AlbumsRecensies

The Magic Gang – The Magic Gang (★★★): beentjes losgooien en meezingen maar

The Magic Gang is een Brits indie-viertal afkomstig uit Brighton. Ze brengen zachte popsongs, die bestaan uit eenvoudige gitaarriffs. Invloeden van The Beatles, The Beach Boys en Weezer zijn nooit ver te zoeken en het verbaast ons dus niet dat de grote platenlabels vechten om het handtekening van deze vier gasten. Na drie EP’s en een handvol singles, kwam vrijdag hun debuutalbum uit.

Om te beginnen werden er enkele ‘oudere’ nummers in een nieuw jasje gestoken. “All This Way” is hier een goed voorbeeld van: kleine subtiele veranderingen die tonen dat het viertal positief geëvolueerd is in het maken van muziek. Ook het bekendste nummer, “How Can I Compete”, vinden we terug op plaat, dat nog steeds één van de hoogtepunten blijft op de plaat. Het toont perfect waar de band voor staat: frisse gitaren en meezingbare refreinen.

Dat de band zelf amper kon wachten op het releasen van dit album, was duidelijk aan het aantal singles dat ze losten voor het uiteindelijke album. “Your Love” laat je dansen en past volgens ons perfect op één of ander indiefeestje (die trouwens enorm in de lift zitten), “Alright” blinkt uit in zijn middelmatigheid en vult het album perfect op, “Getting Along” blijkt hét anthem van de band te zijn en is terecht terug te vinden in heel wat indielijstjes op Spotify en “Take Care” is dan weer een van de weinige momenten waar de band piano boven gitaar verkiest. Opvallend is hoe bijna elk lid van de band wel eens zingt, verspreid over alle nummers.

Verder draagt The Magic Gang twee nummers op aan twee vrouwen, “Caroline” en “Jasmine”, waarvan “Jasmine” al eerder uitgebracht werd op een EP. De nummers vertonen, naast hun naam, nog enkele overeenkomsten. Ze beginnen beiden met gelijkende drumroffel waarna de gitaren invallen en eindigen allebei met een gitaarsolo, toevallig of niet? Een ander opvallend moment op de plaat is “I’ll Show You”, naast “Take Care” het enige moment waarin piano de hoofdrol speelt. In tegenstelling tot “Take Care” is dit wel een topper. Het is een meeslepend nummer dat je niet loslaat door de hopeloze vocals en herhalende piano-akkoorden.

Afsluiter “Bruises” doet het op een versnelling lager. Het nummer draagt een lo-fi sfeer met zich mee die we nog niet eerder hoorde van deze groep. Oh ja, omdat de band meteen de deluxe editie van het album uitbracht, krijg je ook nog twee akoestische versies van nummers. “Getting Along” en “All That I Want Is You” krijg je dus tweemaal te horen op het album, hetzij eenmaal in een stripped down versie.

The Magic Gang schenkt ons een fijne plaat, niet meer of niet minder. De plaat duurt 53 minuten en bevat 16 nummers, wat wilt zeggen dat het allemaal korte nummers zijn waar de band min of meer hetzelfde recept toepast. Iets meer variatie had gemogen maar we denken dat heel wat mensen zullen vallen voor de catchy gitaarliedjes van het viertal.

Related posts
LiveRecensies

Rock Werchter 2018: Festivaldag 3

Op de derde dag van Werchter begint de vermoeidheid al de kop op te steken. Laat daar dan een lange feestnacht aan…
LiveRecensies

The Wombats, The Magic Gang en The Night Café @ Botanique (Orangerie): Kleurrijke beestenboel

Begin dit jaar bracht The Wombats een nieuw album uit. Beautiful People Will Ruin Your Life is niet de meest baanbrekende plaat…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Magic Gang - "Take Care"

Na enkele succesvolle EP’s en singles, waaronder “How Can I Compete” als bekendste, komt The Magic Gang binnekort met hun debuutalbum. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.