LiveRecensies

Diet Cig @ Trix “Vrolijke (vrouwelijke) indiepunk uit New York”

‘Rock-’n-roll is voor iedereen’, dat was de belangrijkste boodschap van Diet Cig op een doordeweekse dinsdagavond in Trix. Het duo uit New York stelde er hun snedige indiepoppunk debuutplaat Swear I’m Good At This voor met een behoorlijke dosis kleur. De lach van spring-in-‘t-veld Alex Luciano werkte gelukkig aanstekelijk, want haar teksten werden in het midden van de avond overmeesterd door de luide drums en haar eigen gitaar. Het weinige publiek kon genieten van een portie luid en duidelijke songs die door slechts twee instrumenten de zaal in werden geknald.

Het voorprogramma werd verzorgd door The Spook School, een kwartet uit Schotland. Ze begonnen een halfuurtje later dan gepland maar speelden op korte tijd een tiental stevige en extreem snelle punknummers zoals je die van bands uit de jaren ’80 wel kent. De band stelde zichzelf voor als ‘queer’ en Trix had voor de gelegenheid zijn toiletten genderneutraal gemaakt. Frontman Nye Todd is transgender en om het punkgehalte erin te houden, was de bebaarde drummer in een bloemenrok gehuld. Maar de songs van The Spook School waren duidelijk geen manifest voor de LGBTQ-gemeenschap. Het handvol persoonlijke nummers over thema’s als gender en seksualiteit waren net zo aanstekelijk als het overgrote deel alledaagse popdeuntjes.

Diet Cig kreeg in april 2017 heel wat aandacht omwille van een barslechte review op de muziekwebsite Pitchfork. Hun debuutalbum Swear I’m Good At This werd een leeg afkooksel van feminisme genoemd: ‘Er blijft maar weinig over om luisteraars nog te overtuigen dat Diet Cig wel degelijk de moeite waard zijn.’ Slechte reclame is ook reclame en die steek onder de gordel was duidelijk verteerd toen het duo hun nieuwe album presenteerde in Trix.

De set begint sterk met “Blob Zombie” en wordt al meteen opgevolgd door het meest feministische nummer op de plaat, “Tummy Ache”. Opgedragen aan alle vrouwen en niet-gedefineerde genders, zingt Alex ‘I don’t need a man to hold my hand’ en ‘It’s hard to be a punk while wearing a skirt’. De boodschap dat rock-’n-roll voor iedereen is, herhaalt ze meermaals op de avond. Tegenover een overwegend mannelijk publiek is dat best moedig. Geen idee waarom Pitchfork dit duo als goedkoop feminisme moest afschilderen, de muziekwereld zou zoveel leuker zijn, moesten meer meisjes Alex als rolmodel nemen.

De genialiteit van Diet Cig zit ‘m in de eenvoud. Terwijl achteraan in een hoekje van het podium drummer Noah Bowman tekeer gaat, danst een kleurrijk figuur met haar gitaar van links naar rechts, op en af het podium. En die DIY-aanpak doet geen afbreuk aan het geluid dat de twee produceren. De simpele songs met persoonlijke lyrics blijven overeind en een lied als “Dinner Date” krijgt een energieke meerwaarde door het gehuppel van Alex. In het midden van de set is die energie echter wat uitgewerkt. De stem wordt plots amper hoorbaar tijdens enkele nummers uit hun eerste EPs en het weinige publiek verliest een beetje zijn interesse in wat de twee te brengen hebben.

Diet Cig komt uit New York en frontvrouw Alex neemt dan ook geen blad voor de mond. Eerder op de avond kondigde ze aan dat ze net haar maanstonden had gekregen en daarom een eclair als ontbijt had gegeten. Ze durft ook het redelijk stijve publiek in te springen en verwart op het einde van de set onze Belgische delicatesse met die van Nederland: de stroopwafel. Drummer Noah zegt de hele avond geen woord, maar kan het publiek op zijn eigen manier bekoren: met een badeend op zijn cimbalen en de tekst ‘Trying too hard?’ op zijn drumstel. Wat hij verbaal niet meedeelt, brengt hij muzikaal extra luid tot uiting.

Afsluiten doet de band met “Sixteen”, over Alex die een naamgenoot date en “Harvard”, een nummer met veel gebrul. Al rollend over het podium probeert de kleurrijke frontvrouw nog al haar energie aan het Trixpubliek te geven, maar het mocht niet baten. Het warm applaus was gemeend, maar een wilde punkshow zat er niet in. Het was tenslotte dinsdagavond en volgens ons, was niet iedereen klaar voor zoveel vrouwelijk geweld.

 

Setlist:

Blob Zombie

Tummy Ache

Leo

Dinner Date

Sleep Talk

Breathless

Scene Sick

Pool Boyz

Apricots

Maid of the Mist

Link In Bio

Bath Bomb

Barf Day

Sixteen

Harvard

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Four Year Strong - "Pipe Dream"

De Amerikaanse poppunkband Four Year Strong maakt bekend dat ze een deluxe-album uitbrengen van het eerder uitgebrachte Brain Pain. Dit album verschijnt…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Halsey - If I Can’t Have Love, I Want Power (★★★★½): Smaakvolle cocktail van stijlen en genres

Nadat de afgelopen maanden via sociale media veel hints gelost werden, is het vierde album van Halsey (echte naam Ashley Frangipane) If…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single State Champs – “Just Sound”

Poppunk bereikte de laatste jaren opnieuw een hoogtepunt. Met releases zoals Machine Gun Kelly’s Tickets to My Downfall en Willow’s “Transparent Soul”…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.