Live, Oude Bekenden

God Is An Astronaut @ Cosa Nostra: atmosferisch genieten tussen ijzeren katrollen.

Gisteren zakten we af naar Aalst om een avond te wentelen in postrock en enigmatische soundscapes. De Ierse band God Is An Astronaut, die in het post-rock wereldje een behoorlijk grote naam is, werd door Cosa Nostra uitgenodigd om samen met het voorprogramma Celestial Wolves er een gezellige avond van te maken. Die opzet was geslaagd, want zowel het voorprogramma als de band kwamen volledig tot hun recht in de unieke zaal waar het concert plaatsvond.

God Is An Astronaut heeft zich al een tijdje teruggetrokken om een nieuw album voor te bereiden die in april 2018 uitkomt. Deze avond was dus voor hen even een verademing om tussen de opnames door nog eens buiten te komen. Dat betekende ook dat ze zich niet per se moesten houden aan nummers van een specifiek album, en dus geregeld ook oudere nummers konden spelen. Daarbovenop lieten ze ook al wat nieuw werk horen, en we mogen zeggen dat die warm ontvangen werd door het publiek.

De plek waar Cosa Nostra de avond had gepland had een zekere ‘underground vibe’. We moesten namelijk wat moeite doen om de zaal te vinden, gelukkig struinden er nog andere concertgangers rond in de straten van Aalst met google maps in de hand: “Ik zien ier ook nie thuis wih.”. Uiteindelijk vonden we naast de plaatselijke Carrefour een goed weggestoken gerenoveerde garage/werkplaats waar het die avond allemaal zou gaan gebeuren. De Oost-Vlaamse band Celestial Wolves begon als voorprogramma en zette met hun zware gitaren en vibrerende soundscapes de toon van de avond. Het publiek moest in het begin zichtbaar eerst wat wennen maar na een minuut of tien konden we toch al wat genietende ‘shoegazers’ en instemmende headbangers spotten. Op een gegeven moment leek de bas aan het begin van een nummer wat onzuiver te klinken, wat waarschijnlijk te wijten was aan een kortstondig technisch mankement. Wat vooral opviel is hoe goed de atmosferische en melodische muziek van Celestial Wolves samenging met de compleet verduisterde industrieel-ogende omgeving. Die enkel met een stuk of vijf gloeilampen rond de band verlicht werd. Na hun laatste nummer kreeg de band dan ook een verdiend enthousiast applaus.

View this post on Instagram

Eargasm! #godisanastronaut #postrock

A post shared by Flip (@curieuzeneuzem) on

Na wat frisse lucht en/of frisse pinten te hebben gehaald, verzamelde het publiek zich rond het hoofdpodium dat was opgesteld achteraan in de zaal. De immer sympathieke gasten van God Is An Astronaut werden onder hevig applaus ontvangen op het podium en zetten meteen in met “Pig Power” uit hun laatste album. Het publiek was van het eerste moment al mee, we ondervonden ook vooral dat iedereen oprecht genoot om daar te zijn. Sommige enthousiastelingen lieten zich vooraan helemaal meegaan in de muziek, anderen genoten dan weer wat gereserveerder met een Duvel in de hand en een instemmende glimlach op het gezicht. De zaal had hier en daar ook nog een ijzeren katrol staan die al snel gebruikt werden als kapstokken of steunpilaren. Na een indrukwekkende “Echoes” zette de band verrassend in met het oudere nummer “Snowfall”. Waarvan de breekbare en heldere intro nog voor een paar dagen zal nazinderen in ons geheugen.

De band werd niet omgeven door wat gezellige gloeilampjes zoals bij Celestial Wolves, maar had een paar lichtkanonnen naast zich opgesteld die het concert een nog meer de atmosferische indruk gaf. Achteraan gloeide, bij rustigere post-rock momenten, een doek met kleine lampjes op die deed denken aan een sterrenhemel. Die deed een nummer als “Helios Erebus” alleen maar eer aan. God Is An Astronaut vond een goed evenwicht tussen rustige en atmosferische nummers en keiharde en ruigere nummers als “Red Moon Lagoon”. Na “From Dust to the Beyond” ging de band onder hevig feedbackgeruis één voor één het podium af om de drummer een solomomentje te geven. Om af te sluiten gaven ze nog eens het beste van zichzelf met “Route 666” en “Suicide by Star”, wat het publiek duidelijk zeer kon appreciëren. De Ieren spraken een dankjewel uit om af te komen en gaf de voorste rij een welgemeende handdruk en daarmee was het concert afgelopen.

Het optreden van God Is An Astronaut was er eentje om te onthouden, des te meer omdat we zo’n grote naam aan het werk konden zien in een unieke en gezellige locatie. Eigenlijk kunnen we zo goed als geen negatieve opmerkingen bedenken, en dat geld ook voor het voorprogramma. Celestial Wolves kon het publiek perfect opwarmen voor God Is An Astronaut en trok iedereen mee in de juiste stemming. De aanwezigen waren duidelijk zeer voldaan na het concert, en als je het ons vraagt mag Cosa Nostra wel meer zo’n evenementen organiseren!

setlist:

 1. Pig Powder
 2. Age Of The 5th Sun
 3. Echoes
 4. Snowfall
 5. Point Pleasant
 6. Worlds In Collision
 7. Helios Erebus
 8. Red Moon Lagoon
 9. All Is Violent
 10. Fragile
 11. Centralia
 12. Forever Lost
 13. From Dust To The Beyond
 14. Route 666
 15. Suicide By Star

Instagram / Facebook / Site

20 oktober 2017

About Author

Wietse Vergauwe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief