LiveRecensies

Stuff. @ Handelsbeurs: Indrukwekkend intiem

Om het begin van het weekend te vieren mogen we al eens speciaal doen. Daarom leek het ons niet meer dan gepast om Stuff., een van ’s lands meest eigenzinnige, unieke en innoverende bands, te gaan bekijken tijdens het Ha’fest in Gent. Zeggen dat Stuff. speciaal is, is op zijn zachtst gezegd een understatement. De Gents/Antwerpse band liet na hun debuut STUFF. een diepe indruk achter die alleen maar gevolgd kan worden met hoge verwachtingen voor hun tweede album Old Dreams New Planets. Dat aan die hoge verwachtingen werd voldaan, is één iets, maar de intieme, futuristische reis waarin het publiek werd meegenomen had niemand kunnen voorzien.

Al bij het binnenkomen van de Handelsbeurs werd de gezellige en intieme toon van de avond gezet. In de foyer stonden jong en oud met elkaar te keuvelen met Duvels en wijntjes in de hand terwijl verderop een pianist onder begeleidend slagwerk opgewekte melodietjes speelde. Het voorprogramma Hiele startte de avond misschien net iets té hard, de concertzaal werd meteen al volgepompt met donkere beats die deden denken aan Aphex Twin. De set van Hiele was zeker niet slecht maar zou misschien meer succes hebben als afsluiter van de avond. Het publiek was in het begin niet echt overtuigd, al kon de dj rond het midden van de set wat aarzelende danspasjes en positieve respons uit het publiek lokken.

De zaal is al wat warmer geworden en er wordt nog snel naar de bar gelopen voor Stuff. begint. Wanneer de lichten doven, komt de band op terwijl de woorden ‘Once upon a time’ herhaaldelijk door de zaal galmt. De band zet op met het nummer “Delta” en krijgt het publiek al van het eerste moment mee. Het nauwgezette samenspel van de vijf heeft iets hypnotiserend. Mensen proberen mee te bewegen op het wisselende ritme dat drummer Lander Gyselinck uit zijn drum tovert en verschillende geïntrigeerde blikken zijn gericht op Andrew Claes, die de meest onverwachte tonen uit zijn digitale saxofoon blaast.

Geleidelijk aan vindt iedereen in het publiek zijn eigen manier om op de muziek te bewegen en lichten verschillende gezichten op wanneer “Strata” begint. Een nummer met een heldere maar melancholische melodie die tegelijkertijd erg dansbaar blijkt te zijn. Het publiek raakt meer en meer onder de indruk tot de band zelf ook opmerkt hoe aandachtig er geluisterd wordt. Lander Gyselinck neemt op een gegeven moment de microfoon vast en beschrijft het moment als ‘dreigend intiem’.

Stuff. gebruikt tijdens het concert iedere seconde ten volle en laat ook niets aan het toeval over. Alle noten en iedere drumslag, hoe willekeurig ze ook lijken, spelen perfect op elkaar in. De band laat zelden een stilte vallen tussen de nummers en weet de aandacht van het publiek constant vast te houden. Met momenten wordt er zelfs ruimte gemaakt voor wat improvisatie die net zo goed als nieuwe nummers konden gebruikt worden. De nummers van het nieuwe album werden door het publiek telkens gretig en positief onthaald, daarvan was een langgerekte juichkreet van iemand in de zaal een overtuigend bewijs.

Kortom, Stuff. in de Handelsbeurs was een optreden om u tegen te zeggen. Old Dreams New Planets werd warm onthaald door het publiek en na afloop zagen we ook niets anders dan tevreden mensen. Het voorprogramma Hiele deed het zeker niet slecht, maar hadden wij liever gezien als afsluiter om nog eens helemaal op los te kunnen gaan. Stuff. kan je nog zien op 12 mei in de Singel in Antwerpen, tijdens Gent Jazz en Pukkelpop.

Facebook/ Website/ Instagram/ Soundcloud

 

Setlist:

Delta

Early Bird

Spinning

Strata

Slug

Cowboys

Axlotl

Fulina

Knuts

Vault

Hopkins

Bis:

Java

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Amenra @ Handelsbeurs: Zelfkastijding voor de ziel

Overal waar Amenra speelt, kun je er gif op innnemen dat het bordje ‘uitverkocht’ snel wordt opgehangen. Het dal waaruit de groep…
InstagramLiveRecensies

Unwind Festival (Dag 2): Alternerend af- en opladen in de oase van OLT

Unwind is een van de grote openers van de festivalzomer en meteen ook een van de nieuwe festivals die dit jaar veelvuldig…
LiveRecensies

Daniel Rossen @ Handelsbeurs: Onversaagde muzikant, bescheiden meneer

Daniel Rossen maakte vooral naam als lid van de New Yorkse indierockband Grizzly Bear, eind jaren nul een van de subtoppers van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.