Features

Record Store Day 2018: Acht releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 21 april zal het in tal van onafhankelijke platenzaken opnieuw bijzonder druk zijn voor Record Store Day. Muziekliefhebbers over heel de wereld verzamelen zich om de lokale muziekcultuur en hun wondermooie hobby te vieren. Dit in de vorm van interessante activiteiten, genieten van in-store concerten, te snuisteren in de platenbakken, maar vooral om exclusieve releases te scoren.

De hoeveelheid van al dat exclusief vinyl is naarmate Record Store Day groeide in populariteit behoorlijk groot geworden. In de ellenlange lijst is er voor ieder wat wils te vinden, maar helaas zijn er ook tal van twijfelachtige releases (denk aan heruitgaven van relatief onzeldzame platen of kneuzige picture discs). Toch vallen er veel mooie releases te spotten. Zo schreven we eerder al over het live-album van The National in Brussel. Daarnaast willen we je deze acht releases niet onthouden:

MDCIII – MDCIII (12″)

Matthias De Craene kan je kennen van de groep Nordmann, maar ook in zijn zijproject MDCIII laat hij een indrukwekkend geluid horen. Samen met de twee drummers Lennert Jacobs (The Germans) en Simon Segers (De Beren Gieren) verkennen ze de meest bevrijdende uithoeken van de jazz wat tot energetische en vooral verrassende composities leidt. In afwachting van hun debuutalbum dat in oktober verschijnt kunnen we genieten van deze EP waar twee nummers (van boven de 8 minuten) te horen zijn, waarvan een met een bijdrage van niemand minder dan Sylvie Kreusch!

Sufjan Stevens – Mystery of Love (10″)

Sufjan Stevens mag dan net naast de Oscar voor “Beste Originele Nummer” gegrepen hebben, maar zijn soundtrack voor Call Me By Your Name werd door veel fans in het hart gesloten. Liefhebbers van de film en de gevierde songwriter kunnen uitkijken voor de ep die samengesteld is uit het wondermooie “Mystery of Love”, “Visions of Gideon” (gebruikt in het intens slot van de film) en een herwerkte versie van “Futile Devices” (oorspronkelijk uit Age of Adz). Sufjan geeft de laatste jaren bijzonder goed materiaal uit, dus deze plaat is zeker een must.

Future Old People Are Wizards / Elefant – Tüüüt (10″)

Future Old People Are Wizards en Elefant behoren zonder twijfel tot de meest eigenzinnige bands die we rijk zijn. De twee groepen sloegen de handen in elkaar en leveren op Record Store Day een split-ep die uitgebracht zal worden op Consouling Sounds / 9000 Records. Met de zes nummers op de plaat verwachten we weer spannende herrie, maar vooral tonnen creativiteit. Wij vermoeden al dat de titel van de ep de lading zal dekken. Wie Elefant en FOPAW wil zien spelen kan zaterdag terecht bij Consouling in Gent.

Brian Eno & Kevin Shields – The Weight of History / Only Once Away My Son (12″)

Kevin Shields (bezieler van My Bloody Valentine) en de legendarische Brian Eno die samen muziek maken: het is een droom die we nooit durfden dromen. Een tijdje terug verrasten de twee ons enorm met hun negen minuten durende “Only Once Away My Son”. Het nummer is een memorabele kruisbestuiving die precies is zoals je zou verwachten. De combinatie van de gedetailleerde ambient van Eno en het etherisch gitaarwerk van Shields werkt schitterend. Dit stuk zal op de plaat verschijnen samen met “The Weight of History”, waar we heel benieuwd naar zijn!

Brihang / Het Zesde Metaal / Flip Kowlier – Naar de wuppe / De hufters (7″)

Brihang, Het Zesde Metaal en Flip Kowlier op één 7″? Ja het kan! De West-Vlamingen brengen via het Fake Records twee bijzondere optredens uit. Zo zal je op de ene zijde “Naar de wuppe” kunnen horen in de versie die Het Zesde Metaal samen met Brihang in de AB bracht en ondertussen een hit is geworden op YouTube. Op de andere zijde vinden we “De hufters” terug van Flip Kowlier, een nummer over de emoties van de soldaten bij de Slag van Passendale dat hij bracht in het kader van GoneWest. De moeite waard!

Kevin Morby & Waxahatchee – Farewell Transmission / Dark Don’t Hide It (7″) 

Jason Molina heeft onder zijn twee pseudoniemen Songs: Ohia en Magnolia Electric Co. tal van indie-pareltjes uitgebracht. Hij is ook een grote invloed op andere muzikanten van vandaag. Zo groot zelfs dat Kevin Morby en Waxahatchee twee van zijn nummers coverden in de studio. Het resultaat is twee opnames die de originele versies alle eer aan gedaan hebben en bovendien ten voordele van een goed doel worden uitgebracht. De opbrengsten van de single gaan naar MusiCares, een organisatie die artiesten helpt met financiële en gezondheidsproblemen.

Balmorhea – Chime / Shone (7″)

Vorig jaar bracht de Texaanse ambient-/postrockgroep Balmorhea nog hun nieuw album Clear Language uit. Die opnamesessie was blijkbaar heel vruchtbaar, want de band had nog twee onuitgegeven nummers op de schap staan. “Chime” en “Shone” zullen zaterdag voor het eerst het licht zien. We verwachten dat het resultaat minstens zo etherisch, vloeiend en intrigerend gaat zijn als de voorgaande plaat. Een release die waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd is, maar een mooie ontdekking kan zijn.

Universal Love: Wedding Songs Reimagened (12″)

Een van de meest originele concepten vinden we terug op Universal Love: Wedding Songs Reimagined. De ep verzamelt enkele van de meest bekende liefdesliedjes, maar herinterpreteert de teksten in liefde voor iemand van hetzelfde gender. Zo horen we onder andere Bob Dylan “He’s Funny That Way” brengen, St. Vincent op “And Then She Kissed Me” en Ben Gibbard “And I Love Him” zingen. Een prachtig initiatief aangezien er in de mainstream nog steeds weinig liefdesliedjes zijn over liefde van hetzelfde gender.

Natuurlijk zijn deze acht releases niet al het moois dat je zaterdag kan vinden. Verder raden we je zeker o.a. Faces On TV, Inwolves, Steiger Fleet Foxes, Florence + The Machine, Courtney Barnett, Blanck Mass, Oliver Coates, s u r v i v e en Parquet Courts aan. Ga naar buiten, bezoek je lokale platenzaak, ontdek veel muziek en kom zeker regelmatig eens terug!

19 april 2018

About Author

Jan Kurvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief