Features

Voor ieder wat wils op Leffingeleuren 2017

De grote vakantie mag dan wel gedaan zijn, het festivalseizoen is dat nog niet. Naar goede gewoonte sluiten we de zomer af aan de kust. Op 8, 9 en 10 september zijn we te vinden op het gezellige Leffingeleuren. Zoals elk jaar kunnen we weer genieten van een uitgebreide line-up waar we enkele gevestigde waarden terugvinden, maar waar het nog meer om draait is al het vers (inter)nationaal talent dat te ontdekken valt! Leffingeleuren is dus het perfecte festival om ontspannen op een muzikale verkenningstocht te gaan, maar voor wie voorbereid wil zijn hebben de eclectische affiche onder de loep genomen.

Frisse indie

Leffingeleuren weet altijd een fantastische affiche samen te stellen voor de liefhebbers van de betere indie. Zo krijgen we dit jaar weer een hele rits aan namen die we op geen enkel ander festival in België op de affiche kunnen zien. Dit jaar zijn die namen precies nog mooier dan andere jaren. Wij kijken het meest uit naar Rolling Blackouts Coastal Fever, want hun zonnige muziek klinkt op iedere plaats perfect en zeker in Leffinge. Waxahatchee is zo’n naam die iedere indie-lover wel al eens hoorde vallen, zij komt haar nieuwste plaat voorstellen. Ook de Antwerpse revelatie Tin Fingers mocht niet ontbreken. Hun psychedelische indie pop werkt bijzonder aanstekelijk en maakt hun één van de meest interessante Belgische bands om in de gaten te houden. Tot slot zijn er ook nog The Babe Rainbow en The Murlocs, beide hebben ze een band met het legendarische King Gizzard & The Lizard Wizard. Ze komen beiden uit Australië, bij The Murlocs zit de mondharmonicaspeler van King Gizz en bij The Babe Rainbow hadden ze de frontman van die band als producer. Dat ze beide laid-back psychedelica brengen, is er nog mooi bijgenomen ook.

Into the garage

Als het al eens wat steviger mag zijn, kan je gerust naar Leffingeleuren gaan. Niet alleen programmeren ze er jaarlijks enkele stevige metalbands, ook van garagerock zijn ze niet schuw. Met CFM hebben ze zelfs een goeie vriend van gitaargod Ty Segall weten te strikken. Charles Moothart speelt bij Fuzz en zit ook achter de drums bij zijn goeie vriend. Bij B Boys is het dan weer wat meer post-punk met een snedige insteek, denk Parquet Courts on acid. Nog een fijne garage-act is Sleeping Beauties, die op het befaamde In The Red Records te vinden zijn. Live spelen ze blijkbaar alles kapot, zeg niet dat we jullie niet gewaarschuwd hebben. Tot slot een band die het nog ver zal schoppen. Idles staat later dit jaar in het voorprogramma van Foo Fighters, maar eerst kan je hen zien op Leffingeleuren. Krachtige post punk die de nodige slagen in het gezicht zal verzorgen.

Belpophelden

Natuurlijk kunnen de grote Belgische namen ook niet ontbreken. Wat hier opvalt is dat het een blij weerzien zal worden met enkele oude bekenden. Zo kunnen we de champagneglazen heffen op de terugkeer van Millionaire! Het heeft maar liefst 11 jaar geduurd voordat we een nieuw album kregen, maar het heeft meer dan geloond. Ook Absynthe Minded is een naam die we een tijdje niet meer gehoord hebben. Hun nieuw album Jungle Eyes, moet nog verschijnen, dus we zullen veel nieuw werk voorgeschoteld krijgen. Vervolgens zal Stef Kamil Carlens (die we uiteraard ook kennen van Zita Swoon) zijn eerste solo-album voorstellen. De legendarische Arno houdt het dan voornamelijk bij zijn klassiekers, want met Tjens Matic geeft hij het beste van zijn oude bands T.C. Matic en Tjens Couter.

Hiphop, heet van de naald

Ook Leffinge surft mee op de Brusselse hiphop hype die er tegenwoordig leeft in België. We krijgen er de koning Roméo Elvis, die gegarandeerd iedereen mee zal krijgen, maar dat is nog niet alles want ook Zwangere Guy tekent present. Als je dan nog eens weet dat beide artiesten op vrijdag staan geprogrammeerd, dan weet je dat Bruxelles est arrivée op Leffinge. Beide zullen met elkaar het podium betreden, zoveel is zeker.

De gevoelige snaar

Naar traditie wordt de gevoeligste muziek voor het laatst bewaard. Op zondag is de affiche rijkelijk bestrooid met de boeiendste namen uit de folk en country. De opvallendste artiest hier is toch wel Joan Shelley. Haar nieuwste plaat werd geproducet door niemand minder dan Jeff Tweedy van Wilco en we waren op zijn zachtst te zeggen onder de indruk van dat intieme pareltje. Een artieste wiens liederen net zoveel in je ziel kruipen is Courtney Marie Andrews. Deze dame met het hart op de tong zal zeker en vast De Zwerver weten in te pakken met haar geduldig, maar ingrijpend folkgeluid!

Opkomend talent op Busker Street

Voor wie kennis wilt maken met een nieuwe generatie opkomend muzikaal talent, is Busker Street de place-to-be. Er zullen maar liefst twintig geselcteerde artiesten het podium betreden die allemaal uitblinken op hun eigen manier. Wie weet zie je wel een band of muzikant die het nog ver gaat schoppen! Als we het lijstje bekijken, lijkt wat ons betreft de kans groot. Leuk om te weten is dat dit deel van het festival (samen met de foodtrucks en straatanimatie) ook toegankelijk is zonder ticket. Maar het zou dan jammer zijn om al die andere bands te moeten missen…

De volledige line-up van Leffingeleuren en tickets vind je hier.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Joe & The Shitboys, Derya Yıldırım & Grup Şimşek en meer voor Leffingeleuren!

Leffingeleuren zet de laatste rechte lijn in richting een volledige line-up, want ook vandaag komen daar enkele fijne namen bij. Qua internationale…
InstagramLiveRecensies

WOO HAH X Rolling Loud (Festivaldag 1): Laatkomen is de norm

WOO HAH! is dit jaar in samenwerking met Rolling Loud, een ander groot hiphop initiatief. Er werd gesproken van een onmisbare editie…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 2): Onvoorziene omstandigheden deluxe

Wie een planning had gemaakt voor vrijdag, kon die al meteen in de vuilbak gooien. Het aantal geannuleerde acts op vrijdag was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.