LiveRecensies

Freddie Gibbs @ VK: Een gangster met een klein hartje en heel veel passie

LiveRecensies

Freddie Gibbs @ VK: Een gangster met een klein hartje en heel veel passie

Na een woelige periode in zijn persoonlijk leven – Gibbs werd vorig jaar aangehouden terwijl hij aan het touren was in Europa en zat een tijdje in de cel voor aanranding – lijkt het erop dat Freddie Gibbs bezig is aan zijn terugkeer. Daar worden we best wel blij van, want de rapper uit Indiana is een uniek element in de hedendaagse hiphopmix en heeft al heel wat moois op zijn palmares staan. Zijn bekendste werk bestaat uit Piñata, de samenwerking met producer Madlib, en opvolger Shadow of a Doubt. You Only Live 2Wice is zijn recentste plaat en staat symbool voor zijn wedergeboorte (check het artwork!).

En wat voelde het goed om terug te zijn. Zelden een rapper gezien die zo blij en opgelucht is om te zien dat hij de steun van zijn fans heeft. Het publiek ging ervoor, Freddie deed exact hetzelfde. Keiharde opener “Rearview” zet de sfeer voor de rest van de set. De rapper zal ons meenemen doorheen zijn vele mixtapes, EP’s en albums en doet dat met hartverwarmende passie.

Credits: Kim Loosvelt

Al snel wordt de zaal gevuld met onvervalste 90’s vibes. “Thuggin” en “Deeper” zijn klassiekers uit het repertoire van Gibbs – met dank aan Madlib voor de old school productie. De vergelijking met Tupac zit er bij momenten niet ver naast. Wanneer de muziek wegvalt, blijft Freddie verder rappen. Ogen dicht, handen rond de microfoon en een loepzuivere stem. Het lange applaus na afloop is meer dan verdiend.

Het energielevel gaat in een rechte lijn omhoog. “Pronto”, uit de gelijknamige EP, brengt de eerste moshpit op gang. Ondertussen worden ook de flesjes water en de ‘fuck police!’ kreten lustig in het rond gesmeten. Gibbs amuseert zich op het podium en brengt een interactie met de fans tot stand. Zo signeert hij tussendoor een LP van Piñata, wordt er vrolijk handjes geschud met de mensen op de eerste rijen en op het eind van de set – wanneer de DJ het terug overneemt – feest hij samen met de hele zaal verder.

Maar voor het zover is, trakteert Gangsta Gibbs ons nog op “Fuckin Up The Count” en “Careless”, twee van onze persoonlijke favorieten uit Shadow of a Doubt. Hij blijft geregeld stukken aan het begin of aan het eind van zijn nummers a capella brengen. Deze artiest moet het niet hebben van autotune, catchy beats of indrukwekkende features. In plaats daarvan bezit hij een soort puurheid die live niet te ontkennen valt en waardoor het publiek meteen mee is in zijn verhaal.

Na “Careless” verdwijnt Freddie even van het podium en wordt de zaal donker. Het is een duidelijke omschakeling naar een tweede deel van de show, waarin de focus zal liggen op zijn recentste plaat You Only Live 2Wice. De sfeer van dat album is iets grimmiger dan zijn vorig werk, maar aan de sfeer in de zaal is dat niet te merken. Snedige lyrics (‘I be kicking shit like Solange in the elevator’) en een rapper die 100% in vorm is, krijgen het publiek helemaal hyped up.

Credits: Kim Loosvelt

Na de laatste tonen van “Crushed Glass” verandert Freddie Gibbs even in een toonbeeld van dankbaarheid. Het is de eerste single die hij uitbracht na zijn opsluiting vorig jaar en verwijst daar ook duidelijk naar. Emotioneel geladen dus. Het nummer – trouwens opgedragen aan Prodigy – eindigt dan ook met een man die de tranen in zijn ogen even moet wegvegen en veelzeggend naar boven kijkt.

Uiteindelijk sluit Gibbs af met “BFK”, een iets ouder nummer uit de mixtape Baby Face Killa. Dat Freddie Gibbs een live-reputatie hoog te houden heeft, wisten we al, maar eerlijk is eerlijk, dit optreden lag boven onze verwachtingen. Moedig van Gibbs dat hij Europa niet links laat liggen en hier zo snel terug staat. Wederzijdse opluchting is het resultaat.

 

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #37

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Danny Brown - "Winter"

De zatte nonkel van de hiphopwereld is terug. Geen coronaprojectje voor Danny Brown, die zich sinds Uknowwhatimsayin¿ uit 2019 vooral focuste om zijn…
AlbumsRecensies

Vince Staples - Ramona Park Broke My Heart (★★½): Herkauwen en risico-avers

Het is bijna zomer en dat kan alleen betekenen dat Vince Staples zich klaarmaakt om zijn beste beentje voor te zetten. De…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.