Live, Recensies

The Amazons @ AB Club: kraaknette rock in een kreukelig jasje

Zo gezwind als een troep paardrijdsters, draafden The Amazons over een uitverkochte AB Club. De Britse rockers stelden er hun debuutalbum voor dat slechts een slap afkooksel bleek te zijn van hun energieke liveshow.

De Gentse zeskoppige band RHEA opende deze rockavond meteen stevig met een tweevoud aan zowel gitaren als drums. De vijf muzikanten stonden netjes op een rij terwijl de zesde man het geheel bij elkaar zong. RHEA speelde een strakke set boordevol rocksongs die onnavolgbaar geïnspireerd waren op werk van Royal Blood en Queens of The Stone Age. Het vooraf opgenomen megafoon-effectje in het laatste refrein van de set deed dan weer meteen aan Muse denken. Waarom deze band het in zowat elke Vlaamse muziekwedstrijd niet verder schopte dan de finale, blijft – zeker na wat we hier zagen – een vraagteken.

De Britten van The Amazons werden begin 2016 getipt door de BBC via hun Sound of 2017. Hoewel de band niet won, is het viertal nu meer te horen op de staatszender dan eender welke andere act op de longlist. Dat kan ook niet anders wanneer je meteen in je succesjaar een debuutalbum uitbrengt met hapklare rocksongs. Hun liveshow blijkt in tegenstelling tot hun gladgestreken plaat alles behalve kraaknet.

De Britten beginnen vijftien minuten te laat aan hun set. Daarmee win je natuurlijk geen zieltjes en wanneer je dan in het eerste nummer “Ultraviolet” al meteen het publiek wilt laten meezingen, lukt dat niet. In een hemdje uit de Zara en met een rosse versie van Brasschaathaar staat frontman Matt Thomson vooraan op het podium. We vrezen al meteen een pretentieuze Britse groep die hun songs komt afratelen voor de minderen op het vaste land. Niets is minder waar. The Amazons mogen dan wat platjes klinken op plaat, live breiden ze aan elk nummer een stevige outro. “Stay With Me” krijgt zelfs een virtuoos crescendo middenin het lied. Het zijn de nummers met weinig tekst die het luidst worden meegezongen. Zo ook “Holy Roller” dat ondanks de akoestische gitaar toch nog vuil elektrisch klinkt.

The Amazons stelden in de AB Club hun debuutalbum voor, maar maakten graag een uitstapje naar oud werk. Zo passeerde “Nightdriver” en werd monsterhit “Black Magic” opgevrolijkt met “Millions (The Party)” in het midden, een hoogtepunt in de set. Met vier jonge gasten zoveel prachtig lawaai maken, is niet iedereen gegeven. Dat talent nog eens zo samensmelten dat twee nummers samen één ruige rockportie worden, chapeau.

De hemdjes plakken ondertussen van het zweet en de roodharige reus achter de microfoon waarschuwt ons: ‘buckle up, it’s going to be a bumpy ride’. Gelijk heeft hij. De babyface wordt ingeruild voor een moordende blik en het duistere “Little Something” nagelt iedereen aan de grond. Wanneer net voor het refrein losbreekt, de band plots alles stillegt, is de spanning te snijden. Zodra er terug gecoördineerd lawaai is, gaat iedereen los. Een moshpit? Daar zorgt zanger Matt Thomson eigenhandig voor door het publiek in te springen.

View this post on Instagram

Hell yeah! 🤘🏼#TheAmazons

A post shared by Marieke Van Espen (@mariekepjetje) on

In de finale krijgen we nog het indrukwekkende “In My Mind”. De bijzonder stem van Thomson heeft een eigenheid die op het eerste gehoor speciaal klinkt, maar na een uur wat begint te vervelen. Gelukkig zijn daar dan de gitarist en bassist die via vraag en antwoord in het refrein wat extra kleur brengen. Afsluiter “Something in the Water” sluit de avond af met een laatste portie hevige gitaren. In de toegift komt Thomson in z’n eentje “Palace” zingen. De enige emo ballad van de avond. En die gaat dan ook recht naar het hart. Met “Junk Food Forever” binden The Amazons een grote rode strik rond hun Europese tour. Met de belofte om snel terug te komen, keren we voldaan huiswaarts.

In de AB Club speelden The Amazons een stevige set boordevol nummers uit hun debuutalbum. De vier jongens mogen dan wat kinderlijk klinken op hun debuut, live lieten ze horen dat rock vandaag niet moeilijk hoeft te zijn om toch te kunnen boeien.

Setlist:

Ultraviolet
Burn My eyes
Stay With Me
Raindrops
Nightdriver
Holy Roller
Black Magic/Millions (The Party)
Little Something
In My Mind
Something In The Water
Bis:
Palace
Junk Food Forever

24 november 2017

About Author

Emma Vierbergen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief