LiveRecensies

Klangstof + Weval @ AB Club: knallen en meer knallen

LiveRecensies

Klangstof + Weval @ AB Club: knallen en meer knallen

Zaterdagavond kwamen onze Noorderburen hun nieuwste electronica sensaties Klangstof en Weval voorstellen. Klangstof scoorde met hun debuutsingle “Hostage” een contract bij het platenlabel Mind of a Genius en sindsdien ging de bal echt aan het rollen. Recht tot op Coachella, waar de mannen deze lente zullen staan tussen ronkende namen als Radiohead en Father John Misty. Weval is een samenwerking tussen twee vrienden Harm Coole en Merijn Scholte Albers. Dit jaar brachten ze hun titelloze debuutplaat uit en werd die alom geprezen voor hun warme hypnotiserende sound.

De avond start met Klangstof. Ze beginnen hun set net als hun plaat met het instrumentale “Doolhof” en zetten daarmee ook de toon voor de rest van het concert. Klangstof blinkt voornamelijk uit in het instrumentele en veel minder in het vocale. “Doolhof” vloeit dan net als op de debuutplaat vlot over in “Sleaze”. De electronica invloeden worden voor deze keer meer uitgespeeld en dat kan het publiek wel smaken.

Toch was het publiek er niet altijd met hun gedachten bij en luisterde het niet zo geboeid mee, al kan valt dat zeker niet aan de inspanningen van Klangstof te wijten. Het was duidelijk dat enkele fans voornamelijk voor Weval aanwezig waren en die hielden zich tijdens het concert van Klangstof niet stilletjes op de achtergrond. Het constant geroezemoes kon de sfeer tijdens de iets rustigere momenten, zoals bij “Hostage”, sterk verstoren. De mannen van Klangstof lieten zich er echter niet te veel door storen en speelden des te krachtiger verder.

Zo ontstaat een energieke set waar ze al eens wat rauwer en ruiger durven te spelen met enkele stevige gitaarriffs. “Amansworld” bevat op plaat één van de opgewektere melodieën en wordt live met nog meer dynamiek gespeeld. De instrumentale rustpauzes zijn bruusker, vocaal is het ruiger en de drums klinken nog explosiever. Het resulteert in een van de hoogtepunten van de set.

In hun afsluiter “Island” speelt deze methode misschien minder voordelig uit. De dromerige soundscapes die dit lied kenmerken en net zo memorabel maken, gaan zo verloren. Maar gezien de energie en het plezier dat van de jongens hun gezicht te lezen valt, kan hier niet lang over gezeurd worden. Het was Klangstof’s eerste bezoek aan het Belgische publiek, maar 8 maart staan ze hier alweer. In de Orangerie in Botanique. Het belooft zeker de moeite te worden, maar laten we hopen met een iets aandachtiger publiek deze keer. Met Klangstof en Weval zagen we twee beloftevolle bands aan het werk die het Belgische publiek alvast wisten te overtuigen van hun talent.

Daarna mag Weval de afterparty op gang trappen. Al is het metee duidelijk dat de meerderheid van het publiek voor hen was afgezakt naar de AB. De zaal zit propvol en wanneer Harm en Merijn het podium opgaan, worden ze op gejuich onthaald. De eerste beats die ze op het publiek loslaten, krijgen iedereen meteen aan het bewegen. Het volgende uur blijft de massa onvermoeid dansen op de hypnotiserende klanken van Weval, wat voor een uitstekende sfeer zorgt.

Het duo staat echter niet alleen op het podium. De hele avond lang worden ze vergezeld van een drummer die elke beat meespeelt. Het werkt, want de knallende drums spuiten nog meer adrenaline in de set. De jongens kennen de succesformule, elke song wordt zorgvuldig opgebouwd met lange uitgesponnen structuren om zich dan halverwege helemaal te gaan ontpoppen. Op die manier krijgen ze het publiek elke keer opnieuw subtiel helemaal in extase. Tot op het punt dat twee enthousiastelingen het podium opklimmen om de rest van de zaal te trakteren op een dronken dans. Aan de verwonderde blikken van de jongens van Weval te zien, hadden zij het ook helemaal niet verwacht.

Wanneer Weval uiteindelijk toe is aan hun laatste nummer, schreeuwt de zaal om bisnummers. Maar tevergeefs. Uiteindelijk komt het duo nog eens op het podium om uit te leggen dat ze aan een strak schema zitten en geen bissen mogen spelen. Maar daar neemt het publiek geen genoegen mee en laat Weval zich verleiden tot een verboden bisronde.

Klangstof en Weval in dezelfde show plaatsen, was misschien niet het beste idee. De obscure deep house van Weval en elektro-rock van Klangstof lokten een verschillend publiek dat niet altijd even goed tezamen paste. Het zijn wel twee beloftevolle bands die uit het Noorden, die zeker de moeite zijn om verder in de gaten te houden. Klangstof speelt nog op 8 maart in de Botanique als voorprogramma van Jagwar Ma

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Burial / Kode9 - "Phoneglow" / "Eyes Go Blank"

In 2005 werd de Londense producer Burial als allereerste artiest getekend op het door Kode9 opgerichte Hyperdub. Dat label kwam voornamelijk voort…
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Ela Minus - "COMBAT"

Ela Minus gaat al even mee in de muziekwereld, al deed ze dat vroeger niet alleen. Onder haar echte naam, Gabriela Jimeno…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.