LiveRecensies

Ik Zie U Graag (Dag 1) @ Mezz Breda

LiveRecensies

Ik Zie U Graag (Dag 1) @ Mezz Breda

‘Lavabo’, ‘appelsien’, ‘goesting’: het is maar een greep uit het aanbod van Vlaamse woorden die de wenkbrauwen van menig Nederlander doet fronsen. Onder de beleefde – en typisch Vlaamse – catchphrase ‘Ik zie u graag’ verzamelt Mezz in Breda dit weekend al voor de tiende keer de heetste Belgische acts van het moment. Zo kleurden in het verleden Bazart, Oscar & The Wolf en ook Tamino al de affiche. De beste Belgische trots verzamelt op 1 avond? Daarvoor moet u in Nederland zijn.

Het mini festival ter glorie van opkomende of herrezen Belgische acts is opgedeeld in twee dagen. Vanavond staan onder andere nog Tin Fingers, Intergalactic Lovers en dirk. op de affiche. Gisterenavond verdedigden onder andere  Danny Blue and the Old Socks, Hydrogen Sea, Sun Gods, blackwave. en een adembenemende NOVASTAR onze driekleur.

We zijn er klaar voor! . . . #mezz #hydrogensea #ikzieugraag #breda #belgie

Een bericht gedeeld door Richard Vermeer (@socialpepper) op

In de al goed volgelopen kleine zaal stond als eerste het Antwerpse Danny Blue and the Old Socks geprogrammeerd. Drie lang geknipte blonde kapsels op een rij, een hardslaande drummer en een synthplayer met veel goesting brachten stevige en breedlachende gitaarindie in de trend van Britse bands als Jaws, Superfood en Shame. Het nummer met als slagzin ‘Best Friend(s)’ dat ze met nonchalance aankondigde als ‘dit nummer hebben we vandaag geschreven’ bleef het meeste hangen. De band, voor de tweede keer op een Nederlands podium, had er kennelijk zin in. De finalisten van De Nieuwe Lichting 2018, Humo’s Rock Rally, en persoonlijke favoriet van Tamino, stoomden met hun lo-fi aandoende ‘uptempo tropical bikini rock’ het publiek niet alleen klaar voor een avond vol Belgische plezier maar ook meteen voor een hete zomer. De temperatuur in de kleine zaal schoot dan ook een tropische hoogte in.

Na Danny Blue en kompanen was het tijd voor Hydrogen Sea, het geesteskind van klankentalent PJ Seaux en zangeres Birsen Uçar. Voor de eerste keer in Nederland presenteerde het duo gisterenavond Automata waarop ze een nieuwe – meer analoge – stijl met hulp van onder andere ex-Balthazar violiste Patricia Vanneste, opzochten. Het experimentele geluid, ondersteund door Uçar’s zachte stemgeluid creëerde in de gezellige grote zaal van Mezz meteen een intieme sfeer, maar bleek te vlak en weinig gevarieerd om het publiek gecontentreerd bij de les te houden.

Meteen na Hydrogen Sea komt Sun Gods, de herrijzenis van Barefoot & The Shoes, het opgestelde zijpodium in de grote zaal opgewandeld. Zelfs door de pop-up speakers van het kleine zijpodium trekt de stem van frontman Brent ‘Buckler’ meteen de aandacht. Na “Voices”, veruit de mooiste song op het gehele festival, besluiten we terug naar de kleine zaal te keren. Want zelfs een bescheiden festival als ‘Ik zie u graag’ betekent keuzes maken: de enige overlap van de avond is er tussen de heren van Sun Gods en de heren van het Antwerpse blackwave. Jammer, want net deze twee acts van de toekomst waren hoofdreden voor ons bezoek aan Mezz in Breda.

In de kleine zaal is blackwave. ondertussen al begonnen aan hun set. Graag hadden we de heren gezien op het grote podium, de kleine zaal puilt uit en de aanstekelijke energie van Willem Ardui en Jay Walker, ondersteund door een band inclusief trompetgeschel, laat de zaal nagenoeg ontploffen. blackwave., zowat het heetste van de huidige Belgische muziekscene, brengt hiphop met flarden jazz. Ook het Nederlandse publiek lijkt de nieuwe cool kids on the block te smaken. Al hebben we het gevoel dat, net zoals bij Danny Blue, het publiek eerder uit Belgische enthousiastelingen lijkt te bestaan. Nadat de inzet van onze persoonlijke favoriet “Elusive” begint en de enige echte David Ngyah uit het publiek wordt gevist, neemt blackwave. met de woorden ‘I just want it to be over but I don’t wanna get over you’ afscheid. De zaal is ondertussen jammer genoeg al half leeggelopen want NOVASTAR staat reeds te trippelen in de coulissen van de grote zaal.

Vanavond staat Joost Zwegers aka NOVASTAR solo op het podium. De in Nederland geboren maar in België opgegroeide Nederbelg is voor de hoofdmoot van het publiek de reden voor hun bezoek aan de eerste dag van ‘Ik zie u graag’. En we kunnen hen geen ongelijk geven. De chaotische en onhandige, maar spontane en charmante singer-songwriter brengt een intieme en krachtige show. Het publiek hangt een dik uur lang aan zijn lippen. Tevens was zijn passage in Breda een kans voor de Belgen, die geen tickets voor de twee uitverkochte AB Club shows begin mei hebben kunnen bemachtigen of er ook op Werchter niet bij kunnen zijn, om hem toch te zien. Zwegers’ grootste hits als “The Best is Yet To Come” en “Wrong”, beiden bijna 20 jaar oud, worden door het publiek met veel plezier meegebruld. NOVASTAR wisselt tussen piano en een van zijn vijf gitaren en vormt, zonder de aandacht van het publiek te verliezen de perfecte afsluiter, voor het meest graag geziene mini-festival van onze Noorderburen.

Mezz Breda slaagt er al jaren in het oog te laten vallen op de heetste Belgische acts en bundelt ze nauwkeurig op haar mini-festival, op een boogscheut van de Belgische grens. Hoewel de overlap in de programmatie een enkele keer roet in het eten gooide en de kleine zaal’ eigenlijk een ’te kleine zaal’ is, bood het festival een strak tijdsschema, zuiver geluid en een diversiteit aan genres en kwalitatieve Belgische acts voor een democratische prijs die zelfs in Vlaanderen niet kan worden geklopt. Ik Zie U Graag: voor als u de benen eens buiten de landsgrenzen wilt strekken maar -terecht- niet zonder uw streepje Belgisch geluid kunt. Er zijn nog enkele tickets voor vandaag, de laatste festivalavond. De zon schijnt, doe eens zot.

Website & Tickets

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Willem Ardui - Oevers (★★★★): Glansrijk aangemeerd

We maakten de voorbije jaren al bij mondjesmaat kennis met de Nederlandstalige indiepop van zanger en producer Willem Ardui. Nummers als ”Toeval”…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Suikerrock vult affiche aan met Faithless, Brihang, Froukje, Royel Otis en meer!

Je zou het misschien niet zeggen als je aan het raam kijkt, maar het festivalseizoen begint nu echt wel heel nadrukkelijk op…
LiveRecensies

Novastar @ Kursaal Oostende: Het beste moest nog komen

Sting, Roger Waters, Joni Mitchell; het is maar een greep uit het resem aan artiesten die hun beste werk in een nieuw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.