LiveRecensies

Canves + Smashing Birds @ Charlatan: Vrolijke vogels en een gezellig schilderij

In de Charlatan stond op donderdagavond 18 mei een EP-release geprogrammeerd. Canves kwam er zijn kersverse debuut-EP Soon, I Will voorstellen in een goed volgelopen Charlatan. De aanwezigen zagen dat de band boordevol potentieel gedurende iets meer dan veertig minuten bleef boeien. Het ging zelfs zo ver dat we tot twee keer toe een bisronde kregen. Of alle vrienden en familie in het publiek daar voor iets tussen zaten, laten we in het midden.

Canves kwam tot stand nadat Sigi Hendrix en Dina Boshra elkaar ontmoetten op The Voice. Wat begon als een akoestisch duo, is ondertussen uitgegroeid tot een volwaardige band met body. In de Charlatan hadden ze een bassist mee met een petje, een toetsenist en dan nog eens een drummer ook. Het zorgde er voor dat hun muziek erg volwassen overkwam.

Voordat Canves hun verf kon bovenhalen, vlogen er eerst nog enkele vogels voorbij. Ook Smashing Birds bracht onlangs een EP uit maar daar draaide deze avond niet om. Toch bleek de band helemaal niet slecht. Bij Dansende Beren waren we wel al fan van hun nummers en EP, maar om dat live helemaal goed over te brengen is een ander paar mouwen. Toch bleek dat zowel de frontman, als zijn vier bandleden voor een aanstekelijk geheel zorgden.

De zang is erg ruw en de muziek erg opgewekt, het doet bij momenten erg denken aan een mix van School Is Cool en Team William. Hoewel de zomer even uit het land verdwenen is, bleek Smashing Birds wel hun vrolijkste nummers boven te halen. Soms wat robuust waardoor het nooit overdreven happy werd, maar wel altijd erg goed. Er zit veel emotie in de stem en de band straalt ook veel enthousiasme uit, wat hun show alleen maar versterkt. Erg origineel klonk het allemaal wel niet, maar dat hoeft ook niet want muzikaal was alles dik in orde.

Na een ellenlange soundcheck, was het dan eindelijk aan Canves om de eerste worp voor te stellen. Het begon met enkel de toetsenist die een soort van luchtledige klank doorheen de zaal liet weerklinken waarna Sigi Hendrix voor het eerst toonde wat hij met zijn gitaar kan. Even leek het alsof “Shine On You Crazy Diamond” van Pink Floyd werd ingezet, maar dat werd al snel teniet gedaan door de funky bas en soulvolle stem van Dina Boshra die niet veel later inkwamen. De toon was gezet en het publiek haalde zijn beste moves boven. Niet veel later bracht de band “Narrow” waarna duidelijk werd dat we deze EP helemaal niet slecht kan zijn.

Toch viel ons meteen iets op, de gitarist kan erg goed gitaar spelen en doet dit soms met iets te veel show waardoor hij arrogant overkwam. Dit is misschien niet zo’n slim idee om met zo’n air op het podium te staan, als je nog niets hebt bewezen als band. Als hij dan ook nog eens bij bijna iedere song een gitaarsolo moest serveren, was het soms iets te veel van het goeie. Waar we ook een klein probleem mee hadden, was de te grote hoeveelheid aan covers. Al van bij het derde nummer kregen we er één van The Kooks waarna ook nog Intergalactic Lovers, Imagine Dragons en Stromae passeerden. Ook hier misschien iets te veel van het goeie.

Uiteindelijk zagen we wel een sterke band op het podium staan en dat is vooral te danken aan de presence van de frontvrouw. Ze staat vol zelfvertrouwen op het podium en weet ook perfect de melodie in haar moves te steken. Met haar krachtige en soulvolle stem zingt ze zo iedereen naar huis, wat op zich zeker een verdienste is. Als de stem van Sigi Hendrix daar dan nog eens bijkomt, ontstaat er een huiselijke sfeer en voel je jou meteen op het gemak. De extra muzikanten die op het podium staan, spelen erg sterk met een speciale vermelding voor de toetsenist die voortdurend de sfeer van de muziek wist vast te leggen op zijn toetsen. Single “Open The Door” is een sterk staaltje funky pop dat live nog beter overkomt, straf.

Zowel akoestisch als met band staat Canves er als een huis en het zou ons niet verwonderen dat ze met een set zonder covers het wel eens ver zouden kunnen schoppen. Toch zal dan de arrogantie van de gitarist wat achterwege moeten worden gelaten. Eenmaal dat geregeld is en iedereen even sympathiek en vrolijk op het podium staat, zien we het wel goed komen met de band. Canves is bijlange nog niet volwassen maar als jonge band wisten ze toch al ferm te boeien, wat op zich een verdienste is. Check zeker eens de EP en laat je verleiden door soulvolle funk met de nodige gitaren.

3662 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Bumble B. Boy @ Charlatan: Rammelen met de korven

Bumble B. Boy is de artiestennaam van Nederlander Tom Harden. Afgelopen zomer maakte het project van de man naam op verschillende Nederlandse…
InstagramLiveRecensies

Ploegendienst @ Charlatan: Overdrukventiel

Het is woensdag 24 januari 2024 en we begeven ons in Gent om een avondje alles kort en klein te trappen in…
LiveRecensies

Badlands @ Vlasmarkt: De Vlasmarkt herwonnen

Gisterenavond konden we op verschillende locaties in Gent ons laten meeslepen door stevige gitaren. Maar liefst zeventien bands, zowel uit het Verenigd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.