LiveRecensies

Kirin J Callinan @ Nest (Democrazy): Wanneer extravagant cool is

Kirin J Callinan is een naam die niet veel belletjes doet rinkelen. Nochtans is de man erg geliefd in het muziekmilieu en kan hij onder meer Mark Ronson, Mac DeMarco, Alex Cameron en Connan Mockasin onder zijn vrienden rekenen. De man komt uit Australië en deinst er niet voor terug om hier en daar het show-element van zijn optreden extra in de verf te zetten. Met een charisma al was hij de president van Australië, toonde hij in Nest waarvoor zijn liveshows staan. Heel veel energie, de nodige portie humor, een lading seksualiteit en vooral een chaotisch allegaartje aan muzikaliteit. Het resultaat was verstomming bij de meeste en de nodige “wtf’s” bij de andere.

De man uit Australië is op tour doorheen Europa om zijn nieuwste plaat Bravado voor te stellen. Die plaat zou wel eens de grote doorbraak voor de man kunnen betekenen want er staan enkele sterke songs op. Of ze live ook zo goed kunnen overtuigen, was maar de vraag. Om meteen de spanning wat weg te nemen: hij overtuigde meer dan verwacht. Meer nog, we hoorden in de zaal zelfs mensen zeggen dat dit het beste concert was dat ze ooit zagen. Misschien wat overdreven, maar de manier waarop Kirin zijn publiek bespeeld is ongezien. Hij windt ze om zijn vinger en laat zelfs de grootste hetero’s verliefd worden op hem.

De avond begon nochtans subtiel, want hij kwam op met enkel zijn gitaar om zo het publiek wat warm te maken. Hoewel de subtiliteit wat minder in zijn kleren kroop, hij droeg namelijk een cowboyhoed, assorti laarzen, een schotse rok, lange witte kousen en een debardeur, wist hij ons meteen mee te krijgen in het absurde verhaal dat Kirin J Callinan heet. Wanneer de band dan opkomt, trouwens ook helemaal kitcherig gekleed (een voetbaltruitje van PSG en een foute zonnebril), merk je dat het hem in de details zit. Zo krijgen we een aansteker te zien wanneer Kirin ‘Light Em Up’ scandeert. Een eervolle vermelding ook voor de mondspray van Callinan. Alsof het nog niet genoeg was om het na ieder nummer in zijn mond te spuiten, snoof hij het ook nog eens op, speciaal.

Wanneer “My Moment” wordt ingezet, voel je dat dit concert vroeg of laat moet ontploffen. En jawel, niet veel later horen we enkele hardstyle beats passeren en lijkt het alsof we terecht zijn gekomen op een rave-party op Tomorrowland. Het is die verrassing, die diversiteit dat dit concert zo sterk maakt. Naast het muzikale aspect, is er natuurlijk ook het voorkomen van de frontman. Deze is zonder twijfel één van de meest charismatische die we in lange tijd zagen. De man staat vol van zichzelf op het podium, geeft aan dat hij de man is en ademt gewoon zelfvertrouwen uit. Niets mis mee, want het versterkt de show alleen maar en draagt tegelijk bij aan de geloofwaardigheid van het hele plaatje.

Langzaam maar zeker doet Callinan kledij uit, hij gaat dit keer niet volledig naakt, wat hij soms wel doet. Toch kregen de fans die wat langer bleven hangen, wel hier en daar een andere hanger te zien van de man. Op het podium doet hij dit niet, het draait ten slotte om de muziek. Die gaat van heel chaotisch naar super toegankelijke rocknummers op onder meer “Living Each Day” en “Bravado”, dat laatste kon zomaar in de discografie van een americana singer-songwriter thuishoren. Zijn gitaarwerk haalt hij dan weer boven bij “S.A.D.”, een nummer over drugs. Hier haalt hij exact dezelfde moves boven als in het videoclipje en hiermee werkt hij ook op de lachspieren. De man is een streling voor het oog en je kan er blijven naar kijken.

Niet veel later smijt hij zijn band van het podium om met “The Toddler” een volledig a cappella nummer te brengen. Geen muziek, je moet het gewoon inbeelden. Dat doet hij net iets te goed want hij danst op een onhoorbare beat terwijl hij zingt, en het is hilarisch om te zien. De apotheose zit hem weliswaar (zoals verwacht) in het eind. “Big Enough” is het beste nummer van de avond en dat is eigenlijk omdat het de volledige set samenvat. Het start introvert en ontploft met een extravagante outro. Wat hierbij vooral erg zot is, zijn de stembanden van Kirin. Hij haalt immens zwaar uit en bewijst dat hij echt wel alles aankan, precies of David Bowie staat hier op te treden. Wat een man, wat een legende nu al.

Omdat de curfew verplicht om 22u stilte verwacht, maar Kirin nog geen zin heeft om te stoppen, schopt hij zijn band van het podium. Hijzelf staat enkele minuten alleen en maant iedereen aan om stil te zijn om zo de eigenaars van het gebouw te misleiden. Hierna brengt hij nog enkele rustigere nummers uit zijn repertoire waaruit we opnieuw kunnen afleiden dat de man naast al zijn show, ook wel kan zingen. De piano die in Nest geplaceerd staat, dient als begeleiding voor afsluiter “Victoria M.”. De man kruipt zonder versterking achter de piano en breidt een wonderbaarlijk einde aan zijn set.

Kirin J Callinan is een man die het verdient om bekend te worden. Hij heeft het showaspect van een grootheid, de stem van een klassieker en hij durft werkelijk alles. Geen grenzen, wat er natuurlijk voor zorgt dat alles, maar dan ook alles er los over is. Toch is dit net de sterkte van de show van Kirin J Callinan en het zorgt er mede voor dat dit concert bij sommigen in de eindejaarslijstjes zal terechtkomen. Je moet het concept wel snappen, want als je niet mee bent dan zal je gewoon teleurgesteld naar huis en vooral denken “Wat heb ik hier gezien, dit was zo fout!”. Wij geven hen ongelijk, Kirin J Callinan is zo fout dat het net goed wordt en dat is een sterkte.

Setlist:

Intro
My Moment
Embracism
Come On USA
Family Home
Living Each Day
Bravado
S.A.D.
The Toddler
Down 2 Hang
Big Enough

Landslide
Apology Accepted
Victoria M.

3183 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesWedstrijden

40 jaar Democrazy: Zes tips en tickets te winnen

In 2021 bestaat muziekclub Democrazy 40 jaar. Om dat te vieren, bezet de organisatie vanaf 30 oktober elf dagen lang de stad…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Democrazy viert 40ste verjaardag met 50 concerten van o.a. Poté, Whispering Sons, Amadou & Mariam en Millionaire

Eind dit jaar wordt er feest gevierd in Gent, want Democrazy viert zijn 40ste verjaardag. De muziekclub zal dat jubileum niet onopgemerkt…
InstagramLiveRecensies

Pothamus & Endlingr @ DOK Gent: Trio van donkere gitaren

Dat iedereen nog eens blij is om naar een concert te kunnen gaan, is een understatement van jewelste. Voor het tweede weekend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.