AlbumsRecensies

HAIM – Something To Tell You (★★): Eentonig liefdesverhaal zonder passie

De zusjes Haim brachten afgelopen week een opvolger voor hun debuutalbum Days Are Gone uit. Estelle, Danielle en Alana Haim zijn duidelijk nog niet uitgezongen over hun liefdesverhalen na de eerste plaat, want in de nieuwe plaat Something to Tell You loopt het thema ‘liefde’ als rode draad van begin tot einde. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in het liefdesleven van de meisjes en dit is zeer zeker te merken aan de lyrics van zowaar alle songs op het album. Zo zingt Danielle onder andere over gebrekkige communicatie in een relatie en hoe dit euvel slechts moeizaam wordt aangepakt.

Over het algemeen vinden we in Something To Tell You opnieuw het typische Haim-geluid, met gevarieerde zangpatronen en doordachte teksten. Toch zijn het vooral de vooraf uitgebrachte singles die er uit springen. De rest verzandt al snel in een typisch patroon waarbij we een bepaalde uniciteit missen. De vaste producer Ariel Rechtshaid werd een handje geholpen door Rostam Batmanglij, die eerder al producties van Vampire Weekend tot een goed einde bracht.

Het nummer “Something To Tell You” is het niet echt waard om als titelsong op het album te staan. Het loopt namelijk maar gezapig vooruit en bij het beluisteren van de plaat passeert het even onopgemerkt als een druppel water in een grote rivier. Een nummer zonder accenten of ups-and-downs, dat zich verstopt in het album als een wandelende tak in een boom. Het is trouwens niet de enige song die zich onopgemerkt laat voorbij gaan. Ook nummers als “You Never Knew” en “Walking Away” passeren zonder dat het bij ons enig gevoel oproept.

“Want You Back” werd al eerder gereleased en werd met enthousiasme onthaald in de muziekwereld, gepaard met het regelmatig opduiken op playlists van menig radiostation. Hiermee maakte het trio een terechte keuze, want “Want You Back” is dan ook de grootste oorwurm van het hele album. Ook “Little Of Your Love” is een oorwurm, al is het iets minder vernieuwend. Toch zijn deze twee één van de meest energieke songs op de plaat en is het jammer dat ze al in het begin gepasseerd zijn.

Voor de rest klinkt het maar matig, soms zelfs een beetje langdradig. Het geluid is er, de sfeer is goed, maar dat is het dan ook. We horen niet echt iets vernieuwends en de poging tot unieke sound van elk nummer verdrinkt wat in het kenmerkende Haim-geluid dat in elke song (soms iets te hard) doorgeduwd wordt. Van ons mogen ze deze typische Haim-klanken gerust eens een toontje lager zetten en meer experimenteren met ander geluid. Op “Kept Me Crying” probeert de band te experimenteren met de stemmen door er een vervorming op te zetten, maar de synths klinken veel te saai waardoor het meer vervelend dan interessant klinkt.

Na het beluisteren van Something To Tell You werd bevestigd dat de stempel van de zusjes Haim prominent aanwezig is in elk van hun nummers. We houden van deze vastberadenheid maar zijn bang dat dit in de toekomst tot langdradigheid zou kunnen leiden. Toch zijn we benieuwd naar een vervolg op het verhaal van de liefdesperikelen die werden bezongen in dit album. Wie benieuwd is hoe dit alles live klinkt zal toch nog wat geduld moeten hebben, momenteel staan namelijk geen Europese concerten gepland.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single HAIM - "Home"

De eerste reacties op de Barbie-film zijn alvast goed tot uitstekend, maar wij bekijken nog steeds liever de muzikale kant van de zaken….
InstagramLiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2022 (Festivaldag 1): Een liefdevol en muzikaal weerzien

De festivalzomer is in volle gang en Down The Rabbit Hole is eindelijk begonnen. Na een regenachtige avond ging het festival vrijdag…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 1): Uitgeregend, maar niet uitgeteld

Het gras van de Werchterse weide was twee zomers lang groener dan ooit, maar gisteren mocht ze eindelijk weer overrompeld worden door…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.