AlbumsRecensies

Unknown Mortal Orchestra – Sex & Food (★★½): Teveel hooi op de vork

AlbumsRecensies

Unknown Mortal Orchestra – Sex & Food (★★½): Teveel hooi op de vork

Ruban Nielsson heeft met Unknown Mortal Orchestra al enkele stilistische metamorfoses doorgemaakt. Daar waar de band aanvankelijk garant stond voor lo-fi psychedelische pop/rock (met een scherp randje), schakelden ze bij de release van Multi-Love de knop om naar een funky en disco-geïnspireerd geluid. Een zet die hen airplay op de radio en veel nieuwe fans opleverde. De vraag is dan altijd welke richting je uitgaat: verder bouwen op hetzelfde of het avontuur opzoeken? Op Sex & Food (de vierde plaat van Unknown Mortal Orchestra) ligt het antwoord ergens tussenin. Maar is het ook wel de gulden middenweg?

Tijdens ons gesprek met Ruban vertelde hij ons al dat gitaren gemist werden. ‘De mensen die bij de band zaten van bij het begin, misten de gitaar als middelpunt van de muziek.’ Dat die gitaren terug hun intrede maakten, konden we al horen op “American Guilt”, de single waarmee Sex & Food aangekondigd werd. De versterker werd op 11 gezet, de drums klonken machinaal en we werden om de oren geslagen met fuzzy riffs die meer aan Death From Above doen denken dan aan de UMO van weleer. Bijzonder geslaagd, maar wel een misleidende single zo blijkt. Naast scheurende tracks als “American Guilt” en “Major League Chemicals”, is er namelijk veel meer te ontdekken op Sex & Food.

Op de rest van de plaat is er niet veel nieuws onder de zon. Unknown Mortal Orchestra put voornamelijk uit de wateren die ze bevaren hebben op hun vorige platen. Zo wordt de psychedelische en zomerse sfeer die op II heerst doorgetrokken in het getokkel op “Chronos Feast On His Children” en “This Doomsday”. Op zich geen slechte liedjes, maar ze lijken de dynamiek op Sex & Food wat te breken. De nummers er rond klinken namelijk veel overtuigender in de oren.

Zo zijn “Everyone Acts Crazy Nowadays” en “How Many Zeroes” enorm aantrekkelijke nummers. Hier wordt er heerlijk gebouwd op het funky geluid van Multi-Love. De groove is ontzettend dansbaar, de brugjes dromerig en de hooks die Ruban met zijn fijne stem levert, zijn niet uit ons hoofd te slaan. Het is echter het geweldige “Hunnybee” dat met de pluimen gaat lopen. Dit nummer is dankzij de fijngevoeligheid een delicate, maar ontzettend funky hoogtepunt op Sex & Food geworden. Het is duidelijk dat Unknown Mortal Orchestra nog meer gegroeid is op het dansbare deel van hun muziek.

Er staan een aantal heel goede songs op het vierde album van Unknown Mortal Orchestra, maar de plaat voelt alles behalve consistent aan. Naast de hoogtepunten zijn er gewoon te veel nummers die dik tegenvallen. De – bizar gekozen – single “Not In Love We’re Just High” is redelijk saai en ontaardt (alsof het nog niet erg genoeg is) in een ronduit irritante ‘climax’. Songs als “If You’re Going To Break Yourself” en “Ministry of Alienation” lijken dan helemaal nergens heen te gaan waardoor de reden dat ze op dit album moeten staan voor ons een mysterie blijft.

Het lijkt er op dat Unknown Mortal Orchestra teveel tegelijk wou doen op dit album: harder uit de hoek komen én de fans van het eerste uur tevreden stellen én bouwen op de geslaagde funksound. Het resultaat is een totaal onsamenhangend album met een aantal songs die wel niet te missen zijn. Laten we dus hopen dat de groep iets resoluter al die ideeën in een – al dan niet nieuwe – richting kunnen sturen, want talent hebben ze in overvloed.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Cactusfestival (Festivaldag 3): Wegdromen aan het water

Het is nog nooit eerder gebeurd dat een festivaldag van het Cactusfestival zo snel uitverkocht was als deze zondag. Met alleen The…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Unknown Mortal Orchestra, Waxahatchee, Bazart en nog drie nieuwe namen voor Cactusfestival!

We zouden het haast niet voor mogelijk achten, maar Bazart heeft nog nooit eerder op Cactusfestival gestaan. En daar komt binnenkort verandering…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2023 (Festivaldag 1): Stralend van start

Al voor de negende keer trekken fans van alternatieve muziek naar de Beekse Bergen, waar het festival Best Kept Secret al lang…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.