AlbumsOude Bekenden

Prophets of Rage – Prophets of Rage (★★★): Protest met veel hoogtes en laagtes

Voor de mensen die geboren zijn in de jaren 80 en later, was het misschien uitkijken naar vandaag. 3/4 van Rage Against The Machine brengt samen met twee man van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill een plaat uit onder de naam Prophets of Rage. Het zijn politiek turbulente tijden vandaag de dag, de Amerikaanse verkiezingen van 2016 waren nota bene de reden voor het ontstaan van de band. Het woord supergroep lijkt weer eens op zijn plaats. Jammer genoeg heeft dat woord meestal een negatieve bijklank naar onze ervaring. Het gebeurde al eerder, Tom Morello, Tim Crommerford en Brad Wilk vervoegden zich met Chris Cornell om Audioslave te vormen. Een groep die bij vele fans niet in goede aarde viel aangezien het experiment meer naar klassieke rock neigde dan naar de alternatieve rap rock van RATM.

Die verloren rap lijkt er nu als vanzelfsprekend terug in te zitten. Opener “Radical Eyes” gaat stevig van start, we horen een geslaagde blend van de rappers en rockers. “Unfuck The World” volgt, een nummer dat we deze zomer ook live al mochten horen op Werchter. Een optreden waar we trouwens een redelijk goed gevoel bij hadden. De set bestond grotendeels uit covers van vorige bands waar “Unfuck The World” het nieuwe proevertje was en toch wel goed ontvangen werd door het publiek. De tekst van het nummer vat eigenlijk de boodschap van het hele album samen: de wereld gaat naar de verdoemenis, het is tijd voor de millennials om in opstand te komen.

Met die eerste twee nummers lijken de Prophets al veel van hun kruit verschoten te hebben. Na een intro die wel hoopgevend is, blijkt “Legalize Me” een gedrocht, zowel op muzikaal vlak als de tekst. We weten niet of dit nummer bedoeld is als grap of de meest erbarmelijke poging is om zich te mengen in het debat rond het legaliseren van cannabis. “Counter Offensive” is een onnodig tussenstuk dat er waarschijnlijk beter was uitgekomen mocht het verwerkt zijn tot een volwaardig nummer. We willen ons wel smijten, maar iets houdt ons tegen.

Veel nummers zijn zoals “Fired A Shot”. Ze slagen erin om een stevige groove neer te zetten maar sleuren ons niet mee in een waas van woede en protest. “Take Me Higher” laat de zware gitaren wat achterwege en heeft bijna charme zouden we zeggen. Jammer dat B-Real er enkele vocals op flanst die teveel doen denken aan “California Gurls” van Katy Perry. Na een groot aantal opdoffers kunnen we ons toch optrekken aan “Smash It”, waar Tom Morello nog eens een onheilig geluid uit zijn gitaar tovert. Chuck D’s bariton stem en uniek timbre zijn ook een leidraad doorheen deze plaat, zonder hem was dit geheel veel slechter uitgedraaid.

Té hoge verwachtingen, dat lijkt ons de doorn in het oog voor supergroepen. Los daarvan is dit ook een plaat die maar net aan realistische verwachtingen voldoet. Een album met veel hoogtes en laagtes is wat we kregen. Er staan enkele uitstekende deuntjes op om loco op te gaan, het gaat hier dan ook om bijna legendarische muzikanten die hun vak kennen. Andere nummers zijn echter een aangelengde mix van grotendeels vergane glorie. De muziek had meer mogen zijn dan de som der muzikanten, daar komt het op neer.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

DJ Muggs - Dies Occidendum (★★★½): Soundtrack van een transcendente reis

Als bezieler van het hiphop- en kunstcollectief Soul Assassins en man-achter-de-knopjes bij Cypress Hill verdient DJ Muggs al decennia zijn strepen in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DJ Muggs - "The Chosen One"

DJ Muggs, ofte Larry Muggerud, verdient al decennia zijn sporen in de hiphopscene. Zijn vreemde achternaam dankt hij aan zijn Noorse adoptieouders,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Public Enemy - "State Of The Union (STFU)"

Public Enemy is terug en de groep heeft weer een boodschap van algemeen nut bij. Zoals altijd is die minstens even belangrijk…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.