Interviews

Interview blackwave.: “Wij zijn wereldburgers.”

Jazzy Engelstalige hiphop van eigen bodem? Dankzij blackwave. is ons land sinds enkele maanden zo’n muzikaal pareltje rijker. Vorige vrijdag brachten ze hun eerste EP Mic Check uit, een goede reden om de mannen eens beter te leren kennen. Afspraak in een hippe Antwerpse coffeebar op een zwoele donderdagmiddag. Producer Willem Ardui voert voornamelijk het woord, rapper Jean Atohoun (Jaywalker) sipt nonchalant van zijn vers gemaakte, roze limonade. Schaamteloos, want hij is daar veruit cool genoeg voor.

Blackwave. wordt vaak geprofileerd als een hiphopgroep van ‘’t Stad’ maar Jay verduidelijkt: “Ik ben van Gent en Willem is van Antwerpen. Maar die verwarring is niet erg. We zijn gewoon wereldburgers.” En die wereld willen ze maar al te graag verkennen. Willem: “Op termijn is het echt wel de bedoeling om door te breken in het buitenland. Zonder disrespect voor het Belgische publiek, er zijn gewoon heel veel mensen die hiphop hier nog niet kunnen appreciëren. En dan is dat wel leuk dat wij er mee kunnen voor zorgen dat daar verandering in komt. Samen met Darrell Cole en Coely en al die artiesten…” Jay stemt tevreden in: “Ja, het begint te groeien.”

Op de vraag welke verwachtingen ze hebben van de EP antwoorden ze heel nuchter. Willem: “We hebben niet echt verwachtingen. Wij zijn er tevreden over, dus we zien wel. Voor mij hoeft het zelfs niet super goed te gaan, zolang er maar mensen zijn die het weten te appreciëren.”

De twee kompanen zagen elkaar pré-blackwave. voor het eerst op een concert van Willems vorige band, waar Jay toen de geluidsingenieur was. Willem: “De rappers van mijn vorige band (onder andere Amazumi nvdr.) waren heel hard met hun eigen ding bezig. Ik wilde een nieuw project starten en op de één of andere manier ben ik online uitgekomen bij Jay. Via gemeenschappelijke vrienden. Na wat heen en weer sturen, liet ik hem een beat horen waarop hij dan een halve verse opnam. Ik vond dat supernice, en dan zijn we zo eventjes blijven werken voor we elkaar een tijdje daarna pas echt hebben ontmoet.”

Die eerste samenwerking is terug te vinden op Mic Check, openingstrack “Hands Up!”. “Ook de rest van de EP zijn oude nummers in een nieuw jasje,” weet Willem te vertellen, “Het is muziek die we hadden liggen. Beats van mij of werk van Jay die we dan samenbrachten.” Jay beaamt: “Dan hebben we een week samengezeten en alles afgewerkt. Al voor de zomer lag de basis er voor alle nummers. Alle nummers behalve “BIG Dreams”.”

Dat alles zo vlotjes lijkt te zijn verlopen, danken ze aan grotendeels dezelfde smaak in muziek. Willem: “Voorlopig hebben we nog niet gebotst over hoe een nummer moet klinken. Maar dat zal wel nog komen waarschijnlijk, we zullen zien.” Jay vult aan: “Er zijn wel momenten geweest dat je zegt van ‘this is dope but it could be like this’. We sluiten elkaar gewoon een beetje bij, we weten ook dat het ervoor zorgt dat onze muziek echt beter wordt.”

Live wordt blackwave. bijgestaan door drie jazzmuzikanten van het conservatorium van Antwerpen, waar Willem zelf viool studeert. Voor wie blackwave. nog niet live aan het werk zag, je zal daar zo snel mogelijk verandering in willen brengen na het checken van hun ‘Caravansessions’. In één van die jamsessies nodigde het duo de Antwerpse rapper Darrell Cole uit. Jay: “We willen heel graag met andere Belgische artiesten doen wat we met Darrell hebben gedaan in de caravan. Er komen nog van die dingen aan.”

