Nieuwe singles

Het Dansende Beren Pukkelpop Parcours: De dilemma’s

Ook al hebben we afscheid moeten nemen van de Shelter en Wablief?-tent, toch blijven er op Pukkelpop 2017 genoeg tenten en acts geprogrammeerd om je kop over te breken. Kan je niet kiezen tussen Club, Castello of Lift? Of weet je niet waar gedanst in de Dance Hall, Boiler Room of Booth? Dan heeft Dansende Beren opnieuw een handig parcours uitgestippeld en hakken we deskundig de moeilijkste knopen door.

Donderdag

  • Sigrid – Glints/Blackwave./Faces on TV

Op de eerste volwaardige dag van het festival, heb je al meteen een harde keuze. Kies je enerzijds voor Belgisch talent, of ga je voor de popster van de toekomst. Tussen dat Belgisch talent moet je dan ook nog eens kiezen. Het is allemaal niet gemakkelijk, maar wie Glints of Faces On TV ondertussen nog niet live aan het werk zag, verdient een slag tegen zijn gezicht. Hoewel Faces On TV op de Main Stage wel een aparte ervaring moet zijn. Blackwave. is dan weer de nieuwste hip hop revelatie die wel eens binnenkort hoge toppen kan scheren. Toch laten wij al dat Belgisch talent achterwege, en starten wij Pukkelpop met een wondermooie dame. Sigrid veroverde reeds onze harten met enkele sterke singles, we zijn benieuwd hoe ze dit op Pukkelpop zal verwezenlijken. Het is haar eerste concert in België en we zijn er zeker van dat het een concert is waar je later van zal kunnen zeggen “Ik heb die nog gezien om 13u op Pukkelpop”.

Onze keuze: Sigrid

  • Ryan Adams – The Naked and Famous – Omar Souleyman

Laat je voor dit dilemma niet beïnvloeden door het weer of je gemoedstoestand! Natuurlijk lijkt een warme tent veel aanlokkelijker als het regent en als je zin hebt om te dansen als een Syriër dan ben je bij Omar Souleyman aan het juiste adres. Maar het is donderdag en je hebt nog geen zin om helemaal loos te gaan, dan kan je ook je ‘teenage angst’ weg zingen bij The Naked and Famous, de Nieuw-Zeelandse band die drama en emoties niet schuwt. Toch kiezen wij voor de sympathieke Canadees Ryan Adams. Blies hij ons al twee jaar geleden weg op Rock Werchter, dan doet hij ongetwijfeld nog eens hetzelfde op Pukkelpop met zijn nieuw en uitstekende album Prisoner onder de arm.

Onze keuze: Ryan Adams

  • Mac DeMarco – The xx

Twee indiedarlings op hetzelfde moment programmeren, dat is vragen om problemen. Natuurlijk zijn er mensen die de één meer appreciëren dan de ander, maar er zullen toch wel enkele mensen vloeken. The XX is tegenwoordig een gigantische band geworden en al overtuigde hun laatste plaat niet helemaal, het blijkt live wel een feestje. Mac DeMarco is dan weer lekker laidback chillen met (waarom niet) een joint in de hand. Hoewel beide bands een nogal rustiger genre serveren, kiezen wij toch voor DeMarco. Enerzijds omdat zijn muziek net iets boeiender is en anderzijds omdat het live altijd een beleving is (hopelijk heeft hij al de nodige alcohol binnen om helemaal los te komen).

Onze keuze: Mac DeMarco

Vrijdag

 • Tycho – Perfume Genius

Trippy ambient muziek of emotionele indiepop met weerhaakjes? Op papier lijken Tycho en Perfume Genius mijlen van elkaar af te staan, toch is dit voor vele muziekliefhebbers een hartverscheurende keuze. Wie Perfume Genius dit jaar nog aan het werk zag in de Ancienne Belgique weet dat Mike Hadreas met gemak een tent (of zaal) uit zijn hand doet eten en dat hij voor iedere krachtige uithaal een gevoelig moment als tegenwicht geeft. Van een heel ander kaliber is het ambient project van Amerikaan Scott Hansen. Ook Tycho stond dit jaar nog in ons land (in de Botanique meer bepaald) en dat viel toen zo goed mee dat hij in november nog eens op een Belgisch podium te vinden is (dan in Muziekcentrum Trix). De vraag is dus niet welke band je wil zien, maar wel wanneer je ze wil zien. Zag je Perfume Genius al in de AB? Ga dan naar Tycho. Of koop een ticketje voor zijn show in Trix en ga toch naar Perfume Genius! Zo zouden wij het toch doen.

Onze keuze: Perfume Genius

 • London Grammar – A Blaze of Feather – Anna of the North – Mount Kimbie

Kiezen is verliezen, en bij deze keuze moet je meteen drie bands teleurstellen. Wij laten niet alleen de dromerige ballads van London Grammar en de leuke synthpop van Anna of The North links liggen, we zeggen ook nee tegen Mount Kimbie en zijn inventieve electronica. Waarom kiezen we dan voor het nog redelijk onbekende A Blaze of Feather? Argument 1: de band bestaat uit Ben Howard, Mikey Smith, India Bourne, Nat Watson … kortom ongeveer de band die Ben Howard vergezelde op zijn tournees. Een fijne boel getalenteerde muzikanten dus. Argument 2: rond de band hangt een waas van mysterie. In mei brachten ze een eerste EP uit die de lat meteen hoog legde en deze zomer sprongen ze er al meteen over met hun debuutplaat. Het is maar zeer de vraag hoe lang dit zijproject van Ben Howard en Mickey Smith zal touren, dus geniet je er best van zolang het nog kan. Want voor je het weet, kan A Blaze of Feather alweer verdwenen zijn.

