AlbumsRecensies

Django Django – Marble Skies (★★★½): Speels groot worden


Marble Skies is het derde album van Django Django en dient als opvolger van Born Under Saturn uit 2015. Het resultaat mag er zeker wezen en bevat enkele uitstekende songs, een speelse touch en eighties-achtige elektropop die menige clubshows volledig in beweging kunnen zetten. De plaat gaat naar eigen zeggen over over geleidelijk aan je plaats vinden in het groter geheel van de wereld rondom ons en dat lijkt ons een perfecte metafoor voor de band zelf.

Dit Britse kwartet uit Londen leerde elkaar kennen aan het Edinburgh College of Art en richtte in 2009 Django Django officieel op. Hun debuutplaat oogste meteen succes en hits als “Hail Bop” en “Waveforms” werden gebruikt in respectievelijk FIFA 13 en Grand Theft Auto V. De plaat werd opgenomen in de slaapkamer van drummer en producer en Maclean. Opvolger Born Under Saturn werd iets professioneler aangepakt, maar haalde minder succes. Tijdens hun optreden op Lollapalooza in Chicago staarde Maclean naar de lucht en riep de rest van de band erbij. Gezamelijk staarde de band naar de hemel die volgens hen leek op een gigantisch stuk marmer. Het maakte iets los en een idee was geboren.

Voor hun derde langspeler ging Django Django lichtjes anders te werk. Drummer Maclean had na het drukke tourleven een welverdiende pauze nodig. De rest van de band dook echter de studio in met Anna Prior, de drumster van Metronomy. Verfrissend noemden de andere bandleden het. Die opnames stuurden ze door naar Maclean en hij ging er dan verder mee aan het werk. Ze keerden ook terug naar het slaapkamer-idee om Marble Skies officieel op te nemen. Ze richtten een klein kamertje in als opnamestudio en keerden terug naar hun basic opname proces.

Django Django heeft sinds het begin de reputatie om de grenzen tussen genres dunner en dunner te maken. Ook op hun derde wapenfeit werken ze verder aan die missie. De invloeden op de plaat schommelen tussen eighties elektro pop, dromerige indie en zelfs Jamaicaanse dancehall. De gitaren verdwijnen meer en meer naar de achtergrond en synthesisers vullen die gaten op, waardoor alles nog dromeriger, dansbaarder en speelser klinkt. Vooral die laatste term omschrijft perfect de vibe doorheen het album. De jongens lijken een bepaalde stijfheid van zich afgegooid te hebben en vermaken zich als kinderen in een speeltuin.

‘Een goeie opener is belangrijk,’ is een van die ongeschreven regels in de muziekwereld en dat hebben de jongens van Django Django zeer goed begrepen. Met titeltrack “Marble Skies” steken ze van wal en ontpopt zich tot een opzwepend nummer waar je jezelf volledig in kan verliezen. “Surface To Air” zou eerst een duet worden met Rebecca Taylor van Slow Club, maar zanger Vincent Neff speelde met het idee om Taylor het hele nummer te laten zingen zodat je het gevoel krijgt van uit het album gesleurd te worden.

Eerste single van het album “Tic Tac Toe” is een nummer in de stijl van hun debuutplaat en maakt het ons moeilijk om niet mee te neuriën of mee te drummen met je voeten. Op het einde van de plaat vinden we “In Your Beat” terug, een beetje de vreemde eend in de bijt. Je zou zweren dat je het ooit al gehoord hebt bij de botsauto’s op de kermis en toch heeft het nummer iets beklijvend.

Alles bij elkaar is Marble Skies een goed album dat alle genreregels aan zijn laars lapt. Mysterieus, dansbaar, speels en zweverig. Al deze ingrediënten maken van dit album een hapklare brok voor het grote publiek en zal toch heel wat goedmaken na hun moeilijke tweede plaat. Op 5 maart komen de jongens van Django Django hun nieuwe plaat ook aan het Belgische publiek voorstellen in de Ancienne Belgique in Brussel.

Twitter / Facebook / Instagram

Het album ligt vanaf vrijdag 26 januari in de rekken.

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 2): Weinig geheimen, weinig verrassingen

We mogen weer! Dat was het overheersende gevoel op de eerste festivaldag van Best Kept Secret. Het vernieuwde terrein was nog even…
InstagramLiveRecensies

Metronomy @ Ancienne Belgique (AB): In de disco! Woo oh oh!

We kennen Joe Mount allesbehalve persoonlijk, maar er is een klein stemmetje in ons achterhoofd dat met zekerheid durft zeggen dat ‘stilzitten’…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Metronomy - Small World (★★★): Strijd tussen zon en wolk

Het mag dan wel al van 2019 geleden zijn dat Metronomy nog eens een echt album op de wereld losliet, fans mogen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.