Jay meldt verder trots dat ze al altijd met band hebben gespeeld, vanaf het eerste optreden. Eén van die eerste optredens vond plaats in Trix in Antwerpen, dat Willem benoemt als zijn favoriete concert tot nu toe. “We hebben nog maar één concert gehad waar iedereen echt hard aan het dansen was, vooral vrienden en familie waren toen aanwezig. Dat hoop ik in de toekomst meer en meer te hebben. Nu komen mensen vooral een beetje ‘viben’ op onze muziek, wat ook supertof is, maar ik hoop echt wel dat er een moment komt dat we fans hebben die alles kennen en dan kunnen we samen keihard feesten.” Jay: “Je merkt nu ook wel bij optredens dat het publiek de singles al kent. Bijvoorbeeld ons laatste optreden op Stoemp!, dan kenden mensen het refrein van “BIG Dreams”. En van “Flow” ook.” Willem knikt: “Het optreden gaat alleen nog maar leuker worden denk ik.”

De jongens hadden al het plezier om onder andere het voorprogramma te verzorgen van Obie Trice in Gent en van Loyle Carner in Antwerpen. Jay: “Het voorprogramma van Loyle in Het Bos was echt supercool. Het publiek was heel tof, echt perfect. Veel mensen kwamen nadien in het Engels nog met ons praten omdat ze dachten dat blackwave. een buitenlandse band was.” Deze zomer staan hen eveneens nog enkele coole optredens te wachten, maar ze hebben ook veel tijd vrijgelaten om aan nieuw materiaal te werken.

Inspiratie voor nieuw werk haalt Jay uit alles wat actueel is, en Willem vindt die momenteel op YouTube. “Waar ik naar luister verandert sterk van week tot week maar nu ben ik heel hard bezig met super diep te gaan in YouTube om de aller onbekendste, obscure soulmuziek van de jaren zestig, zeventig, tachtig te beluisteren. Eigenlijk is dat werk dat ik zou moeten doen in de platenwinkel maar soms is dat gewoon niet mogelijk of te duur. ’t Is gewoon gemakkelijker op YouTube. Ja, noem het maar ‘YouTube digging’ om nieuwe dingen te leren kennen.”

Zo beschikken ze nu al over ‘keiveel’ nieuwe dingen waar ze hard naar uitkijken om uit te brengen. Willem: “Onze tweede EP is bijna af, en daarop hebben we veel meer samen gecreëerd. Het zijn nummers die we nog effe wilden achterhouden. Ja, het wordt cool.” Jay: “Mic Check is zo een soort ‘pré-introductie’ van blackwave.”

Dat het harde werkers zijn die van geen ophouden weten, staat vast. “Op sommige momenten heb ik gewoon zin om in de studio te zitten en constant te werken,” vertelt Jay. Of hij nu in zo’n periode zit? “Ik ben net afgestudeerd.” De brede glimlach die hiermee gepaard gaat zegt genoeg. “Nu is het eventjes leuk om al de muziek die je in zo’n periode hebt gemaakt naar buiten te brengen.” Willem is het daarmee eens: “Een af product hebben waar mensen thuis naar kunnen luisteren is echt een zalig gevoel.”

Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Murdock: 'Door de keihard evoluerende techniek kunnen we de Rampage-bezoekers elk jaar opnieuw omverblazen'

Het jaar is nog niet eens zo ver gevorderd, maar voor dj-producer en Rampage-oprichter Murdock moet er al heel wat mislopen opdat…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Reinel Bakole: 'Ik ben nog op zoek naar mijn publiek'

Zangeres, danseres, kunstenares… de Belgisch-Congolese Reinel Bakole laat zich niet in hokjes plaatsen. De voorbije jaren werkte ze aan het bouwen van…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview ELOI: 'Spelletjesavonden zijn het nieuwe uitgaan'

De autodidactische producer ELOI stak in 2020 haar kop boven het muzikale water. Zwevend tussen rock, hyperpop en rave bouwde de Franse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.