LiveRecensies

Spinvis @ AB Box: In de stilte tussen woorden zit een klein gedicht

LiveRecensies

Spinvis @ AB Box: In de stilte tussen woorden zit een klein gedicht

Nederlands is hot. Na de passage van Spinvis in de AB kunnen we eens een balans opmaken van de Nederlandstalige muziekscene. Tussen alle Brihangs, Bazarts en Eefje De Vissers door blijft de band rond de 56-jarige Erik de Jong sinds 2001 Nederlandstalige alternatieve pop serveren. Als je je afvraagt hoe een band na 16 jaar nog kan blijven boeien, kreeg je in de AB alle antwoorden. Wie twee uur aan één stuk door kan boeien met scherpzinnige teksten, rake observaties en een muzikaal afwisselende en meeslepende show, mag gerust de titel van beste Nederlandstalige band in de wacht slepen.

Beginnen met een verstilde versie van “Oostende” met enkel getokkel op een elektrische gitaar en toch meteen de zaal stil krijgen. Het is precies wat Erik de Jong van Spinvis voor elkaar kreeg in de uitverkochte AB Box. Vanaf de eerste zin die hij uitsprak, hing het publiek aan zijn lippen om die pas na “Kom Terug” los te laten. De manier waarop de andere bandleden invielen, zorgde meteen ook voor kippenvel. Backing vocals, cello, viool, bas en drum kwamen net op het perfecte moment piepen en tilden het nummer naar een nog hoger niveau. ‘We hebben natuurlijk wel wat geoefend,’ grapte de Jong halverwege de set en het was er duidelijk aan te horen. De band was perfect op elkaar ingespeeld en deed de nummers blinken in hun vel.

Naast de muziek, waren het vooral ook de teksten van Erik de Jong die de show stalen. De verhalende en beeldende taal die hij gebruikt zijn ongeëvenaard (al komen Eefje De Visser en Brihang wel in de buurt). Anders dan zijn nummers op te hangen aan enkele makkelijk meezingbare oneliners in het refrein, speelt Spinvis met verhaalstructuren en taal. Zo is “Nachtwinkel” pure poëzie en had “Een kindje van God” een voordracht uit een boek kunnen zijn.

In elk nummer valt er een verhaal te ontdekken of zit melancholie verstopt. Gaandeweg konden we ontdekken waarom de teksten van Spinvis zo raak en meeslepend zijn: ze gaan over mensen. Zo was “Artis” het relaas van twee mensen die elkaar om de zeven jaar zien en er nooit iets verandert. “Voor Ik Vergeet” vertelt wat een mens allemaal kan vergeten en in “Ronnie knipt zijn haar” krijgen we een inkijk in het tragikomische leven van Ronnie. ‘Het gaat wel goed met Ronnie,’ verzekerde de Jong ons wel vooraf.

Vanavond is ze vol. #spinvis #AB #meinl #candcdrums #lampjes

Een bericht gedeeld door Marcel van As (@marcelvanas) op

Het concert in de AB fungeerde als voorstelling van het nieuw album Trein Vuur Dageraad. Logischerwijs speelde Spinvis dan ook heel wat nieuwe nummers van de plaat die we hier nog overlaadden met complimenten. “Tienduizend zwaluwen” en “Een Kleine Symfonie” waaiden wat voorbij en deden ons aangenaam wegdromen. In “Hallo Maandag” liet Erik de Jong dan weer zijn innerlijke Paul Van Ostaijen op het publiek los. Maar het echte prijsnummer van die nieuwe plaat moet wel het titelnummer zijn met zowat het mooiste refrein dat een mens ooit geschreven heeft: ‘Tussen liefde aan de linkerkant en rechts de eeuwigheid/En in ieder land een vaderland, een overkant en jij’. Strategisch gezien opgespaard als afsluiter van de set groeide “Trein Vuur Dageraad” uit tot een voorzichtige meezinger en een prachtig slot.

Doorheen de set hield Spinvis het ook op muzikaal vlak interessant. Elk nummer werd voorzien van kleine details, mooie arrangementen of gewoon een super vette groove zodat het nooit saai werd. Het akoestische “Bagagedrager” hield de melancholie van de plaat vast en het bluesy en haast komische “Ik wil alleen maar zwemmen” brachten wat nodige ademruimte. Vooral de twee dames die hem flankeerden, speelden een indrukwekkend arsenaal aan instrumenten. Tijdens het bezwerende “Club Insomnia” met de Jong op sitar raakten Saartje Van Camp (cello, piano, backing vocals) en Merel Junge (viool, trompet, schuiftrompet, tuba en backing vocals) verstrikt in een briesend cello en viool duet.

#spinvis #treinvuurdageraad #abconcerts

Een bericht gedeeld door Karel De Bock (@krldbck) op

 

Bij het begin van de bissen hadden we een soort déjà vu. Met “Wat blijft” begon de Jong ook heel klein en intiem, net zoals hij het een kleine twee uur eerder het concert had afgetrapt. Het was net als “De Grote Zon” een klein gitaarliedje dat het publiek helemaal stil kreeg. Afsluiter “Kom Terug” werd dan weer van bij het horen van die herkenbare synths enthousiast onthaald. ‘Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep, kom terug,’ klonk als een goeie raad van nonkel Erik. En wie zijn wij om die in de wind te slaan?

Wie er niet kon bij zijn, krijgt in oktober en november een herkansing. Dan doet Spinvis maar liefst tien (!) Vlaamse steden aan met optredens in Turnhout, Ieper, Dilbeek, Roeselare, Brugge, Leuven, Hasselt, Gent en Antwerpen. Als je zo lang niet kan wachten, kan je ook op 22 juli de band meepikken op Boomtown in Gent.

Setlist:
Oostende
Artis
Voor Ik Vergeet
De Kleine Symfonie
Bagagedrager
Ronnie knipt zijn haar
Ik wil alleen maar zwemmen
Op een Ochtend in het Heelal
Hallo Maandag
Van De Bruid en De Zee
Een kindje van God + Nachtwinkel
Tienduizend Zwaluwen
In de staat van narcose
Club Insomnia
Dageraadplein
De Grote Zon
Trein Vuur Dageraad

Bis:
Wat Blijft
Kom Terug

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Arsenal @ Ancienne Belgique (AB): De weg door de jungle is lang, te lang...

Het is donderdag 1 juni en iets over 20u30 dimmen de lichten in de legendarische concertzaal van de Ancienne Belgique. Een gevoel…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bazart & Guusje - "Blijf Nog Even Hier"

Het was een mooie week voor de fans van Bazart, want naast het feit dat ze in blijde verwachting waren van een…
LiveRecensies

ascendant vierge @ Ancienne Belgique (AB): Het beste van twee werelden

Fragiele, haarfijne opera en luide, harde gabber. Ofwel: een engelenstem en duivelse beats. Het zijn uitersten van elkaar, maar singer-songwriter Mathilde Fernandez…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.