Live, Recensies

Borgerwood 2017: Sterke muzikale acts in “The Hood”

Gisterennamiddag bevonden we ons in Park Spoor Oost voor de derde editie van Borgerwood.
Ondanks de vele regenvlagen dansten we ons een weg door de sterke line-up en maakten we een kleine oplijsting van de hoogtepunten.

Meest dansbare act: WWWater

Vorig jaar mocht ze de Red Bull Elektropedia award voor meest beloftevolle artiest in ontvangst nemen, sindsdien heeft frontvrouw Charlotte Adigéry niet echt stillgezeten. WWWater werd opgepikt door het Soulwax label, DEEWEE en samen brachten ze een straffe single uit. Met minimalistische synths en een prachtige stem probeerden ze gisteren Borgerwood aan het dansen te brengen. Jammer genoeg kwam er ook letterlijk water uit de lucht gevallen wat het opzet van de Gentse wat in gedrang bracht. Dansen moest plaats maken voor samen onder paraplu’s kruipen. WWWater moet het grotendeels van de beleving hebben en die viel gisteren letterlijk in het water.

Meest vreemde bandlid: Star Club West

Aangekondigd als ‘Eén van Antwerpen’s best bewaarde gitaargeheimen’ mocht Star Club West de zon verwelkomen. Frontman Nico Jacobs was zijn hyperactieve zelve en dat werkte aanstekelijk.
Even misten we de intigrerende diepgang die op hun nieuwste album NIN te vinden is, maar nooit kregen we de kans om daar lang bij stil te staan. Het tempo lag hoog en de ervaren mannen rockten alsof hun leven ervan af hing. Een special rol was weggelegd voor een boomstam die het midden van het podium in beslag nam. Naar het einde van de set kwam er iemand in volledige veiligheidsoutfit met een kettingzaag de boomstam doorzagen, dit allemaal op het stevige ritme van Star Club West. Speciaal maar zeker even energetisch.

Meest energetische set: Equal Idiots

Na winst in de Nieuwe Lichting van Studio Brussel en wekenlang een vaste stek in de Afrekening brachten de twee jongens uit de kempen vorige maand hun debuutalbum Eagle Castle BBQ uit. Deze zomer stellen ze die plaat voor aan het festivalpubliek en zijn ze nog aan het werk te zien op onder andere Suikerrock, de Lokerse Feesten, Maanrock en Leffingeleuren.

Zoals gewoonlijk stond gitarist-zanger Thibault als een bezetene rond te springen en ramde drummer Pieter onvermoeibaar op zijn drumstel. De zon brak ondertussen eindelijk nog eens door en de energie die Equal Idiots uitstraalde, bracht een glimlach op de gezichten. Afsluiten doen ze met een cover van “ça plane pour moi” waarbij Borgerwood stevig uit zijn dak gaat. De verzonnen lyrics en het Frans met haar op tonen aan dat garagerock niet altijd even serieus moet zijn om goed te zijn.

View this post on Instagram

We're all equal idiots @borgerwood #tomorrowland ??

A post shared by Productbin (@productbin) on

 

Kleinste verrassing: Fake Indians

Tussen de acts op de mainstage door was er genoeg te beleven om de verveling tegen te gaan. Spoor Oost werd bezet door een designermarktje en een handvol foodtrucks. EDM-liefhebbers konden zich laten gaan in de dj-cage en er waren containers aanwezig die fungeerden als secret stages. Hier mocht Fake Indians tot tweemaal toe zijn opwachting maken. De containers kregen niet meteen grote aandacht maar toevallige voorbijgangers bleven al snel staan waardoor het drummen werd om een glimp van de band op te vangen. Met hun stevige, licht psychedelische, noise rock toonden de mannen uit Antwerpen dat ze evengoed een plekje op de mainstage hadden verdiend.

Grootste verassing: BRNS

Na de stevige rock van Equal Idiots mocht BRNS de regen weer verwelkomen. Hoewel deze band voor het overgrote deel van het publiek vrijwel onbekend leek, was het het meer als waard om in het natte weer te blijven staan. De jonge brusselaars brachten een betoverende set vol samenzang, brede glimlachen, Nederlands met haar op en melodische pop. Licht heen en weer bewegend droomde het publiek weg zonder in slaap gewiegd te worden. In oktober brengen ze een nieuwe plaat uit waar wij alvast enorm naar uitkijken.

Meest sensuele moves:  J Bernardt

Zoals we ondertussen al van Jinte Deprez gewoon zijn, kon de frontman van Balthazar met zijn sideproject het brave publiekje in een mum van tijd volledig ophitsen. Jinte zwaaide met een drumstok alsof hij een toverstaf vasthad en sprong al dansend heen en weer. Groteske synths en stevige bassen lieten de regen verdwijnen. Met “Calm Down” als tweede song en “The Other Man” als afsluiter hield J Bernardt het Antwerpse publiek van begin tot einde in zijn ban.

 

Meeste rock and roll gehalte: Millionaire

Wie nog durft te beweren dat rock dood is, was gisteren duidelijk niet in Borgerhout te vinden. Millionaire is terug, en hoe. Frontman Tim Vanhamel mocht solo openen maar al snel pakten de andere bandleden hun instrumenten op en werd er een stevige sound opgebouwd. Als een geoliede machine bliezen ze een uur lang het publiek volledig omver met “Champagne” als absoluut hoogtepunt. Ondanks dat ze sommige songs tot langer als tien minuten uitrokken, verveelde Millionaire ons geen moment. Dit was zo een optreden waar je achteraf even van moet bekomen. Deze zomer is Millionaire nog aan het werk te zien op de Lokerse Feesten. In november touren ze door België, Nederland en Frankrijk. Dit is een band die je aan het werk gezien moet hebben.

View this post on Instagram

Millionaire. Een gewonnen thuismatch, sowieso. #borgerwood

A post shared by Pieter (@screenager.be) on

 

23 juli 2017

About Author

Simon Van Herzele


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief