LiveRecensies

The Van Jets + Equal Idiots @ AB: Om wild van te worden!

Het was de zoveelste keer dat The Van Jets in de AB stonden, maar het was wellicht één van hun beste optredens die ze er ooit gaven. Het plezier aan spelen spatte van het podium en maakte van het publiek een zeer enthousiaste bende. Zowel nieuwe als oude songs werden gespeeld en die pasten verbluffend goed samen. De nieuwste plaat konden we al goed smaken, maar na zo een magistraal optreden in de AB houden we nog meer van Future Primitives.

Equal Idiots won in 2016 de Nieuwe Lichting in de AB. Een dik jaar later staan ze er weer en dat met 100% verve. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze niet het voorprogramma zijn, maar de special guests. Drie kwartier lang ramden ze de songs van hun debuutplaat Eagle Castle BBQ erdoor. Dat Thibault (jammer genoeg) niet de slimste mens ter wereld werd, zorgde er niet voor dat zijn gekke bekken minderden. Op 17 mei spelen ze hun eerste AB soloshow in de grote zaal en die belooft memorabel te worden! Kot afbreken? Slopen deden ze!

De mannen van The Van Jets hebben geen diva-allures en begonnen daarom ook braaf om 21u aan hun langverwachte terugkeer in de AB. De goed gevulde zaal was al laaiend enthousiast door Equal Idiots en de mannen van The Van Jets waren niet van plan om onder te doen. Ze openden hun show met “21st Century Boys”, tevens ook de opener van de nieuwe plaat Future Primitives. Dat ze het nog altijd kunnen, bleek vanaf de eerste toon toen ze aan de intro begonnen. Het nummer kan als protestsong gezien worden en gaat bewust soms ‘out of tune’. Een betere opener dan deze blockbuster van een song konden ze niet vinden.

De mannen gingen verder met hun nieuw werk. “ReWild” is een song om je duimen (en andere vingers) bij af te likken en werd live even goed vertaald als op de plaat. Het nummer geeft je het gevoel dat je de wereld aankan en dat kunnen de mannen van The Van Jets ook met dergelijke sterke songs. Even later volgde “Carpet Man”, een nummer van de vorige plaat Welcome To Strange Paradise. Het viel meteen op dat de song perfect in het geheel en de setting van de nieuwe plaat past en niet uit de boot valt. De mannen van The Van Jets, en dan vooral Johannes, zijn lichtjes extravagant, maar blijken vooral mannen van het volk. Johannes dook daarom maar al te graag het publiek tijdens “Down Below” in terwijl de rest van de band op het podium alles zat te geven.

Paars en blauw zijn niet meteen de kleuren die je met rockers associeert, maar The Van Jets doen niet mee aan labelen. “Pink & Blue” werd door Johannes op de akoestische gitaar gespeeld, maar had daarom geen lager rockgehalte. Tijdens “Boy To Beastie” kwam dan definitief het beest naar buiten. De band speelde de song met enorm veel goesting en rockte erop los. “Bang!” knalde er dan nog eens extra tegen aan en bleek live nog ‘bomb’astischer te zijn.

‘We’re turning shit to gold!’ riepen ze ons toe en dat riepen we met plezier terug! Om de avond ‘af te sluiten’ rockten ze er nog eens stevig op los. “Two Tides Of Ice” ontpopte zich éénmaal meer tot één van de beste liedjes van hun vorige plaat. Het publiek wou echter niet naar huis en kreeg vier bisnummers. Het publiek ging van “Here Comes The Light” tot afsluiten “The Future” volledig uit zijn dak en beloonde de band met een stevig applaus.

The Van Jets hebben al een mooie carrière achter de rug en brachten in de AB een memorabele show. Er zijn weinig Belgische band die het niveau van de band halen en dat gaat na gisterenavond niet snel veranderen. De band maakt al jaren mooi afgewerkte platen die live nog beter tot hun recht komen en steeds anders uit de hoek komen. Het publiek en de aanwezige beer werden er gisterenavond helemaal wild van. Rewild! Rewild!

Hun volgende tour brengt hen op 13 April naar de Vooruit in Gent, op 19 april naar de Roma in Antwerpen en op 26 april naar het Depot in Leuven.

Setlist:

21st Century Boys
ReWild
Fiction vs fiction
Carpet Man
Electric Soldiers
Down Below
Ready Made Wildlife
Pink & blue
Boy to Beastie
Bang!
Broken Bones
Shit to gold
Two Tides of ice

Here Comes The Light
Teevee
Sound of Sea
The Future

1790 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Arsenal @ Ancienne Belgique (AB): De weg door de jungle is lang, te lang...

Het is donderdag 1 juni en iets over 20u30 dimmen de lichten in de legendarische concertzaal van de Ancienne Belgique. Een gevoel…
LiveRecensies

ascendant vierge @ Ancienne Belgique (AB): Het beste van twee werelden

Fragiele, haarfijne opera en luide, harde gabber. Ofwel: een engelenstem en duivelse beats. Het zijn uitersten van elkaar, maar singer-songwriter Mathilde Fernandez…
LiveRecensies

Pierre De Maere @ Ancienne Belgique (AB): Showman pur sang

Eerder dit jaar nam Pierre De Maere nog de prijs voor mannelijke revelatie van het jaar mee naar huis bij de Victoires…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.