LiveRecensies

Zimmerman + Tommigun @ Nosta: Passie loopt op tippen

Gisteren was het gezellige Nijdrop, waarvan de concertwerking onlangs omgedoopt werd tot Nosta, de setting voor Tommigun en Zimmerman. Dit laatste is het project van Balthazarbassist Simon Casier, die als frontman ook zijn pijlen verdedigt.

De zaal is amper gevuld als Tommigun aan hun set begint. Duidelijk zenuwachtig zijn leadzangers Kaat Arnaert en Thomas Devos, omdat ze ieder paar ogen uit het publiek op zich voelen gericht. Een confrontatie met het publiek, die precies past in hun confrontatie van de zang met de muziek. Hun stemmen blenden perfect in opener “Big Wave”. Dat deze band niet aan hun proefstuk bezig is, voel je. Ze zijn op elkaar ingespeeld alsof ze elke dag het ‘laat je maar vallen met je ogen dicht, wij vangen je wel op’-spel spelen. Het voelt vertrouwd en beheerst, zichzelf goed bewust van hun sterktes en zwaktes.

Hun set bouwt op van tweestemmig, naar driestemmig, tot ook de drummer zich als vierde stem vervoegt op “Canyon” en theatraal kolkende afsluiter “Up North”. Telkens weer weten ze de juiste spanning en een onderhuids hunkeren naar passie in een nummer te leggen. Steeds meer komen ze los, en de zenuwachtigheid die we aan het begin van de set opmerken, lijkt snel verdwenen. De dreigende sfeer van “Turn Over” brengen ze terug op “Moonshine Moon”, dat zo als soundtrack voor een thriller kan dienen waarbij wij van spanning onze lip kapotbijten.

De bindteksten houden zich beperkt tot de titel van het volgende nummer en een ‘dank u’, wat het publiek in de Nosta net niet doet loskomen. Al winnen de twee kindjes die de hele vloer experimenteel dansend innemen wel ieders sympathie. Jeugdig enthousiasme. Met “Send Me” sturen ze ons alle kanten uit, van intiem naar onstuimig en terug. Tommigun verdient een eigen voorprogramma en een plek op alle clubpodia. Een band die bezwerend en beheerst zijn eigen set naar een hoger niveau brengt.

Simon Casier pakt het met pluche jungledieren gehulde podium meteen in met “Someday Maybe”. Daarin horen we meteen dat zijn soloproject Zimmerman duidelijk afstamt van Balthazar. Na debuutalbum Afterglow was het tijd voor meer. Casier brengt zijn EP Chances Changes Choices exclusief al een dag eerder mee en speelt “Choices”, “Chances” en “Changes”, op elkaar gelijkende titels die voor de drummer te moeilijk uit elkaar te houden zijn. Op “Chances” laat die zijn polsen de vrije loop voor een krachtige drummarathon, waarmee ze tonen wat ze als muzikanten waard zijn. Zijn EP, die hij vandaag uitbrengt voor Record Store Day en je zeker en vast ook kan meetellen als interessante release, volgt de stijl van zijn debuut.

De kleine zaal speelt in het voordeel van Casiers muziek. Het klinkt live veel krachtiger, en nummers als “What Will We Do And When”, waar zijn stem een centralere rol krijgt, komen beter tot hun recht. Noémie Wolfs is er niet bij, dus neemt Senne Guns naast de synths de tweede stem voor zijn rekening bij het refrein op duet “You Won My Heart”, dat een romantische ballade wordt van twee bandleden die elkaars liefde verklaren. De sfeer tussen de bandleden zit goed en dat proberen ze ook af te stralen op het makke publiek. Simon heeft er zin in en toont zich de energieke frontman die uit de schaduw van zijn bas is getreden. Het duurt wel tot “Liar” eer we de eerste bevestigende knikkers in de zaal merken. Mocht dit een hoger meezinggehalte hebben, had hij wellicht de hele zaal mee.

Op “In The Evening Sun” breekt Casier uit en laat zijn frustraties de vrije loop. Het brengt hem tot op zijn tippen, om zijn passie voor zijn soloproject naar een hoger niveau te tillen. Terugkomen doet Casier alleen met “The Afterglow”, dat hij van net niet fragiel genoeg langzaam weet op te bouwen tot de band hem vervoegt. Het vloeit in elkaar over zonder dat we er erg in hebben. Eindigen doet hij alleen met zijn stem, die ons niet tot in onze binnenste ziel raakt, maar wel standhoudt. Zo kunnen we zijn hele optreden wel samenvatten. Breek wat meer uit, Simon. Dat doet je goed.

De EP is vanaf vandaag te koop, en is een limited edition. Wie zich haast, kan voor een akoestische set van Zimmerman vandaag nog naar Gent om 15u in de Vooruit. Met voorprogramma Tommigun staat hij op 8 juni in De Kreun. Tickets kan je hier kopen.

 

Setlist

Tommigun

Big Wave
Turn Over
Whowho
Canyon
Send Me
Moonshine Moon
In Slova
Slagstand
Up North

Zimmerman

Someday Maybe
Choices
All Eyes On You
In The Evening Sun
What Will We Do And When
Chances
Liar
Changes
You Won My Heart
I Don’t Want It That Bad
Hard To Pretend

Bis:
The Afterglow

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 21/09 @ Nosta (Opwijk)

Dag twee van Sound Track bracht ons onder andere naar Nosta (de Nijdrop) in Opwijk. Het kansenparcours biedt verschillende muzikale acts de…
LiveRecensies

Faces On TV @ Het Depot: All night funeral van de zolen van onze schoenen

Er is maar één ding beter dan Faces On TVs recentste plaat Night Funeral en dat is een All Night Funeral. Jasper Maekelberg…
LiveRecensies

Balthazar @ Lotto Arena: Honger naar hits

Na een pauze van bijna drie jaar is Balthazar eindelijk terug om toe te geven aan onze smeekbeden. De band houdt tegenwoordig…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.