LiveRecensies

Godspeed You! Black Emperor @ Vorst Nationaal: Magistraal luciferstrijken

LiveRecensies

Godspeed You! Black Emperor @ Vorst Nationaal: Magistraal luciferstrijken

De Canadezen van Godspeed You! Black Emperor hielden gisteren halt in Vorst Nationaal voor een fenomenaal concert waarbij ze onze bloedvaten met schuurpapier bewerkten, om vervolgens zacht aaiend onze nekhaartjes terug in de plooi te leggen.

Omdat het Koninklijk Circus als oorspronkelijk geprogrammeerde zaal nu niet meer tot de opties behoort van de Botanique, moest het optreden van GYBE van gisteren wijken naar Vorst Nationaal, dat voor de gelegenheid een kleinere inrichting kreeg. Al was de eerste reactie van voorprogramma Jessica Moss ‘this is big!’ genoeg om te beseffen dat de zaalkeuze van het Koninklijk Circus niet voor niets ooit was gevallen. Violiste Jessica Moss wist het toch intiem en beklijvend te maken met een stuk dat het verhaal vertelde van een reis van vluchtelingen die op weg zijn naar betere oorden. ‘I’ll see you at the end’ was hoe ze ons het donker induwde, op een tocht waarin we verdwaalden, onze reisgezellen kwijtraakten en na moederziel alleen verder te zwerven elkaar terug vonden en stevig vastnamen. Met haar viool, haar stem en een legertje pedalen zorgde ze voor een uitgekiemde compositie en een geleidelijke opbouw naar Godspeed.

Over het algemeen alle media- en publieksaandacht schuwend, slopen de acht muzikanten een voor een het podium op. Ze nestelden zich als muisjes in een halve cirkel onder de halfduistere lampen, die voor een warm licht zorgden. Dat terwijl de drones op “Hope Drone” al vertrokken waren en met de eerste aanstrijk van Sophie Trudeau’s viool ook de eerste 16mm beelden verschenen, van eindeloos hoge gebouwen tot neerstortende vliegtuigen.

Sinds hun reünie in 2011, waarbij ze met acht leden terugkeerden -nadat ze ooit met 14 waren-, brachten ze drie albums uit, waarvan Luciferian Towers hun laatste wapenfeit was dit jaar. Het was dat album dat in de set centraal stond en waarmee ze bewezen dat ze nog steeds -is het ooit anders geweest?- meesters in de post-rock zijn en helemaal op elkaar ingespeeld zijn. Drieluik “Bosses Hang” was daar het eerste voorbeeld van, en deed al ons haar van de eerste tot de laatste minuut rechtstaan.

Had het te maken met de tocht die er rond ging alsof Godspeed ieders borstkas had opengerukt en we onze ziel lieten razen in de zaal? Of was het omdat de uithalen op viool bij iedereen een gevoelige snaar raakten? De muzikanten trokken elkaar naar een hoger universum en ook het publiek vertoefde daar, zo getuigde de aanwezige wietgeur. De jazzy sax-gastmuzikant liet “Fam/Famine” zwalpen naar alle kanten en maakte dat we ons bij “Luciferian Towers” voelden meetollen tot in de hoogste noten.

A post shared by Zoheb Mashiur (@klowspeaking) on

De finale werd gevormd door de uitvoering van hun album uit 1999, Slow Riot For New Zero Kanada, dat met “Moya” en “Blaise Bailey Finnegan III” van hun beste werk omvat. Die eerste werd subtiel ingezet en vormde een majestueus liefdesspel tussen viool, gitaar en xylofoon. Bij “BBF3”, kregen de beelden eindelijk kleur, en kwam het snel tot een hoogtepunt, waarna het nummer alles verpulverde op diens weg.

Godspeed bewees in Vorst Nationaal dat ze tot de post-rock elite behoren, met een set die nu eens al onze botten door elkaar rammelde en dan weer zacht ons hand vastnam, er met de duim over aaiend. We gingen buiten met een voldaan gevoel, net als de muzikanten die het podium druppelsgewijs weer verlieten, hun hand opstekend bij wijze van bedanking. Ze hadden ons veel gegeven, en van ons kregen ze het warmste applaus dat we in tijden gegeven hadden, terwijl we een klein traantje wegpinkten. Ze hadden ons verdikke getroffen midden in ons hart en alle emoties die we kennen in ons lijf losgemaakt.

Setlist:

Hope Drone
Bosses Hang
Anthem for No State
Fam/Famine
Undoing a Luciferian Towers
Moya
BBF3

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dropkick Murphys @ Vorst Nationaal: Doedelzakken, accordeons, luide gitaren en véél pintjes

Het lijstje van de uitgestelde shows lijkt wel eindeloos. Ook het concert van Dropkick Murphys in Vorst stond normaliter vorig jaar geprogrammeerd,…
InstagramLiveRecensies

ROSALÍA @ Vorst Nationaal: ROSALÍA Ex Machina

Voor een van de optredens van het concertnajaar waar het meest naar uitgekeken werd moest je gisteren bij ROSALÍA in Vorst Nationaal…
InstagramLiveRecensies

Bonobo @ Vorst Nationaal: Trip door een nieuwe wereld

Het was weer enkele jaren geleden dat elektronicawonder Bonobo voet zette op Belgische bodem. Zaterdag was het nog eens zover en daar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.