige twijfel tot één van de beste platen van het voorjaar en lappen daardoor het cliché van de moeilijke tweede op een straffe manier aan hun voeten!

Op zaterdag 19 mei staat DMA’s in de Rotonde (Botanique) in Brussel.

Facebook

1572 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Stereophonics - Oochya! (★★½): Pijnlijk langdradig

In 1997 stond de britpop op z’n hoogtepunt; Oasis kroonde zich met het megalomane Be Here Now tot de koning van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Stereophonics - "Do Ya Feel My Love?"

Stereophonics surfte op de flow van britpop naar hun hoogtepunt eind jaren negentig en in het begin van de nillies. Met de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Forester - "Smile"

Afkomstig uit het West-Vlaamse Avelgem verscheen Forester voor het eerst op onze radar door de Sound Track voorronde in Muziekclub 4AD. Forester…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.