AlbumsRecensies

Zwangere Guy – Zwangerschapsverlof Vol. 3 (★★★½): Zwangerschapsverlof op ‘Guy’de Vrijdag

Zwangere Guy, vooral bekend als Omar-G van de Brusselse rapgroep Stikstof, heeft zijn eerste solo mixtape Zwangerschapsverlof Vol. 3 af. Mispak u niet aan de ‘Vol. 3’, het is de eerste mixtape die hij onder de naam Zwangere Guy uitbrengt, maar geef toe, het klinkt wel overtuigender dan een magere ‘Vol. 1’. De Brusselse rapper bracht in oktober 2016 al een single uit genaamd “Dokter Guy”, waarin hij toont dat hij succesvol van flow weet te wisselen en niet terugschrikt van patserige videoclips.

Zwangerschapsverlof Vol. 3 bevat twaalf nummers waarin Zwangere Guy zijn eigen gang kan gaan en ook voor een stuk afrekent met zijn bewogen verleden. Beginnen doen we met “BXL finest”, een laidback nummer opgebouwd uit een jazzy en dromerig pianospel. Hoewel er een relaxte sfeer wordt opgehangen, blijven we met de voetjes op de grond door de tekst die er vlotjes doorstroomt, of zoals Zwangere Guy het hier zelf zegt: “de inhoud die is kostbaar”. Die inhoud gaat onder andere over zijn crew in Brussel maar ook over persoonlijke onderwerpen zoals de verwaterde relatie met zijn ouders en hoe hij de druk om te presteren ervaart terwijl hij op zijn eigen manier verder wil geraken.

Met “Jij niet zien” blijven we in een gelijkaardige jazzy sfeer maar is de toon wat lichter en opgewekter. Hier wordt er ook wat meer met de flow gespeeld en naait de Brusselse rapper zijn bars moeiteloos aan elkaar onder begeleiding van een chille repetitieve pianosample. De jazzy, laidback sfeer die de voorbije nummers werd opgehangen, blijft aanhouden met het zomerse en met zwoele Franse lyrics gemixte “Wrap Remix”. Hierdoor begin je stilaan de vraag te stellen wanneer Zwangere Guy wat gedurfder met zijn beats uit de hoek zal komen zoals hij in “Dokter Guy” al deed. Als antwoord op die vraag komt het nummer “Dandy” met een welgekomen  zwaardere beat en een agressievere toon, het nummer begint met een funky trompet waarna een vette beat binnenvalt. Wat opvalt is dat Zwangere Guy er niet voor terugschrikt om in zijn nummers zowel Nederlands, Frans en op momenten ook Engels te gebruiken, hetgeen zijn status als Brusselse rapper natuurlijk mooi onderstreept. De vlotte flow van zowel Nederlandse als Franse bars die elkaar afwisselen in “Dandy” is dan ook een van de grote pluspunten van het nummer.

Wie de jaren negentig mist, komt ook aan zijn trekken met het tussendoortje: “ZG is zo haai”, een ludieke parodie op het nummer “Alane” van Wes uit 97’. De omstandigheden waarin dit nummer werd bedacht laten we in het midden, al zal de titel wel genoeg zeggen. In “Outfit van me daddy” ligt de focus vooral op de tekst, die gaat over de rol die de ouders van Zwangere Guy hadden tijdens zijn jeugd. Het is samen met “Tijdelijk” een ietwat somber nummer, en waar in “BXL finest” de instrumentals naast de lyrics ook noemenswaardig zijn is dit in “Outfit van me daddy” niet echt het geval.

Dat Zwangere Guy zijn bangers voor het laatst houdt, wordt duidelijk met nummers als “Low en Lowgisch”, “Tourette” en “Tyler Durden” die opnieuw wat meer leven in de zaak brengen. In “Low en Lowgisch” klinkt er een Stikstof-achtige sound door en zorgt Roméo Elvis voor het Franse tegengewicht terwijl Zwangere Guy vlotjes versnelt en terugschakelt in zijn rappen, wat zorgt voor een mooie Brusselse combinatie. In “Tourette” worden de gasten van Le 77 uitgenodigd en krijgen we het patserige rapwerk terug op ons bord.

Zwangerschapsverlof Vol. 3 is een beloftevol debuut dat ons nieuwsgierig maakt naar toekomstig werk van Zwangere Guy. De laidback sfeer die in het begin wordt opgebouwd, komt tot zijn recht in nummers als “Jij niet zien” en “Wrap Remix” maar dreigt net iets te somber te worden in “Outfit van me daddy” en “Tijdelijk”. Al moeten we daarna niet lang wachten eer Zwangere Guy met zwaardere beats afkomt en zijn debuut meer dan waardig kan afsluiten. Met deze eerste mixtape maakt Zwangere Guy dan ook het groeiende belang van Brusselse rap in de Belgische hiphopscene zeer duidelijk. Zwangerschapsverlof Vol. 3 komt uit op vrijdag 14 april.

Facebook / Instagram / Soundcloud

Related posts
InstagramLiveRecensies

WOO HAH X Rolling Loud (Festivaldag 1): Laatkomen is de norm

WOO HAH! is dit jaar in samenwerking met Rolling Loud, een ander groot hiphop initiatief. Er werd gesproken van een onmisbare editie…
InstagramLiveRecensies

TW Classic XL 2022: Het feest van de vrijheid

TW Classic is al jarenlang een vaste waarde in het Belgische festivallandschap en focust zich keer op keer op een iets ouder…
InstagramLiveRecensies

Couleur Café 2022 (Festivaldag 1): Een geslaagde antiregendans

Na drie lange jaren wachten werden we door Couleur Café opnieuw verwelkomd in het Ossegempark aan de voet van het Atomium. In…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.