banner

LiveRecensies

Tweeklank: TheColorGrey & Brihang @ CC ’t Spoor: Menu om van te smullen

Gisteren waren we te gast in het knusse CC ’t Spoor in Harelbeke. Op de affiche: TheColorGrey en Brihang. Een lekker duo hiphopkroketten dus, maar van een verschillend recept. De eerste probeerde onze honger vooral te stillen met de klemtoon op soul en funk, met zowel een snelle hap als trage eetervaringen. De tweede deed dat met Nederlandstalige hiphop die zeker onder de noemer van poëzie geplaatst mag worden. Of het goed was? Het team dat de afwas van ons bord voor hun rekening nam, zal niet veel werk gehad hebben.

TheColorGrey is de artiestennaam van Will Michiels. Bouwjaar 1994, en al op jonge leeftijd een erg bezige bij in de muziekwereld. In mei vorig jaar verscheen zijn debuut Rebelation, een halfjaar later breidde TheColorGrey daar al een vervolg aan met EP In Between Phases. En daar stopt het niet: eind deze maand is de release van een volgende EP die naar de naam For What It’s Worth zal luisteren. We kregen daarvan alvast een uitgebreid voorsmaakje in een goed gebalanceerde set.

https://www.instagram.com/p/Bf1cPEGBejY/?taken-at=1027237841

Aftrappen deed de charmante Antwerpenaar met “Clear Blue Skies”. De laidback vibe die hij in heel wat nummers tentoon spreidt, kwam hier al meteen tot uiting. De warme en soulvolle stem die ons toezong, stelde ons meteen op ons gemak. Groot pluspunt aan de show dat van meet af aan merkbaar is. De muzikale begeleiding van een basgitaar en gitaar tilden de show absoluut naar een hoger niveau. En met nog wat extra muzikanten op het podium zal de show waarschijnlijk nog beter tot zijn recht komen.

De meerwaarde toonde zich op verschillende manieren: gitarist Niel Soetaert voorzag “Silence Speaks” van een lekkere solo. Tijdens het “Swerve” van de aankomende EP, met zijn catchy en funky synths een eerste por in onze heupspieren, strooide hij met wat fijne gitaarnootjes. En op het veelvuldig meegezongen en funky “Need To Know” leek het alsof zijn gitaar meezong met de frontman en wat backings voorzag. Een energieke Ralph Hermans, die we herkennen van Tourist Le MC, leverde intussen verschillende pakketjes baslijnen af, die een lekkere groove in het concert staken. Achteraan deed ook DJ Juicy zijn duit in het zakje.

‘Ik kom ier een beetje reppen en zingen lik dat jullie dat zeggen’. TheColorGrey begon zijn bindteksten in het Engels, maar schakelde al snel over naar het Nederlands. De Antwerpenaar stond er vanaf nummer één, met een zelfverzekerde uitstraling. Fluks keek hij het publiek aan, en zijn expressie vertelde ons veel. “On And On” was een herkenningspunt voor veel concertgangers. Zijn flow deed aan Anderson. Paak denken, en zijn stem die met soul en funk gezegend is, vormde een gouden combo met de heerlijke instrumentatie. Het publiek ging in op een invitatie tot participatie en dat deed TheColorGrey plezier, zo getuigde zijn tandenbrede glimlach.

Zowel in de trage en zweverige soulnummers als in de ‘bangers’ van de avond toonde TheColorGrey waarom het momenteel zo hard gaat voor hem. Zijn stemgeluid was krachtig en scherp in de bars van “Wide Awake in 2K”. Al even brutaal en energiek was afsluiter “Jamaica”, ook van de aankomende EP. Ook deze knaller nestelde zich in onze oren en refrein ‘Up in Jamaica bruh’ bleef ronddwalen in onze hoofden. Maar ook buiten de rapstukken blonk TheColorgrey uit. Op het magnifieke “Options” en ook op “Vibes” van In Between Phases toonde hij zich een excellente zanger, met zuivere en vrijgevig van gevoel voorzien vocals. We bounceten dus niet alleen mee op diepe bassen, maar we lieten ons ook meenemen in een sierlijke vlucht langs zweverige en zwoele paden. Sterke performance, wij kijken uit naar een show met de extra live instrumentatie!

https://www.instagram.com/p/Bf1feFCBguI/?taken-at=1027237841

Brihang doet al langer belletjes rinkelen in het Belgische muzieklandschap. De woordenkunstenaar staat vandaag in een popupstore te Gent met een repress van zijn gegeerde LP Zolangmogelijk. We kregen gisteren al de mogelijkheid om ons een exemplaar van de plaat aan te schaffen, ‘want ik ben een échte ondernemer’, zolang we dat maar stil hielden tot 10u deze ochtend. Bij deze Boudy, we zijn onze belofte nagekomen.

