Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brian Eno & Kevin Shields – “Only Once Away My Son”

Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brian Eno & Kevin Shields – “Only Once Away My Son”

Dat Brian Eno en Kevin Shields (de frontman van My Bloody Valentine) samen muziek zouden maken, is voor ons de vervulling van een droom die we ons tot vandaag niet konden inbeelden. Toch blijkt deze samenwerking heel mooi te werken. Zo bewijst hun nummer “Only Once Away My Son”, een stuk van negen minuten die ze schreven voor Adult Swim’s Singles Program, een project waar 52 weken lang een nieuwe exclusieve single van een artiest wordt uitgebracht. De muzikale innovaties die deze twee personen uit de grond stampten, vinden hier namelijk een boeiend raakvlak.

Als grondlegger van het ambient genre, is Brian Eno’s stempel nog steeds herkenbaar, verrassend en heersend. Zijn veelzijdigheid, creativiteit en oor voor sonische details vinden ook op deze single hun genoegen. De rijke massa geluid bestaat uit een breed gamma aan sferische geluiden: belletjes, diepe bastonen en ruimtelijke loops. “Typisch Eno” zou je zeggen, maar dat neemt niet weg dat Kevin Shields’ invloed op dit nummer zeker zo groot is. Zijn dynamische gitaarpartij van galm en feedback bekleedt het volledige nummer en snijdt zoals alleen het perfectionistische brein achter My Bloody Valentine zou kunnen. Wat ons betreft is “Only Once Away My Son” een kruisbestuiving die in ons geheugen gegrift zal blijven staan.

Voorlopig blijft het dus bij deze negen minuten van wondermooie slagkracht, maar gelukkig is er ook meer op til van de twee heren. Op 8 december komt Finding Shore, Eno’s samenwerking met Tom Rogerson. Kevin Shields zou volgens de website van een IJslands festival de laatste hand aan het leggen zijn op de nieuwe plaat van My Bloody Valentine die in 2018 zou uitkomen.

Related posts
LiveRecensies

Roger Eno @ Minardschouwburg: Eenvoud siert

De familienaam Eno is zonder meer een van de allergrootste binnen de muziekwereld. Brian Eno kennen we natuurlijk als medeoprichtend lid van…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Fred again.. & Brian Eno - Secret Life (★★★): In trance

Iets meer dan een jaar geleden stond Fred again.. nog in een nipt uitverkochte Orangerie in de Botanique. Een concert dat tot…
AlbumsRecensies

Brian Eno - FOREVERANDEVERMORE (★★★★): Meesterlijke gids tussen utopie en dystopie

Wanneer Brian Eno nieuw werk aankondigt en daarbij vertelt dat hij de hele plaat ook zal zingen, gaat ons muzikale hart net…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.