AlbumsRecensies

James Holden & The Animal Spirits – The Animal Spirits (★★★★½): Sjamanistische bezweringen zonder weerga

Het zou een leugen zijn als we zeggen dat we hier niet heel hard naar uitgekeken hebben. Electronica-innovator James Holden is terug. En op welke manier. Vier jaar hebben we reikhalzend uitgekeken naar nieuwe muziek en in de zomer van 2016 liet Holden ons al een tipje van de sluier zien met zijn live-show. Vorig jaar blies de Brit ons helemaal omver tijdens zijn optreden op het Bozar Electronic Arts Festival. Nu we ook een album in handen gekregen hebben van deze nieuwe live-performance weten we het met zekerheid.The Animal Spirits is één van dé topalbums van 2017.

James Holden nodigde aan het begin van de zomer van 2016 een aantal getalenteerde muzikanten-vrienden uit in zijn studio in London. Hij wou de magische en spirituele ervaring van een optreden vastleggen op plaat. Performance wordt opname wordt performance. The Animal Spirits klinkt dus een beetje als een uit de hand gelopen jam-sessie. En dit bedoelen we natuurlijk op de allerbeste manier. James Holden brengt via deze magistrale nieuwe etappe in zijn oeuvre muziek voor de dag die tot het allerbeste behoort van wat de man al uitgebracht heeft.

Op het eerste nummer klinken bezwerende zanglijnen als Tibetaanse monniken die je bij de hand nemen op een reis doorheen James Holdens folkloristisch en elektronisch getinte wereld. Holden neemt zo de rol van sjamanistische synthesizer-koning op zich. Met zijn nieuwe project neemt hij de teugels strak in handen en toch zijn The Animal Spirits een onmisbare schakel die dit album maken tot wat het is. Je hoort heel duidelijk invloeden van jazz-grootheden als Pharaoh Sanders en Don Cherry. Als je The Animal Spirits dan toch moet categoriseren qua invloeden, kun je bijna stellen dat elke belanghebbende psychedelische artiest van de afgelopen zestig jaar hier zijn stempel op drukt. Dit alles wordt aangestuwd door de heldere electronica van James Holden zelf natuurlijk.

Op “Pass Through The Fire” brengt een verkwikkend orgeltje je hoofd in een ritmische trance. De rest van je lichaam volgt even later en voordat je het weet ben je als een ware druïde rond de salontafel aan het dansen. Folk en jazz worden op The Animal Spirits op vakkundig wijze verstrengeld zoals je het nog nooit gehoord hebt. In het midden van het album kom je even tot rust, maar de trance die houdt aan. Op “Thunder Moon Gathering” geven Holden en kompanen weer van jetje en zorgt een meesterlijke saxofoon ervoor dat je ook hier geen weet hebt met je heen en weer wiegende lichaam.

Bij het voorlaatste nummer “The Neverending” sijpelt het besef door dat dit album jammer genoeg wel eindig is. Melodramatisch synths en sax kondigen langzaam de aftocht van James Holden en zijn band aan. Zelfs hier wordt er in ware trance-stijl constant gewerkt naar een climax, die na negen nummers veel te vroeg komt. The Animal Spirits is één van die zeldzame albums die zo betoveren dat je op het einde eventjes stil bent en moet bekomen voordat je iets anders opzet. Als je denkt dat we op de redactie misschien iets te hard aan de vredespijp gelurkt hebben… luister dan vooral zelf.

De enige reden dat dit album 4,5 ster krijgt en geen vijf is omdat de live-uitvoering ervan nog beter is. Op 8 april kun je James Holden & The Animal Spirits dan ook aan het werk zien in de Ancienne Belgique tijdens het BRDSCT festival.

Facebook / Twitter

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Rural Tapes - "Pardon My French"

Mensen die zeggen dat jazz passé composé is, hebben het bij het verkeerde eind. Dat kan Arne Kjelsrud Mathisen, alias Rural Tapes,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dans Dans - “Cinder Bay”

Je mag allang alle mogelijke genres in een blender steken, maar hoe brouw je er consequent een cocktail mee die niet alleen…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Conrad - "The Marollian Man"

Als journalist bundelt Bart ‘Conrad’ Cornand al jaren de menselijke kantjes achter grootse muzikanten zoals rockgitarist Mark Knopfler, pianist Keith Jarret en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.