AlbumsRecensies

Spinvis – Trein Vuur Dageraad (★★★★★): Liefde op het eerste zicht

AlbumsRecensies

Spinvis – Trein Vuur Dageraad (★★★★★): Liefde op het eerste zicht

Het duurde maar liefst zes jaar vooraleer onze favoriete Nederlander een vervolg kon breien aan z’n vorige succesplaat Tot Ziens, Justine Keller. Als we moeten antwoorden op de vraag of Trein Vuur Dageraad alweer een poëtisch hoogstandje is, dan zeggen we zonder enige twijfel: Ja! Het lijkt erop alsof Erik De Jong zichzelf steeds opnieuw weet uit te vinden.

Het begint allemaal met klepper van formaat “Hallo Maandag”, de allereerste single van de plaat die enkele maanden geleden al werd uitgebracht. Het is een nummer die na één luisterbeurt al meteen in je hoofd blijft hangen en zodra Erik De Jong zich met z’n woorden in uw hoofd nestelt, wordt het een enorme uitdaging om deze daar nog weg te krijgen.

Net op het moment dat het openingsnummer ons helemaal heeft wakker geschud, zingt Erik ons met “Van De Bruid En De Zee” weer in een bepaalde roes, waar we zo liefst mogelijk heel lang in willen blijven hangen. Op bepaalde momenten doet het ons wat denken aan de vibe van Mac DeMarco, vooral dan de synths die zich in het refrein laten horen. Een prachtig nummer, ook al is het af en toe wat moeilijk om de woorden die Erik ons toezingt, te verstaan.

Op deze manier rollen we van het ene topnummer in het andere, denk hierbij aan “Artis”, waarschijnlijk het meest aanstekelijke lied van de ganse plaat. Daarna besluit Erik om wat te gaan ontroeren met “Tienduizend Zwaluwen” en “Stefan en Lisette”, twee nummers die vooral gericht zijn op de prachtige teksten, die zelfs na een tiental luisterbeurten blijven boeien.

Middenin de plaat wordt de stem van Erik De Jong ingeruild voor deze van celliste Saartje Van Camp in het zingzegnummer “Nachtwinkel”. Het nummer springt er uit door de vrouwelijke stem en het feit dat het niet wordt gezongen maar wordt verteld. Eigenaardig en prachtig tegelijkertijd. Daarna wanen we ons op een ouderwets volksfeest waar heel veel bier wordt geconsumeerd met het vrolijke “Dageraadplein”.

Het leuke aan de songs van Spinvis is dat ze nooit gaan vervelen. Integendeel, ze blijven ons prikkelen, doordat de teksten van Erik De Jong de zin van het leven vertalen in heel simpele woorden die voor iedereen wel iets anders kunnen betekenen. Eén van de weinige personen die dat nog kon, was de Franse poëet Serge Gainsbourg. We vinden het daarom misschien wel het gepaste moment om Erik De Jong tot de Serge Gainbsourg van de Nederlandse taal te benoemen, een titel die hij zeker en vast niet heeft gestolen.

Na enkele  rustige nummers zoals “Alles Is” en “Wat Blijft”, is het tijd voor het beste lied van het album, het wondermooie “Trein Vuur Dageraad”. Het lied duurt maar liefst 7 minuten en eindigt toch iedere keer veel te vroeg. Het nummer laat je kiezen tussen de liefde aan de linkerkant en de eeuwigheid aan de rechterkant. Best wel een moeilijke keuze, toch? Afronden doet Spinvis met het akoestische “Hij Danst”, alweer een topper van het hoogste niveau.

Spinvis blaast ons van onze sokken voor de volle 52 minuten. Trein Vuur Dageraad is een fantastisch album dat we jullie zeker en vast willen laten horen. Donderdag speelt Spinvis in de Ancienne Belgique, maar daarvoor zijn de tickets helaas allemaal voor uitverkocht. Niet getreurd, deze zomer is hij ook te zien op Boomtown festival te Gent, op 27 juni samen met Het Zesde Metaal in het Rivierenhof in Deurne (helaas ook al uitverkocht) én in het najaar kan je hem overal in België checken waaronder ook in Roeselare op 4 november en in Leuven op 7 november.

Volledige data hier:

13/10/17 Turnhout, De Warande
21/10/17 Ieper, Cultureel Centrum
28/10/17 Dilbeek, Westrand
04/11/17 Roeselare, De Spil
05/11/17 Brugge, Cactus
07/11/17 Leuven, Het Depot
08/11/17 Hasselt, Muziekodroom
14/12/17 Gent, Handelsbeurs
23/12/17 Borgerhout, De Roma

Facebook/ Twitter

Related posts
InstagramLiveRecensies

Spinvis @ Cactus Club: Groter dan grootse kleinkunst

Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond, soms krijgen we de kans om de geniale tingeltangelhersenpan van Erik De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ty Segall - "Eggman"

Waar hij vroeger niet schroomde om jaarlijks drie studioalbums uit te brengen, leek muzikale duizendpoot Ty Segall het de laatste tijd iets…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Oproer - We’re All Late Tonight (★★★★): Onstuimig mikken op benen én hoofd

Het verhaal van de Aalsters-Gentse band Oproer raakte begin 2023 in een stroomversnelling. De passage in Humo’s Rock Rally van 2022 was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.