LiveRecensies

Oathbreaker @ Ancienne Belgique (AB): You want it darker? We kill the flame.

Een paar dagen geleden werd duidelijk dat dit voorlopig de laatste show van Oathbreaker zou worden. Zangeres Caro Tanghe lichtte deze beslissing toe in interview met De Morgen. Kort samengevat, spelen vooral de relatiebreuk met gitarist Gilles Demolder en de hectiek van het afgelopen jaar mee. Sinds hun laatste plaat, Rheia (2016), heeft de band er namelijk erg veel shows en tours opzitten. De afgelopen periode was hierdoor erg intensief en uitputtend. Een gevoel dat doorheen het hele afscheidsconcert voelbaar was.

Door een speling van het lot missen we de eerste act, Universe. We zouden over de NMBS kunnen zagen, maar dat doen we liever niet. De zaal van de AB baadt voor dit als legendarisch aangekondigde concert in een heuse kerstsfeer en we wensen iedereen vooral vrede op aarde toe. Tweede support act Newmoon werd al eerder door andere Beren gesmaakt en ook vandaag doen ze het niet slecht. ‘Beter dan Swain!’ klinkt het in mijn gezelschap. De fluwelen stem van de frontman komt er niet altijd even goed door en het is waarschijnlijk niet voor elke aanwezige duidelijk op welke manier Newmoon bij een headliner als Oathbreaker past. Alhoewel, de instrumentale stukken bezitten een intensiteit die moeiteloos aanzet tot headbangen. Wij zijn fan.

In afwachting van Oathbreaker worden de rookmachines alvast getest. De sfeer verandert zichtbaar. ‘Bitterzoet’, zo omschreef Newmoon deze avond net nog, en zo voelt het ook. Wij verwachten veel van dit optreden. Een laatste keer, dat moet toch knallen?

oathbreakerab

‘Wij zijn Oathbreaker’, kondigt frontvrouw Caro de band aan, en daarna breekt alles los. De set begint behoorlijk ingetogen met “Being Able To Feel Nothing” en heel wat fans beginnen prompt te headbangen. Feilloos gespeeld, maar echt van het podium spatten doet het niet. We worden er eerder een beetje stil van. De hele band lijkt op één ding gefocust: deze show tot een goed einde brengen, niet meer, niet minder. Doorheen het optreden worden er dan ook weinig woorden aan vuilgemaakt. Caro bedankt iedereen om erbij te zijn en krijgt op een bepaald punt ook bloemen op het podium gegooid, die even later weer verdwijnen. Misschien is onze mening gekleurd door het nakende afscheid van de band, maar we kunnen niet anders dan denken dat de band emotioneel op is.

Met “Glimpse Of the Unseen” en “The Abyss Looks Into Me” komen er nog eens een oudere nummers in de set. Een tikkeltje donkerder, maar evengoed zorgen ze voor een golf van headbangende hoofden. Vooral “Glimpse Of The Unseen” verklapt hoeveel kracht er in deze band schuilt. Deze nummers illustreren hoe Oathbreaker een perfect geheel heeft weten te maken van verschillende genres. Ook de lichtshow is top en illustreert de verschillende elementen die de band kenmerken.

Oathbreaker balanceert tussen loeihard en breekbaar, tussen bezwerend en vernietigend. “10:56” slaagt erin om de AB met gitaar en stem te betoveren – het helpt ook dat de zaal verduisterd wordt – en “Second Son Of R” zorgt ervoor dat alle hoop in honderd stukjes op de grond valt. Deze band beheerst haar sound als geen ander en speelde nog een laatste strakke set, maar de vlam lijkt gedoofd. Hopelijk ontstaat er in de toekomst nog eens een vonk.

 

Setlist
Being Able to Feel Nothing
Immortals
Glimpse of the Unseen
The Abyss Looks Into Me
Stay Here / Accroche-Moi
Where I Live
Where I Leave
Needles in Your Skin
10:56
Second Son of R.

Related posts
LiveRecensies

Juliette Armanet @ Ancienne Belgique (AB): In vuur en vlam

In Frankrijk is Juliette Armanet al lang geen nobele onbekende meer. Haar tweede plaat Brûler Le Feu verzamelde al miljoenen streams op…
LiveRecensies

Phoenix @ Ancienne Belgique (AB): De muzikale glimlach

Het was gisteren een mooie dag voor iedereen die de Franse republiek een warm hart toedraagt, want terwijl Les Bleus Australië aan…
LiveRecensies

Leah Kate @ Ancienne Belgique (AB Club): Van TikTok naar BeReal

Tegenwoordig duiken er meer en meer artiesten op die hun carrière te danken hebben aan TikTok. Ook Leah Kate behoort tot die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.