Zoals gebruikelijk telden we samen af naar het opkomen van Brihang op “Te Groot”. Als een beroepsacteur staat de West-Vlaming op het podium. Hij beelde zijn spitsvondige teksten alweer uit met elk stukje van zijn lichaam, en als ogen konden schrijven, had Brihang al een bibliotheek geschreven met zijn gezichtsexpressie. “Kleine Dagen” volgde, en we kregen voor het eerst de kenmerkende golvende dansmoves van Brihang te zien. Het nummer werd meegezongen door veel mensen rondom ons, net als ook “Oe Ist”. Brihang zaaide letters in het publiek, dat die letters oogstte en meezong. Al stond meezingen natuurlijk vrij, want da moe nie, ma da mag, ma da moe nie.

“Tis Echt Waar” bracht Brihang a capella, en dat bracht hij naar ons inziens luider dan normaal qua volume. Had het wat te maken met het gebabbel in de zaal? Het beklijvende stukje declameren verloor daardoor ietwat aan charme, toch jammer. Naadloos ging het daarna echter over in een mooi “Ik Wil Alles Behalve”, dat dan weer op veel bijval kon rekenen. ‘De verliezer is ne kampioen’ zingt Boudy Verleye ons toe in het nummer. Wel beste Boudy, voor jou verliezen we maar al te graag met forfaitcijfers.

Dieter Meeuws van NTREK kwam zijn gastrol ook ditmaal met verve vervullen op “Metrot Boulot Dodo”, en DJ SNS was beatmaker van dienst. Meer dan eens moest hij geconcentreerd kijken naar de man voor zich, zoals bijvoorbeeld  bij een beklijvend “Slag 13”, waar Brihang tot vervelens toe ‘Ik ben nog nie moeeee’ herhaalde, genietend van het scheppen van ongemakkelijkheid. Hij kan dat immers als geen ander. Wanneer val ik terug in, moet SNS gedacht hebben, en de concentratie stond op zijn gezicht af te lezen.

https://www.instagram.com/p/Bf1kUVqnKux/?taken-at=1027237841

We zagen dat soort fratsen en plaagstoten ook al in vorige optredens, en zo waren er wel nog wat elementen die herkenbaar waren van bijvoorbeeld de show in de Kreun. Ergens straalt Brihang daarin toch spontaniteit uit, en zo blijven ook die momenten boeiend. Zo was het niet enkel Humo die de hetze rond de nieuwe flesdopjes had opgemerkt. ‘Superhandig om met één hand open te doen, gemaakt voor artiesten’ zei Brihang ironisch, terwijl hij een flinke kwak water morste.

Verder blonk ook “Morsen” uit, danste Brihang het publiek in op “Wieder” en deed “Fruitig” onze gedachten afdwalen naar zaken die we beter voor ons zelf houden. Afsluiten deed Brihang op zijn ladder temidden het publiek met het knappe “Balanceren”. Een groot applaus was zijn deel. En terecht ook: de manier waarop hij met woorden boetseert en puzzelt, en de manier waarop hij die dan nog eens naar het publiek overbrengt, zijn een uniek gegeven. Hij geeft de woorden die hij uitspreekt een ziel en blaast ze leven in, alsof ze daarna tussen het publiek door weg zouden kunnen huppelen. Brihang hield ons meer dan een uur aan zijn lippen, en mag ook terugblikken op een puik optreden.

We kregen dus een gevarieerde en kwalitatieve avond op ons bord gisteren. TheColorgrey en Brihang vormen samen een menu die we dagelijks zouden kunnen eten. De komende maanden spelen beide artiesten nog heel wat shows, ga ze zeker eens bezien!

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Sepia - "Cirkels"

Ward Van de Voorde, die sinds 2018 muziek uitbrengt onder de naam Sepia, kondigt zijn debuutalbum Vergeet Mij Niet aan. De 21-jarige…
InstagramLiveRecensies

Rock Ternat (Dag 2 met o.a. DIRK., Brihang & Arsenal): Dans de regen weg

Vaak gaat het op de tweede festivaldag ietwat moeilijker vooruit. De bezoekers zijn nog moe van de dag ervoor. Vaak omdat ze…
InstagramLiveRecensies

Brihang + Het Zesde Metaal @ Lokerse Feesten: Ier, in Lokeren, es 't goed

Nu Gent geldt als officieuze hoofdstad van West-Vlaanderen, blijken de West-Vlamingen hun zinnen te hebben gezet op het Waasland. Wanneer presentatrice Jolien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.