LiveRecensies

Cosmonauts & Audacity @ Charlatan: Party At Sunday

Zondagavond, de ideale gelegenheid om knus in de zetel voor de televisie te kruipen. Een vertrouwde routine die we, zoals gisteren, af en toe eens achterwege laten om muzikaal verrast te worden. In de Charlatan stonden twee bands uit de Burger Records-stal geprogrammeerd, Audacity en Cosmonauts. Burger Records is een label dat een brede lading aan bands en genres dekt, maar stuk voor stuk garant staat voor muziek die met een ongelofelijke energie en plezier gebracht wordt. Het was aan deze twee bands om die status te bevestigen.

Met een halfuur vertraging begon Audacity aan hun set. Waarschijnlijk omdat ze hoopten dat er in de tussentijd nog wat volk zou opdagen, maar tevergeefs. Het café van de Charlatan bleef halfleeg/halfvol. Toch hadden de Amerikanen er duidelijk zin in. Rechtstreeks uit het zonnige Orange County (Californië) konden verwijzingen naar serie The O.C. niet uitblijven waarop ze spontaan een cover van Phantom Planet brachten. Gelukkig hebben ze, met zes studioalbums achter de hand, genoeg eigen materiaal om verdere covers achterwege te laten. Aan sneltempo joeg Audacity het ene nummer na het andere er door (“Counting the Days”, “Not Like You”, “Subway Girl”, “Dirty Boy”), zonder ook maar één moment de rem aan te raken. Hun mix tussen garage rock en skate punk werkte enorm aanstekelijk. Hartkloppingen en adrenaline waren ons deel. Het pad was alvast geëffend.

Cosmonauts, eveneens uit Orange County en jeugdvrienden van Audacity, gaan al mee van 2009 en hebben evenveel studioalbums op hun conto als voorgaande band (New Psychic Denim uit 2014 meegerekend). Toch leken zij de meer ervaren rotten in het vak en ze slaagden er feilloos in om verschillende genres in hun nummers te verwerken. “Motorcycle One” is het typische straight-in-your-face garagerock nummer dat zijn luisteraar omver blaast. Songs van hun laatste plaat A-OK! tonen zich dan weer iets verfijnder. Dankzij aanstekelijke riffs kregen we het steeds warmer wanneer “A-OK!”, “Be-Bop-A-Loser”, “Short Wave Communication” en “Doom Generation” de revue passeerden.

 

 

Waar we voor het optreden “Party At Sunday” titelgewijs tot favoriete eindnummer hadden gebombardeerd, paste het verrassend goed halverwege de set. Hoewel de titel een vrolijk en energiek nummer doet vermoeden, was de muziek totaal het tegenovergestelde. Zweverige vocals en een rustig gitaarriffje tintte het geheel melancholisch, waardoor we helemaal tot rust kwamen. Een plotse overgang naar aangeslagen akkoorden, gedrenkt in reverb en flanger deden ons zo aan post rock denken. We werden meteen wakker geschud. In rechte lijn werd daarna naar het laatste nummer van de reguliere set gewerkt, “Emerald Green”. Weer zo’n typisch knallend garagerock nummer dat ons met meer dan voldoening achterliet. Wij leken klaar om onze zondag af te sluiten, al dachten de mannen van Cosmonauts daar anders over. Met “Super Reverb” en “Good Lucky Blessings” (‘Just one more time to feel free’/’Nothing’s gonna touch me today, I feel ok’) kregen we een laatste toegift, en bewezen de mannen nogmaals hun kwaliteiten.

Met ruis in de oren keerden wij huiswaarts, nagenietend, om vandaag nog steeds met een glimlach op het gezicht rond te lopen. We hadden ons geen beter einde/begin van de week kunnen wensen.

Facebook / Instagram / Twitter

Related posts
LiveRecensies

The Lounge Society @ Charlatan: Kort maar krachtig

Twee weken lang toverde Democrazy, met het gloednieuwe festival “Everyhting UK”, de stad Gent om in een kleine enclave van het Verenigd…
LiveRecensies

PAARD. @ Charlatan: Hyperkinetisch hoefgetrappel

Dat Gent net zoals andere grootsteden een broeihaard is aan buitensporig talent, vereist amper of geen opzoekingswerk. Het wordt daarentegen pas interessant…
LiveRecensies

The Gluts & 10 000 Russos @ Charlatan: Noisy psychrock van de bovenste plank

Een dag na de release van Ungrateful Heart, de vierde plaat van The Gluts, kwamen de Italianen langs in Charlatan van Gent….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.