Nieuwe singles

Acht aanraders voor Desertfest 2017

Nieuwe singles

Acht aanraders voor Desertfest 2017

Voor wie dacht dat de beste festivals al gepasseerd zijn, is er op 13, 14 en 15 oktober Desertfest in Muziekcentrum Trix om het tegendeel te bewijzen. Hét Belgische indoor rock’n’roll- en stonerfestival. De organisatie is er net als de vorige jaren weer in geslaagd om een geweldige line-up bij elkaar te sprokkelen. Voor wie compleet in de war is door de overvloed van bands, hebben wij enkele aanraders, waarbij de focus vooral ligt op de Belgische bands en jong talent.

Beginnen doen we met het Brusselse A Supernaut. Psychedelische rock die aan een zeer hoog tempo gebracht wordt. Dit in combinatie met de geflipte noisy vocals weet elk publiek aan het dansen en moshen te krijgen. Aangezien ze pas in 2015 opgericht zijn, behoren ze tot de jongste bands die op het festival staan. Op 1 februari van dit jaar brachten ze trouwens het geweldige album La Menace uit.

Nog zo’n vrij jonge, Belgische band is Hemelbestormer. Zij zijn de perfecte band voor wie al de rauwe vocals even beu is en zin heeft in instrumentale songs. Die nummers duren makkelijk meer dan 10 minuten en voeren je mee langs doom, sludge en andere duistere genres. Vorig jaar brachten ze hun eerste album Aether uit. Daarvoor hadden ze reeds een split-album opgenomen met de Italiaanse band Vannessa Van Basten.

Desertfest is er natuurlijk niet alleen voor de kleinere bands. Ze bieden ook een plaats aan voor de reeds gevestigde Belgische namen. Zo is King Hiss er natuurlijk ook terug te vinden. Met optredens op zowat elk metalfestival in ons land, en binnenkort als voorprogramma van Epica, zijn ze de populairste stonerrockers van het moment. Deze jonge rockers hebben voorlopig nog maar één EP Snakeskin (2013) en twee albums, Sadlands (2014) en Mastosaurus (2016) die beiden geweldig waren. Vuile stonerrock en rauwe vocals is waar deze band voor staat.

Natuurlijk staan er niet alleen Belgen op het podium, of alleen maar mannen. Zangeres Mona Miluska van het Duitse High Fighter moet zeker niet onderdoen voor eender welke andere band op Desertfest. De rauwe screams worden hier perfect afgewisseld met de krachtige cleans, wat echt een meerwaarde is voor deze Hamburgse sludgeband met stoner- en doominvloeden. Vorig jaar brachten ze hun debuutalbum Scars & Crosses uit.

Redd Kross is een band die er altijd in geslaagd is om wat onder de radar te blijven. Toch is Phaseshifter uit 1993 een klassieker in het genre. Dat genre is aanstekelijke rockmuziek die hier en daar wel eens wat steviger mag. De band kende al honderden wijzigingen in de line-up maar hun sound is even tijdloos als het haar van Koningin Fabiola. Wij zien al veel mensen meekelen met “Jimmy’s Fantasy”, wat een nummer ook!

Nuclear Blast, zowat het grootste metallabel van de laatste jaren, is ook goed vertegenwoordigd op Desertfest. Het IJslandse The Vintage Caravan brengt klassieke psychedelische rock die hen al een plaatsje op festivals als Wacken opleverde. Sinds 2006 brachten ze al drie albums uit, die hun populariteit exponentieel deden groeien. Deze langharige bende brengt iets meer commerciële rock, maar behoudt toch haar eigenheid en is steeds verdomd catchy.

De headliners van het festival zijn natuurlijk ook niet mis. Op zaterdag is er het Zweedse Graveyard. In 2016 kondigden ze een pauze aan, maar dit jaar staan ze er terug. Deze meesters van de psychedelische stonerrock waren reeds terug te vinden op zowat elk groot festival in Europa en staan nu dus ook op Desertfest. Hoewel ze ook bij dat grote Nuclear Blast Records zitten, is er bij hun sound niets commercieels terug te vinden. Bereid je maar voor op een heel optreden lang headbangen en genieten van het prachtige gitaarspel van deze band.

De absolute headliner van zondag, en misschien wel heel het festival, is de legendarische Amerikaanse band (The) Melvins. Begonnen als coverband in 1983, brachten ze eerder snelle hardcore punk en trash metal. Ondertussen hebben ze al meer dan 20 albums en talrijke EP’s. Deze zomer brachten ze nog een dubbelalbum A Walk With Love & Death uit, waarvan het eerste deel een soundtrack voor een kortfilm was, en het tweede, Death, een gewoon album was. Bijna elke populaire metalband van de laatste 20-30 jaar is wel op één of andere manier beïnvloed door deze Amerikanen.

Tickets voor dit geweldige festival kan je hier bestellen.

Related posts
LiveRecensies

Life of Agony @ Trix: Cocoonen in 1993

De ‘gouwe ouwe’-tijd dat metalbands via Roadrunner Records blitzcarrières doormaakten, behoort tot een schimmig verleden. De kruisbestuiving tussen hardcorepunk en metal is…
LiveRecensies

Jessie Reyez @ Trix: Levenslessen van een zuivere stem

Wat hebben Eminem, Sam Smith en Lewis Capaldi met elkaar gemeenschappelijk? Ze zijn alle drie fan van de Canadese zangeres Jessie Reyez…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2022 volgens de Belgische en Nederlandse muziekindustrie

Om muziek tot bij jou te krijgen, zijn heel wat mensen nodig. Ook in België zijn heel wat enthousiastelingen dag in dag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.