LiveRecensies

STUFF. & Kamasi Washington @ Gent Jazz: de twee uitblinkers van het ganse festival?

Gisteren was het alweer de vijfde dag van Gent Jazz Festival en dat was misschien ook meteen de dag met de beste headliner die het festival dit jaar kon strikken. Niemand minder dan Kamasi Washington kwam samen met z’n band -die trouwens bestond uit topmuzikanten- de mainstage afsluiten en deed dat zonder enige ostentatie, op fantastische wijze. Net voor Kamasi Washington iedereen kwam betoveren, mochten de helden van STUFF. het beste van zichzelf komen geven, wat resulteerde in een ingetogen feestje om U tegen te zeggen.

Zoals eerder gezegd, waren het de jongens van STUFF. die net voor Kamasi Washington nog eens mochten komen bewijzen wat ze waard zijn. De tent is ondertussen helemaal volgelopen wanneer Lander en co plaatsnemen achter hun instrumenten en zich klaar maken om er een stevige lap op te geven.  Zodra hun set van start gaat, valt het op dat dit geen hedendaagse nummers zijn die je in één twee drie schrijft. Alleen al daarvoor hebben we eeuwig respect voor deze innovatieve Gentse band. Het duurt dan ook niet lang vooraleer de mensen op de eerste rijen zachtjes van links naar rechts bewegen. Wanneer je zoiets in zo’n vroeg stadium van een show ziet gebeuren, dan weet je gewoon dat het goed zit.

Hoe verder de set vordert, hoe meer het ons opvalt dat alle muzikanten zich steeds comfortabeler beginnen te voelen op dit grote podium. Dit uit zich dan uiteraard in een band die zichtbaar met heel veel plezier staat te spelen, waardoor alles heel oprecht overkomt. Lander stuurt z’n manschappen alle richtingen uit en dit werkt enorm aanstekelijk, het geheel voelt natuurlijk aan. Heel wat mensen zullen waarschijnlijk klagen over het feit dat de muziek van STUFF. geen echte jazz is, maar de subtiliteit en het gevoel waarmee deze artiesten spelen, daar kunnen nog heel wat echte jazzmuzikanten van leren.

De set die STUFF. ons vanavond serveert kan eigenlijk het best worden omschreven met de essentie van de natuur. Alles klinkt heel erg zuiver en wanneer we onze ogen sluiten, dan zien we alle seizoenen voorbij komen, waardoor we ook constant van gemoedstoestand wisselen. Op bepaalde momenten kunnen we bijna huilen puur van emotie, om dan vervolgens twee minuten later te staan springen als een halve gek. Hoe ze het voor mekaar krijgen weten we nog steeds niet, maar dat STUFF. hier vanavond nogmaals heeft bewezen dat ze één van Belgisch beste live bands zijn, dat kunnen we met zekerheid bevestigen. Wat een show!

Na onze Belgische vrienden is het tijd voor de enige echte Kamasi Washington en daar zitten al heel wat mensen duidelijk op te wachten. De laatste jaren werd Kamasi steeds populairder bij zowel jong als oud en hij kan de dag van vandaag zelfs gezien worden als één van de populairste jazz-artiesten van deze wereld. Net ook daarom staat de tent alweer afgeladen vol en in tegenstelling tot vorig jaar, is het nu niet met een zittend publiek. Iedereen staat recht waardoor de sfeer toch net dat tikkeltje losser is en dat kan de show alleen maar positief beïnvloeden. Kamasi Washington is eraan begonnen en Gent lijkt er helemaal klaar voor te zijn.

Meneer Washington is vanavond ook alweer in het gezelschap van een fantastisch goeie band, die hij ook af en toe eens laat soleren. Twee drummers, een bassist, een toetsenist en nog twee extra blazers zorgen voor een fijne combinatie op het podium, waarop we eigenlijk zo goed als geen commentaar op kunnen geven. Iedereen is heel goed op elkaar ingespeeld en dat valt op. Wat ook heel fijn is om te zien, is hoe iedereen zich uit de schijnwerpers plaatst wanneer er één iemand bezig is met een solo. Zo merk je dat het hier puur draait om de liefde voor muziek en dat er geen ego’s mee gemoeid zijn.

Het enige spijtige aan de show van deze avond is, dat er achteraan de tent heel wat mensen zijn die er maar niet in slagen om voor één keer in hun leven hun mond voor de volle negentig minuten te houden. Daardoor gaat er heel veel subtiliteit verloren en komen de stille momenten niet altijd over zoals het in feite zou moeten. Als je niet komt voor de muziek, sta dan buiten de tent en ga wat Duvels drinken met je kameraden, maar laat de mensen die van de show willen genieten dan ook gewoon van hun show genieten. Ondanks deze storende zender weet Kamasi ons toch nog steeds in te palmen en we krijgen steeds meer de neiging om het podium op te rennen en deze kerel een knuffel te gaan geven.

Na zowel opwindende momenten als enorm ingetogen momenten geeft Kamasi Washington er na een uur en een half de brui aan. Voor ons wat het de eerste keer dat we deze meneer live aan het werk zagen en deze wist ons dan ook vanaf de eerste minuut vast te nemen en ons niet meer los te laten tot aan de laatste noot van z’n set. De mensen die speciaal voor deze man naar Gent trokken, keren sowieso met een lach op hun gezicht richting huis want Kamasi heeft er letterlijk alles aan gedaan om z’n publiek te verwennen. Er moeten nog heel wat shows komen, maar het zou ons niet verbazen moesten STUFF. en Kamasi Washington de twee beste sets van het ganse festival hebben gespeeld. Gent Jazz, tot volgend jaar!

 

Kamasi Washington: Facebook/ Twitter

STUFF.: Facebook/ Twitter

 

 

Dit vind je misschien ook leuk:
InstagramLiveRecensies

STUFF., Portico Quartet, Dans Dans & ECHT! @ Jazz Middelheim: Jazz hand in hand met elektronica

De aanloop naar de veertigste editie van Jazz Middelheim verliep hobbelig. Zo werd er vorige week nog aangekondigd dat er slechts één…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ECHT! - "Charlier"

In 2020 kwam ECHT! verrassend sterk uit de hoek met hun ep douf, wat hen een plaats tussen onze Grote Beren van…
LiveRecensies

STUFF., Dijf Sanders, Bandler Ching & Dishwasher_ @ Gent Jazz: Superlatieven

Ondanks dat we afgelopen dagen al enkele zeer goede optredens zagen hier op Gent Jazz, is het toch de tweede zaterdag die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.