AlbumsRecensies

Bernice – Puff (★★★½): Emotie met een eigenzinnige twist

Bernice, de groep rond de Canadese Robin Dann, maakt experimentele popmuziek die zich niet in hokjes laat duwen. Na een reeks onafhankelijke releases werd het tijd voor een debuut-EP via label Arts & Crafts. Op Puff ondernemen ze een verkenningstocht en tasten ze de tegenpolen van hun kleurrijke wereld af. Het resultaat is hoorbaar in vijf geslaagde songs.

De eigenzinnige aanpak van dit project straalt meteen af op de eerste tonen van “St Lucia”. Een tegendraadse gitaarriff, een copieuze bas en een krasse synth zorgen voor vertroebeling in deze popsong. Toch is deze muziek heel catchy. De vocals van Robin klinken dansbaar, maar ook vernuftig. Ze worden op creatieve wijze gelaagd waardoor ze als een abstracte droom klinken. De groep laat zich duidelijk niet leiden door voorspelbare structuren, maar gaat volledig voor de intuïtieve aanpak.

Vaak is die aanpak ook gedreven op emotie. Het briljante “Don’t Wanna Be European” klinkt doorleefd en weet een boodschap over vrijheidsberoving en bedreiging op een abstracte, maar directe manier te vertolken. Intens, maar zwevend boven het speelse ritme en de desoriënterende ornamenten van het nummer, leeft de zang zich uit in het leven van opgejaagd wild. Dit melancholisch pareltje is compleet wanneer het een zachte wending krijgt en Robin prachtig reflecteert over een verlangen naar rust en veiligheid. “I wanna be the kids making out under the moon who’ve only got love in mind”

Het tragere “David” breit verder op dit mijmerend gevoel, maar verkleint het naar een persoonlijke band. Ondanks de trippy ritmes en bijzondere geluiden, staat de charmante en innemende stem centraal. Terecht, want deze bevat de gave om enorm veel sfeer te creëren. Anderzijds is Bernice ook niet vies om deze troef op een catchy manier te gebruiken. Bewijs daarvan is de frisse zomerse hook op “Talking About Her”. Uiteraard is die hook ook maar een puzzelstukje in het veelzijdige klankentapijt die de groep in elk lied neerlegt. Zo lijkt afsluiter “Gemini” nog het verst te gaan in het experimenteren en combineert het op een uitgestrekte manier analoge geluiden met elektronische. Sfeer primeert hier.

Bernice lijkt bezig te zijn met een continu zoekproces vol eigenzinnigheid, schoonheid en het verleggen van persoonlijke grenzen. Op “Puff” bewijzen ze niet alleen deze nieuwsgierigheid, ze leveren tegelijk een veelzijdig visitekaartje af met een greep boeiende nummers. Een project met veel potentieel die we maar al te graag zien groeien met deze EP.

Website / Facebook / Twitter

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Luka - "FOMO"

Luka Cruysberghs is voor velen onder ons al lang geen onbekende meer. Na een killerpassage in The Voice, waar ze haast moeiteloos…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Debuutsingle Dull Boy Johnny - "Room Service"

Dull Boy Johnny is een nieuw groovy project uit de Kempen, geselecteerd voor Humo’s Rock Rally. Met ‘oldschool’ technieken brengen ze muziek…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lunar Noon - “The Rain”

De in San Francisco gevestigde Lunar Noon brengt met “The Rain” een eclectische, prikkelende tweede single uit. De muziek van Michelle Zheng,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.