AlbumsRecensies

An Pierlé – Cluster (★★★★): Laat een sterrenwolk over je komen

De enige die een An Pierlé plaat kan maken, is An Pierlé. Haar nieuwste, Cluster, is de opvolger van Arches in een tweeluik met als gemeenschappelijke deler de centrale rol van een orgel. De samenwerking met organist Karel De Wilde resulteert in een zweverig geheel dat bij elke beluistering een nieuwe ster lijkt voort te brengen.

An Pierlé doet dit al twintig jaar ondertussen. Vlaanderens bekendste zitbal stelt nooit teleur en heeft een ijzersterke live reputatie. Er was “Sing Song Sally”, de Mud Stories, het werk met de White Velvet en die mooie soundtrack voor Le Tout Nouveau Testament. Cluster ten slotte is een mix van vakmanschap en passie geworden, mét een prachtige platenhoes. Don’t judge a book by its cover, maar bij deze plaat mag je dit in de wind slaan.

Het is natuurlijk niet allemaal orgel dat de klok slaat op deze plaat. Er zitten zoveel subtiele elementen in die, in combinatie met de stem van Pierlé, blijven verrassen. Dat wordt meteen duidelijk in opener “The Golden Dawn”. Er is een beat, een orgel, een stem, maar het verhaal is verder gekruid met een hele reeks andere instrumenten. “Huntife” is de mooiste song op Cluster. Het begint onheilspellend, maar alles komt zo mooi samen: ‘Could you live up to my dreams, could I be able to live up to yours?’

“It’s Like” is evengoed een pareltje zowel qua opbouw als lyrics: ‘It’s like fighting dragons, without feeling brave’. In “We Gravitate” leren we hoe gewichtloosheid klinkt. Het doet wat denken aan Joan As Police Woman hier. Naar het einde van de plaat, acht nummers in totaal, neemt het aandeel orgel opnieuw wat meer toe. In “Road to Nowhere” past het perfect bij de wanhoop die het nummer uitdraagt. Hierbij ook een speciale vermelding voor de prachtige extra vocals.

De plaat blinkt uit in zijn coherentie. De nummers zijn individueel niet echt radiovriendelijk te noemen, maar het zou ons verbazen als dat de bedoeling zou zijn geweest. Deze plaat wordt een genot om live mee te maken. Dat kan alvast op 30 juni in Elsene tijdens het Festival Musiq’3 (het is in een kerk!).

Facebook | Twitter

Related posts
AlbumsRecensies

Roedelius & Story - 4 Hands (★★★½): Intieme schoonheid

Aah, het pittoreske Duitsland van de jaren zeventig! Het land dat we vooral kennen als de bakermat van de schlagermuziek, was in…
LiveRecensies

Luwten + And Then Came Fall @ Trefpunt: een mooie balans tussen wegdromen en dansen

  In het kleine concertzaaltje van Trefpunt in Gent stond gisteren een mooie double bill ingepland. Zowel het Nederlandse Luwten, met wie…
Nieuwe singles

Eigenaardigheden op Les Nuits Botanique

Ook op deze editie van Les Nuits Botanique vallen er heel wat vreemde, eigenaardige en speciale bands en artiesten te bekijken. Van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.