AlbumsRecensies

Jamiroquai – Automaton (★★★): Jamiroquai met elektro beats

Na zeven jaar is de Londense band Jamiroquai terug met een nieuw album. Automaton brengt ons de gekende funky tunes, met hier en daar een vleugje elektronische sound erbij. Of dit een meerwaarde is? Wel, deze beslissing laten we aan jou over. Jay Kay, de man waar de band om draait, is dus terug mét een tour en een nieuw futuristisch hoofddeksel.

Het album begint met “ Shake It On”, wat eigenlijk een perfecte referentie is voor de rest van Automaton. Hier slagen ze erin om de perfecte combinatie te brengen tussen wat we gewoon zijn van Jamiroquai en de nieuwe elektronische wind die door het album blaast. De kans is groot dat ze voor de beats bij Daft Punk zijn gaan aankloppen. “Automaton”, het nummer gelijknamig aan het album, flirt met de grens tussen te veel elektronische invloed en net genoeg. De pluimen van vroeger op Jay Kay’s hoofddeksel zijn ingeruild voor een lichtgevende, spacey kroon.

Jamiroquai hoopt met deze nieuwe elektronische beats een moderne draai te geven aan zijn muziek. Met “Cloud 9”, het 3de nummer op de plaat, zou zijn gooi naar de hitlijsten wel eens verwezenlijkt kunnen worden. Het nummer bevat een catchy refrein en is zoals een goede Jamiroquai moet zijn: dansbaar! “Summer girl” en “Carla” volgen hetzelfde recept en zijn dus ook een meerwaarde op de plaat.

Het is vernieuwend, maar toch blijf je ergens die nostalgie hebben naar een goede typische Jamiroquai-hit. En ja, zo zit er toch wel eentje tussen. “Something About You” zou zomaar op het album “A Funk Odyssey” kunnen staan. Op dat album uit 2001 staan hits als “ Little L” en “ You Give Me Something”. De energieke, discoachtige Jamiroquai uit het verleden is dus nooit echt ver weg. Op dit album klaagt Jamiroquai de automatismen en technologie aan. Toch zingt hij af en toe nog gewoon over meisjes en dansen onder discolichten die nooit uitgaan.

Related posts
AlbumsRecensies

Durand Jones & The Indications - Private Space (★★★★): Nieuwe paden, zelfde schoenen

De carrière van Durand Jones & The Indications kende een sprookjesachtige aanvang, met hun in een kelder opgenomen debuut dat in 2018…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hedda Mae – “Madness”

De 21-jarige Hedda Mae is een van de vele muzikale talenten die de voorbije jaren uit Noorwegen is ontsproten. Een tijdje terug…
LiveRecensies

Jamiroquai @ Vorst Nationaal: De rugklachten wegdansen

Na zeven jaar keerde Jay Kay aka Jamiroquai terug met een nieuw album. Automaton bracht ons de gekende funky tunes, met hier…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.