Albums, Recensies

Albumpremière: ILA – ILA (★★★½): In de eenvoud ligt de kracht

In december was ze nog onze laatste Zalm van de Maand van 2017, maar vandaag brengt ILA haar eerste EP uit. Op deze staan vier persoonlijke en gedreven nummers waarop Ilayda Cicek weer een deel van haar gedachten prijs geeft. De jonge muzikante uit Peer behoorde bij de geselecteerden van Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en wist bovendien in de finale van Limbomania hoge toppen te scheren. Op haar debuut doet ze het enkel met haar indrukwekkend stemgeluid en haar gitaar.

Het openingsnummer “Live To Love” beschikt dan wel over een heel simpele en akoestische melodie, maar in combinatie met de licht breekbare stem van de jongedame, wint dit nummer enorm aan kracht. We schreven het onlangs nog: als ILA haar mond opent, geloven we elk woord van haar. De oprechtheid en eerlijkheid druipt er maar van af. Experimenteren doet ILA op haar debuut EP niet, maar dat vinden we helemaal niet erg als we daardoor nummers als “You Are Not The Sun” krijgen. Wat eerst op een eentonig liedje begint te lijken, heeft wel een heel toffe hook gekregen die onze aandacht naarmate de EP vordert niet meer zal lossen.

In de muziek van ILA horen we af en toe een beetje melancholie wat bij de muziek die ze maakt heel goed past. We hadden het al eerder uitgebreid over haar stem en haar sound, maar ook één van de sterktes van ILA zijn de verhalen die ze als geen ander weet over te brengen. Verhalen vertellen en tegelijkertijd blijven boeien is een kunst die niet iedereen beheerst. Wat bovendien ook opvalt, is dat de nummers iets kalmer op ons werken dan haar in 2017 uitgebrachte nummers “White Shirt”, “Hollow” en “Misplaced”.

Door merg en been gaat “Oh”, waar ook weer de vocale capaciteit van ILA enorme indruk weet te maken. De simple opbouw geeft het nummer de mogelijkheid de hele rauwe emoties de vrije loop te laten. Een nummer dat bovendien helemaal niet zou misstaan op één of andere ontspannende playlist op Spotify is het slotnummer “Home”. Het nummer brillieert vooral omwille van de catchy melodie en verspreid meteen een positieve vibe waar we ons meteen geborgen bij voelen.

ILA heeft op haar debuut slechts vijftien minuten aan muziek staan, maar wat we van haar hoorden wist ons meer dan te bekoren. De nummers klinken allemaal heel ruw, bijna als een live versie en bewijzen wat voor talent ILA beschikt. In de eenvoud ligt de sterkte, laat dat de boodschap zijn.

Op vrijdag 24 februari stelt ILA haar debuut-EP voor in Just For The Record te Hasselt.

vi.be / Facebook / Twitter / Instagram

22 februari 2018

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief