Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Dandy Warhols – “Thick Girls Knock Me Out (Richard Starkey)”

Begin februari kwamen The Dandy Warhols op hun facebookpagina met een mysterieuze aankondiging op de proppen: “Thick Girls Knock Me Out, February”. Gisteren was het zover: het bleek een nieuwe single.

Dit jaar vieren The Dandys hun 25-jarig bestaan. Daarin hebben ze nooit stilgezeten: 12 albums brachten ze reeds voort, waaronder 2 albumherwerkingen, 2 compilaties  en een live album. The Dandy Warhols scoorden echter niet meer in de hitlijsten sinds de single “We Used To Be Friends” uit 2003 (op een mash-up van meest succesvolle nummer “Bohemian Like You” door Mousse T met diens “Horny” na). Distortland, hun laatst uitgebrachte studioalbum, besluit zanger Courtney Taylor-Taylor met de woorden “I’m too old for this shit”, een verwijzing naar de film “Lethal Weapon”. Voor sommigen een indicatie dat het toch eens mocht ophouden. Maar The Dandy Warhols schuwen zelfspot en ironie niet in hun nummers en lijken de pijp dus toch nog niet aan Maarten te geven.

Nieuwe single “Thick Girls Knock me Out (Richard Starkey)” begint wat vreemd. Een simpele riff, waar drummer Brent DeBoer op inpikt. De riff blijkt later terug te komen in het refrein, daarin vergezeld van een zwoele Taylor-Taylor. Het eenvoudige, repetitieve en simpele refrein vormt een mooi contrast met de strofes, die eerder energiek en opzwepend zijn. Die mooie cocktail zorgt ervoor dat het nummer blijft hangen, en je jezelf als luisteraar betrapt op het feit dat je moeilijk kan stilzitten op de tonen van Taylor-Taylor en co.

Dat The Dandy Warhols ervan houden om talloze verwijzingen te verwerken in teksten, albumcovers en video’s, bleek in het verleden al vaker. Fans van the Beatles zullen opmerken dat dit bij deze single ook het geval is.

Na het over de grote lijnen gezien eerder ingetogen Distortland, waarop ondanks enkele leuke nummers als “Catcher In The Rye” of “STYGGO” toch de middelmaat niet echt werd overstegen, is dit misschien een stap in de goede richting. Een catchy single, rechtuit en zonder al te veel franjes. De synths wat meer naar de achtergrond verwezen, de gitaren in het voorplan.

Vormt dit nummer de voorbode van een nieuw album van The Dandy Warhols wat later dit jaar? Op hun facebookpagina geven ze alvast zelf aan dat de bedoeling is. Benieuwd of die in de lijn van deze single zal liggen.

Facebook / Twitter / Instagram / Website

Related posts
InstagramLiveRecensies

Hideous @ Kunstencentrum VIERNULVIER (Balzaal): Rock met een doel

Wie de Belgische muziekscene een beetje volgt, kan niet om Hideous heen. De band maakt een snelle opmars door. In februari bracht…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Liam Gallagher & John Squire - Liam Gallagher & John Squire (★★½): Niet zo bijbels als je zou hopen

Britpop is een genre dat de wereld al meerdere keren heeft overspoeld, maar de golf die midden de jaren negentig van de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Dandy Warhols - "I'd Like To Help You With Your Problem" (feat. Slash)

Dat The Dandy Warhols een serieuze poging tot een geslaagde comeback heeft ingezet, mag inmiddels wel blijken. Voor de eerste single van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.