Onze keuze: A Blaze of Feather

Zaterdag

  • slapen – Steak Number Eight

Het is zaterdag, je hebt al twee en een halve dag Pukkelpop achter de kiezen en dan stelt Chokri je om 11u55 al voor een dilemma. Blijf je nog liggen in je tent om te bekomen van STUFF. en/of TLP de avond er voor, of sleep je je vermoeide lichaam naar de wei om ontiegelijk vroeg de mannen van Steak Number Eight aan het werk te zien? Eigenlijk is dit een retorische vraag, want natuurlijk zeg je de camping vaarwel en hallo aan Brent Vanneste en vrienden. Geen idee waarom ze zo vroeg op het programma staan, maar dat ze op het programma staan is al een reden genoeg. Zonder twijfel de hardste manier om wakker te worden en op de laatste dag van het festival komt dat al eens goed van pas.

Onze keuze: Steak Number Eight

  • Car Seat Headrest – Jake Bugg

De ene band maakte volgens heel wat blogs en muziekwebsites de beste rockplaat van 2016, de andere legt al jaren een parcours af van ontgoochelende en soms zelfs saaie optredens. De keuze lijkt dan snel gemaakt in het voordeel van Car Seat Headrest, al nemen we het toch nog een laatste keer op voor Jake Bugg. De jonge man uit Nottingham is nog altijd maar 23 en toch lijkt het alsof hij al jaren onze festivals en concertzalen afschuimt. Op plaat kunnen zijn folk rock songs ons zeker bekoren, maar live staat Jake er vaak ongeïnteresseerd bij. Je weet maar nooit met Britten, misschien wordt zijn show op Pukkelpop wel een keerpunt. Toch zetten wij ons geld in op de band van Will Toledo. Car Seat Headrest overtuigde ons al op Down The Rabbit Hole en bevestigde in de Botanique. Klaar voor de overtreffende trap op Pukkelpop 2017?

Onze keuze: Car Seat Headrest

  • The Afghan Whigs – First Aid Kit – Preoccupations – De Ideale Wereld

Oude rotten, frêle zusters, dynamische post punk of humoristische sausfeesten, geen gemakkelijke keuze. The Afghan Whigs brachten dit jaar een verrassend sterk album uit en dat moet live nog beter zijn. First Aid Kit heeft niets nieuws uitgebracht, maar voor de liefhebbers van Scandinavische folk is het altijd wel tof om naar de mooie samenzang van de zusjes te luisteren. Preoccupations weet dan weer alle hipsters te laten kwijlen met hun donkere gitaren vergezeld van een al even donkere zang. De Ideale Wereld brengt dan weer hun TV-programma naar de weide. Vorig jaar was er reuring, consternatie en ophef over hun komst, en ook dit jaar hebben ze weer iets speciaal in petto. Wij kiezen dus vanzelfsprekend voor een Ideale Wereld, jij toch ook?

Onze keuze: De Ideale Wereld

  • Floating Points (live) – BADBADNOTGOOD

Op Best Kept Secret konden we al genieten van de ‘live en solo’ show van Floating Points. Die bracht ons toen zo rond 1u ’s nachts dankzij zijn trippy visuals en bezwerende electronica in een trance waarvan we de dag erna nog niet bekomen waren. Toch zijn we minstens even benieuwd naar de show van BADBADNOTGOOD. Het experimentele jazzcollectief bracht vorig jaar een stevig album uit dat bol stond van de samenwerkingen. Het is maar zeer de vraag hoe de band al die gastartiesten kan vertalen naar een live show. Zullen we Kaytranada, Colin Stetson of Sam Herring (van Future Islands) te zien krijgen op Pukkelpop? De kans is heel klein, maar een mens mag hopen.

Onze keuze: BADBADNOTGOOD

  • Flume – Band of Horses – Gruppo Di Pawlowski

Deze keuze kan je makkelijk beantwoorden aan de hand van drie vragen. Wil je het festival al dansend eindigen met wat minder toegankelijke beats? Kies dan voor Flume. Wil je het festival met een traan en een lach eindigen en kijken naar mannen in houthakkershemd? Kies dan voor Band of Horses. Wil je het festival in absolute chaos eindigen? Kies dan voor Gruppo Di Pawlowski. Ons vindt je alvast bij de paarden, omdat we dierenvrienden zijn.

Onze keuze: Band of Horses

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 20 beste Belgische albums van 2023

2023 was alweer goed gevuld met nieuwe muziek. Niet alleen internationale kleppers deden onze harten sneller slaan, maar ook op Belgische bodem…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single blackwave. - "pressure" (feat. IYAMAH)

2023 was zonder enige twijfel een topjaar voor blackwave.. Na de release van No Sleep In LA zette de band enorme stappen: niet…
InstagramLiveRecensies

Glints @ De Roma: Thuismatch van jewelste

Nadat zijn echt grote doorbraak in 2020 nog werd gekortwiekt door de alom bekende pandemie, is het deze keer Glints wel gelukt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.