LiveRecensies

Leo Stannard @ Botanique: Pure akoestische simpliciteit

LiveRecensies

Leo Stannard @ Botanique: Pure akoestische simpliciteit

Leo Stannard, een jonge snaak van amper 20 jaar uit Leicester, schrijft voornamelijk akoestische nummers in zijn slaapkamer. De singer-songwriter, voor wie het allemaal begon met een Mahogany Session, bracht in januari zijn tweede EP Free Rein uit. Zijn Europese tournee brengt hem naar de immer gezellige Brusselse Witloofbar, de verborgen kelder van de Botanique. Simpliciteit en puurheid vormen de kernelementen van de intieme set.

Hoewel Leo er meer uitziet als een doorsnee joch uit een boysband waar muzikaal talent van ondergeschikt belang is, blijkt dat een misvatting. Schijn bedriegt, zo bewijst ook het overwegend mannelijk publiek, de knul brengt breekbare een eerlijke songs. Het zal niet lang duren voor ook heel wat meisjesharten zullen smelten. Wanneer Stannard in zijn eentje het podium bestijgt kruipt meteen het ‘huiskamergevoel’ onder onze huid. Verder dan 2 gitaren en een keyboard reiken zijn attributen niet en het publiek bestaat slechts uit een 30-tal opgedaagde fans.

Bij het eerste nummer ‘Lost’ bewijst hij dat hij heel wat kwaliteiten als gitarist in huis heeft en worden we begroet met een keurig ingestudeerde ‘bonjour’. Geen drummer bij? Voor Stannard absoluut geen probleem. Met ritmische slagen op de klankkast van zijn gitaar creëert hij zijn eigen beats. In “Wherever you go”  bezingt de singer-songwriter verloren liefdes met een gevoel dat je eerder verwacht van een 60-jarige soulzanger. In zijn hese stem -Paolo Nutini lijkt nooit veraf- klinkt een doorleefdheid die ons elk woord doet geloven.

Na enkele exclusieve onuitgegeven nummers is het tijd voor een instrumentaal nummertje, tevens het beste moment van de set. Voor Stannard de uitgelezen kans om zijn heer-en meesterschap over de gitaar te etaleren, voor ons een moment om zalig weg te dromen en een gelukzalig vakantiegevoel te ervaren. Gitaargoden als John Butler en Ben Howard spelen in ons achterhoofd mee. Als deze kerel een instrumentaal album uitbracht, speelde het meteen in elke hippe koffiebar. Voor het volgende nummer trekt Leo naar zijn piano en brengt een nummer dat wel een akoestische, stripped down versie van een Rudimental nummer zou kunnen zijn. “I wanna leave with you tonight and see the sun rise”, blijkt geen tekstueel hoogstandje, maar weet toch te beklijven met een aanstekelijke melodie.

Wanneer de zanger zijn laatste nummer aankondigt blijkt rockster-gewijs naar de backstage lopen en wachten tot het publiek je terug joelt geen bijster goed plan. Gelukkig komt hij met een beter Witloofbar-proof plan aanzetten. Stannard houdt het op een halve draai naar de muur als het publiek belooft hem aan te moedigen nog enkele bisnummers te spelen. “If not, that could be the most embarrassing moment of my life”, klinkt het. Goedhartig als ze zijn, komt het publiek hun belofte na en zet het op een luid gejuich. Als beloning krijgen we nog twee nummers waaronder “In My Blood”. Wij mogen figureren als achtergrondzangers, maar dat blijkt geen groot succes. Het verlegen publiek blijft verdacht stil bij de aanstekelijke song.

In de eerlijke songs van Stannard zit genoeg potentieel om ook met de omringing van een band tot zijn recht te komen. Een stevige entourage zal de singer-songwriter heel wat kracht bijzetten, al is het voor de echte doorbraak nog wachten op die ene hit. We zagen een piepjonge singer-songwriter voor wie alles nog moet beginnen.

Facebook/Instagram / Twitter / Soundcloud

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Paolo Nutini, Trixie Whitley, Warhaus en meer naar Live /s Live 2024

Na een lange periode van anticipatie maakt Live /s Live eindelijk een van zijn laatste headliners bekend, en achteraf gezien hoefde men…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Best Kept Secret strikt o.a. Paolo Nutini, St. Vincent en Vince Staples!

En daar is Best Kept Secret eindelijk weer met een hoop nieuwe namen. Maar liefst zeventwintig worden er vandaag aan de line-up…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Villagers - "That Golden Time"

Bijna anderhalf decennium geleden kruiste Conor O’Brien met zijn groepje Villagers voor het eerst ons pad. Hij stond in het voorprogramma van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.