LiveRecensies

Blaudzun @ AB club: “Glitters en evenwichtigheid”

In een volle AB Club zagen we gisteren een opvallend ontspannen Blaudzun. We werden verrast door een gevarieerde setlist met kwalitatieve rustpunten. De nieuwe sound is er eentje die duidelijk gesmaakt werd door het aanwezige publiek. In twee uur tijd bracht de voltallige band een zeer representatief stukje repertoire met vooral nummers van de nieuwste plaat _Up_.

In de AB trapt Blaudzun de tour af waarin het nieuwe album _Up_ wordt voorgesteld. Het slotstuk van een drieluik met Jupiter part I en II als voorloper. Johannes Sigmond – want zo gaat Blaudzun eigenlijk door het leven – is niet aan zijn proefstuk toe in België. In 2015 zagen we hem nog aan het werk op Werchter en ook de affiche van Pukkelpop werd ooit gesierd met Blaudzun.

Alle ogen waren op het podium gericht wanneer een instrumentale intro de avond op gang trekt. We voelen de spanning in het publiek, maar die is meteen als sneeuw voor de horizon verdwenen wanneer de band het podium betreedt. Een sterk begin met “Islands_” waardoor de heupen al snel los komen. Knikkende hoofden bevestigen ons gevoel, hier staat iemand die weet hoe je een publiek moet bespelen.

Hoewel er een duidelijke portie glitter en extravaganza op het podium te bespeuren was, bleef de aandacht wel bij de muziek. Al moeten we hier meteen bij vermelden dat de lichtshow alles behalve bescheiden was. Deze sloot naadloos aan bij de muziek en vormde dus zeker een meerwaarde. Al zorgde het er ook voor dat de show geen place to be was voor epilepsie-patiënten.

Poppy en rustig wisselden elkaar af, maar ook oudere pop/rock nummers als “Too Many Hopes For July” en “Wasteland” konden op heel wat enthousiasme rekenen. Dat vertaalde zich in een spontane respons wanneer er woordeloos gevraagd werd om mee te klappen. De avond stevende af op een climax, op emotioneel vlak kregen we die met “Wolf’s Behind The Glass”. Een heel ingetogen versie aan de zijkant van het podium met als enige begeleiding een ukelele. De vocale kwaliteiten werden hiermee duidelijk in de verf gezet en soundwise kregen we een schril contrast met uitbundige, bijna exploderende songs als “_hey now”.

Eerder op de dag speelde Blaudzun al een afternoon show, maar er was duidelijk nog genoeg energie over om ook ’s avonds te overtuigen. Zo viel Linda van Leeuwen als enige vrouwelijke bandlid meteen op. Dat kwam echter niet alleen door haar glitterjurkje, maar vooral door de energie en het oprechte genot dat ze uitstraalde. Ondanks dit alles blijven we toch met het gevoel achter dat het een compacte show was. De kloof tussen de eenvoud van de show en het sprekende voorkomen met glitters, pailletten en statement bril was wat ons betreft misschien toch net te groot voor de AB Club.

In de bisronde werden we getrakteerd op “_hey now”, de eerste single van _Up_ die we als nieuwjaarscadeautje kregen. We voelen de tevredenheid van het publiek en zijn getuige van een mooie wisselwerking van energie geven en nemen. “Jupiter_iii” werd opgedragen aan een overleden vriend en daar scoort Blaudzun duidelijk wat puntjes op de emotionele scorekaart. Onder luid applaus keert de band nog een laatste keer terug naar het podium voor het alom bekende “Promises Of No Man’s Land”, een afsluiter van formaat.

We zagen een show die tempo weet te houden door de afwisseling, zonder zichzelf voorbij te rennen. Wie Blaudzun nog wil zien, zal een tripje moeten maken naar onze noorderburen want daar wordt de tour verdergezet.

Setlist:
Islands
Circles
Juno
Ghosts
Wasteland
Press On (Monday’s Child)
Wingbeat
Easycome_on
Breathe
Too Many Hopes For July
Solar
Wolf’s Behind The Glass
Elephants
Euphoria
Mud
Between a Kiss and a Sorry Goodbye
One Way Ticket

Bis:
Hey Now
Flame On My Head
Sun Will Catch
Jupiter
Promises Of No Man’s Land

Facebook / twitter / instagram / website

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dean Lewis - “Looks Like Me”

Dean Lewis brak in eigen land, Australië, door in 2016 met het prachtige “Waves”. De rest van de wereld wist hij in…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Coldplay - Music of the Spheres (★★½): Duidelijke spreidstand

Het is alweer tweeëntwintig jaar geleden dat Coldplays debuutalbum Parachutes verscheen en de wereld met verstomming sloeg. Hun ster rees snel verder…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single FLETCHER - "girls girls girls"

We hebben er even op moeten wachten, maar FLETCHER is terug met een nieuwe single. Deze maakt deel uit van haar langverwachte…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.