AlbumsRecensies

Binkbeats – Private Matter Previously Unavailable Part 1 (★★★): “Inventief ‘do-it-yourself’ mentaliteit van de bovenste plank”

AlbumsRecensies

Binkbeats – Private Matter Previously Unavailable Part 1 (★★★): “Inventief ‘do-it-yourself’ mentaliteit van de bovenste plank”

Na een maand uitstel is hij er nu toch: de eerste EP van de Utrechtse producer Binkbeats. Een naam die nu redelijk onbekend in de oren klinkt, maar die volgens ons toch een mooie toekomst voor zich liggen heeft. “Private Matter Previously Unavailable Part 1” bevat vijf nummers waarin Binkbeats ons een overzicht van zijn kunnen toont. Het is niet meteen het meest toegankelijke debuut die we zouden kunnen bedenken, maar dat is niet noodzakelijk een nadeel. De stijl van Binkbeats is heel experimenteel maar niet overdreven abstract, denk aan een genre dat neigt naar Aphex Twin, Bonobo en Flying Lotus. De perfecte achtergrondmuziek voor een avond alleen thuis, en tegelijkertijd ook om een of andere donkere underground club te doen daveren met donkere en fijngevoelige beats.

Binkbeats is al een tijdje bezig met muzikale projecten, waarvan zijn meest bekende de samenwerkingen zijn met Boiler Room. Van Boiler Room kreeg de Nederlandse producer carte blanche in zijn een eigen subkanaal genaamd ‘Beats Unraveled’. Een reeks van elf afleveringen waarin hij zijn lievelingsnummers van de grootmeesters van het ambient, downtempo en electronic genre helemaal ontleed en terug opbouwt met de meest verassende percussie instrumenten. Zo nam hij onder andere een resem J Dilla tracks, “Windowlicker” van Aphex Twin en “Getting There” van Flying Lotus onder handen. Vaak uitgerust met enkel een xylofoon, loopstation, drum, keyboard en wat allerhande slaginstrumenten die hij lijkt te hebben verzameld op een lokale rommelmarkt. Binkbeats speelde ook al op verschillende festivals als Le Guess Who festival, Dour en op Boiler Room evenementen, waarmee hij zijn live status al op een respectabel niveau heeft getild. Aangezien hij meer wel dan niet omgeven staat op het podium met zijn volle instrumentale uitrusting en ter plekke van alles opneemt, sampled en mixt tot een deftige live sessie.

Zijn debuut EP start met het nummer “Little Nerves”, dat met een donker en buitenaards klinkend sfeertje opzet. Het nummer evolueert echter snel tot een warme jazz sessie dat gepaard gaat met jachtige beats en strakke drum skills. De mix van jazz en avant-gardistische elektronische muziek is dus niet enkel in trek in België, in Nederland hebben ze er ook al lucht van gekregen. Liefhebbers van STUFF. zullen dit nummer misschien ook wel kunnen smaken. Na het eerste nummer gaat het tempo wat naar beneden en horen we dat Binkbeats niet bang is om wat zang in zijn muziek te steken. Het gezang is vervormd en omgebogen tot een sound die samen met de samples een sfeer oproepen die vaag aan The XX doet denken. Al is de zang niet overdreven bewerkt waardoor het toch nog breekbaar en zuiver doorklinkt, een goed evenwicht dus!

“In Dust / In Us” zweeft voort op de rustige sfeer, echoënde beats en diepe zware bassen leiden in totdat de sfeer omslaat en een breekbaar stukje samenspel tussen gitaar en harp het overneemt. Waarop het nummer dan terug de donkere trage beats wordt ingesmeten. De gezongen momenten naaien de overgangen mooi aan elkaar en komt ook niet constant op de voorgrond. “In Dust / In Us” is een veilig nummertje, zeker niet slecht maar we zijn ook niet omvergeblazen. “Jake’s Journey” is anderzijds wel een nummer die er voor ons uitspringt, het is ook het langste nummer van de EP. De ‘journey’ begint met een sample die in een constante loop speelt waarop Binkbeats om de beurt verschillende andere samples op laat verder bouwen. Een klaarheldere xylofoon neemt na een tijdje het voortouw op de donkere bassen die we al doorheen de hele EP terugvonden. Het nummer bouwt gestaag op tot een hoogtepunt waarin een donkere vloedgolf aan scheurende electronica samples en ambient bassen uiteindelijk het nummer laten uitrollen. Een hoogtepunt die misschien wel wat eerder mocht gekomen zijn, maar we zijn toch blij dat hij er is.

“Private Matter Previously Unavailable Part 1” is een EP die een goede basis heeft gelegd voor de Nederlandse Binkbeats. Doorheen alle nummers klinkt een donkere sfeer door die soms wat te repetitief overkomt. Maar meestal wordt die dan op verschillende manieren gecombineerd met meer luchtige en heldere samples die de nummers wat meer eigenheid geven. Ook de zangpartijen zoals in “In Dust / In Us” zorgen voor een aangename afwisseling. De originaliteit en inventiviteit waarmee Binkbeats met zijn instrumentale uitrusting te werk gaat, heeft ons nu al verrast en zal in de toekomst waarschijnlijk nog meer ogen doen opentrekken. Met dit debuut heeft Binkbeats ons nog niet van onze stoel geblazen maar we voelen dat de producer er wel het potentieel toe heeft. We kijken alleszins al uit naar toekomstig werk!

Facebook/ Soundcloud/ Youtube

 

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Blaze - JUNGLE (★★½): Verdwaald in de jungle van voorspelbaarheid

Filmregisseurs van opleiding, maar producers in het dagelijkse werkleven: dat zijn Guillaume en Jonathan Alric uit Parijs. De Fransmannen vormen sinds 2016…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Dot Major – “Bear”

De naam Dominic ‘Dot’ Major zal je misschien niet veel zeggen. Laat ons dan maar beginnen met London Grammar: die indiepopband, waarvan…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lorn - "ENTROPYYY"

Het is niet eenvoudig om de elektronische muziek van Marcos Ortega, ofwel Lorn, onder één concrete noemer te brengen. Hij heeft door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.